Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niepracująca w b.n.

Czy ktoś pracuje w biurze nieruchomości i może poradzić?

Polecane posty

Gość Niepracująca w b.n.

Byłam na rozmowie z właścicielką biura nieruchomości. Miała dla mnie następującą propozycję: 30% od uzyskanej kwoty (suma nie rośnie wraz z doświadczeniem i większą sprzedażą, jest zawsze taka sama). Nie ma żadnej podstawy. Do obowiązków osoby należy ogląd nieruchomości, wykonanie zdjęć, zamieszczenie ogłoszenia w gazecie, aktywne pozyskiwanie klientów, prezentacja nieruchomości, współpraca z notariuszami, prowadzenie dokumentacji. Dostępność 24h / dobę, 7 dni w tygodniu łącznie z urlopem. Czas pracy nienormowany. Umowa o dzieło. Agent nieruchomości sam opłaca swoje dojazdy i telefon komórkowy. Po 6 miesiącach jest konieczność założenia działalności gospodarczej. Co sądzicie o tejże propozycji? Słusznie mi się nie podoba? Pociąga mnie praca w nieruchomościach, ale ta oferta mnie nie motywuje. Wniosek z tego, że chcąc pracować w tym biurze, powinnam mieć odłożone spore fundusze lub posiadać bogatego narzeczonego, chętnego, by mnie utrzymywać. "Pracodawca" nic nie traci, a w razie pozyskania klienta dużo zyskuje. Moja rozmówczyni sugerowała, że mogłabym dorabiać albo pracować na pół etatu, ale wtedy zapewne jedno i drugie musiałabym robić "na pół gwizdka". Rozumiem, że w tym zawodzie pensja zależna jest od prowizji, jednak przyzwoite wydaje mi się, gdy pracodawca płaci za okres próbny. Wtedy pracownik ma motywację, by się starać. Gdyby mi zaproponowano minimum krajowe + 10% (+ opłacenie telefonu), a po "wdrożeniu" 30-40% bez żadnej podstawy, zgodziłabym się. Prowizja wydaje mi się stosunkowo niska, sporo poniesionych kosztów własnych... i ta nieszczęsna działalność. Dlaczego nie umowa-zlecenie, umowa o dzieło? Mając taką działalność i już pewne doświadczenie w sprzedaży mieszkań... jaką motywację mogłabym mieć, aby mimo tego odprowadzać firmie te 30%, zamiast zawiązać spółkę z jakimś licencjonowanym agentem, nie chcącym zakładać działalności?

Gość WujekSam
umowa o dzieło bo nie musi płacić składek, a Ty żeby mieć ubezpieczenie musisz sama je sobie wykupić

Gość ja polecam .....
jednym słowem ona daje "pieczątkę" a Ty robisz na nią

Gość Niepracująca w b.n
No właśnie, czy to nie propozycja w stylu: "pracodawca" (a właściwie "zleceniodawca" czy "wspólnik") zawsze jest na wygranej pozycji - a ty musisz się nieźle namęczyć, by zobaczyć wcale nie najlepsze pieniądze?

Gość Niepracująca w b.n
up

Gość Kingaaaaaa.
daj sobie dziewczyno spokoj, teraz trudno cos sprzedac.

Gość Niepracująca w b.n
Wiem. Trudno jest sprzedać. Trudno jest znaleźć pracę. Ale jednak muszę coś robić, bo inaczej zdechnę z głodu, czyż nie?

Gość Kingaaaaaa.
No jesli to Twoje jedyne wyście to pewnie, próbuj.

Gość Niepracująca w b.n
Myślę o poszukaniu pracy, ale w bardziej sensownym biurze.