Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Primadonna

Kolonoskopia: dzień przed.

Polecane posty

Gość Primadonna

Witam. Mam pytanie dot. diety przed badaniem. A mianowicie, od ok. godziny 10 rano piję Olopeg. Pierwsze 800ml zmieszałam z wodą >///< Drugie 800ml połączyłam już z sokiem cytryna/limetka i o wiele lepiej smakuje. Bo co jak co, ale ten smak Olopegu jest dla mnie bardzo obrzydliwy. Czytałam na różnych forach, w internecie, że Olopeg jest nawet smaczny, ja jednak uważam, że taki nie jest. Zostało mi teraz półtora szklanki do wypicia miksturki, a już praktycznie wszystko ze mnie wyszło. Że tak powiem... z tyłka leje mi się prawie, że przezroczysta woda. Myślę, że wypicie dwóch kolejnych płynów Olopeg, nie ma sensu. Jak uważacie? Mam jeszcze pytanie dot. jedzenia po badaniu. Czy od razu po badaniu mogę wszamać co chcę, czy raczej zjeść sobie coś lekkostrawnego? Ma to jakieś znaczenie? Dodam, że to moja pierwsza kolonoskopia w życiu, mam 17lat...

Gość musisz wypic wszystkie saszetk
i a około 2 h po badaniu mozesz zjejsc obiad byle nie jakis obfity

Gość gdsfn
Byłem kiedyś na tym badaniu. Nie jest przyjemne. Piłem jakiś proszek rozmieszany z wodą. Tyle ile dostałem. Odnośnie badania to jest to tragedia. Jednej osobie ładują to w tyłek potem wywożą do dezynfekcji a potem komu innemu ładują to w gardło. Najgorsze jest to, że to wszystko odbywało się na oczach pacjentów. Były dwa endoskopy używane na zmiane. Jeden w tyłek a potem ten sam komuś w gardło.

Gość Primadonna
Ja będę miała robioną pod narkozą, bo się piekielnie boję, więc się tym nie martwię. Wszystko będzie prywatnie robione, także o higienę również się nie martwię. Ale ja się pytałam o jedzenie po badaniu, oraz o picie tego syfu.

Gość gdsfn
Wypij tyle ile kazali. A z jedzeniem myślę, że możesz zjeść coś delikatnego na początek, żeby zabić pierwszy głód np banan. Odczekasz godzinę czy tam 1,5 i zjesz coś normalnego.

Gość ile płacisz
za zabieg z narkozą? i ile wcześniej za wizytę u lekarza?

Gość Primadonna
Strasznie drogie to wszystko jest. Ja niestety mam szczęście, bo sama nie płacę, tylko rodzice.... ale głupio się z tym czuję szczerze. Wpierw byłam w mojej przychodni, skierowano mnie do proktologa i wizyta u niego kosztowała już 150zł. Lekarka przeprowadziła mi rektoskopię, pogadałyśmy i dostałam skierowanie na badanie w szpitalu. Samo badanie kosztuje ok 800-1000zł, + oczywiście Olopeg (1 opakowanie ok 15zł, a musiałam zakupić 4). Jestem przerażona, że to wszystko tyle kosztuje :(

Gość Primadonna
Ale lepiej zapłacić i mieć to za sobą od razu, niżeli czekać parę miesięcy...

Gość ile płacisz
dzięki za odpowiedzi, a rektsostopia bardzo straszna?

Gość Primadonna
Szczerze mówiąc, to się nawet bardzo bałam, ale wystarczyło się na maksa rozluźnić i nic nie bolało. Odrobinkę nieprzyjemnie, ale nic poza tym :)

Gość ile płacisz
ja się nigdy nie rozluźnię, jak się boję :( ja nawet się boję wpuszczania kropli do oka czy ginekologa, a co dopiero takie badanie, jak te wcześniejsze to dla mnie trauma :O

Gość Primadonna
Trafiłam na bardzo sympatyczną kobietę, nawet nie miałam co się stresować, ale oczywiście moja głowa co chwila wędrowała do tyłu. Musiałam wszystko widzieć. Wyjechałam z tekstem "Muszę widzieć wszystko co mi pani chce włożyć...", a lekarka kazała mi się odwrócić i rozluźnić. Stwierdziłam, że nie ma się co wstydzić. Ona ogląda codziennie miliard tyłków, także dla niej to norma. Z pacjentem już jest troszkę gorzej, bo raczej nikt z nas nie wypina się na co dzień, dupą do byle kogo T.T Ale trzeba się wziąć w garść. To są lekarze, dla nich to tylko praca...

Gość Stiff Steff
No to teraz bogatsza o nowe doświadczenia możesz zacząć uprawiać seks analny.

Gość Primadonna
Stiff Steff, ale jesteś zabawny.