Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość studentka015

Wywar z samego mięsa?

Polecane posty

Gość studentka015

Mam pytanie, potrzebuję szybkiej odpowiedzi. Czy mogę podać chorej na żołądek osobie (bóle, wymioty) wywar z mięsa? Nie mam na myśli rosołu... Chodzi bardziej o ugotowanie samego kurczaka w wodzie i podanie takiego "wywaru". Pomoże?

Gość Nie, lepiej podaj coś lekko st
Nie, lepiej podaj coś lekko strawnego. Suchary, biały ryż ( bez tłuszczu i cukru).

Gość 135465464646+
mozesz ugotowac ryz z marchewka. ale mocno rozgotuj.

Gość wywar z mięsa odpada
najlepszy jest ryż gotowany na wodzie (kleik) do tego marchewka gotowana lub taki ryż z jabłkiem tez może być

Gość studentka015.
Czyli gotuję ryż i razem z nim pokrojoną na plastry marchewkę? Czy należy ją zetrzeć? Osoba ta zwraca wszystko, co zje. Do tego zmęczenie i ból głowy, żadnych innych objawów. Chciałam przygotoać coś pitnego, żeby miało jakieś wartości i nie zostało zwrócone... To nadal ja, musiałam dodać kropkę, bo ktoś właśnie zarezerwował mój nick.

Niech dużo pije niegazowanej wody. Jesli wymiotuje to jedzenie nie zdazy sie wchlonac. jesli wymioty, biegunki ne mina radzil bym sie skonsultowac z lekarzem.

Gość studentka015..
Zwymiotował nawet pół sucharka. Własnie dlatego szukam czegoś pitnego, żeby choć troszkę witamin się wchłoneło... Biegunki nie ma. Boję się go zostawić, a nie mam w domu teraz rzeczy choćby na delikatny rosołek i nie wiem, co zrobić.

Jakie przyczyny wymiotow? Nieznane czy kac? Wymiotuje już zolcia?

Gość studentka015...
Szczerze mówiąc, nie wiem. Byliśmy wczoraj na pizzy ze znajomymi. On wypił 4 piwa, ja 1. Wydaje mi się, że to ta pizza, bo ja też się źle czuję, a po 1 piwie nie ma się kaca na drugi dzień... Pizza była zwykła, ser, szynka, brokuł, kukurydza... Wymiotuje wszystkim, co akurat ma w żołądku. Stara się regularnie popijać po troszkę wody albo słabej miętówki, więc głównie tym.

Gość studentka015...
Staram się w lodówce znaleźć coś, co mogłabym podać, ale marnie idzie... Nie przygotowaliśmy się na to. Mam zupę z wątróbek (por, tarta marchew, wątróbki, kurczaczek). Tych części "stałych" dawać nie zamierzam, oczywiście... a co z samym tym wywarem? Mogę zagrzać i podać? Czy raczej takie rzeczy odpadają?

Pewnie zartucie pokarmowe w takim razie. Czekac do czasu ustapienia wymiotow i wtedy malymi porcjami zaczac jesc, najlepiej ryz+marchewka. Niech caly czas pije, nie mozna dopuscid do odwodnienia.

nie podawaj tego, nei ma sensu, niepotrzebnie obciazysz zoladek...

Gość studentka015...
Mogą być niesłodzone, rozcieńczone kisiele? Wiem, że zadaję dużo pytań, ale pierwszy raz opiekuję się zatrutą osobą i nie wiem, co robić.

Gość To zależy ...
Ból jest niepokojący i nie wiadomo, co jest jego źródłem. Sugeruję kontakt z lekarzem. W takim przypadku nie należy dawać do jedzenia niczego, tylko picie.

Gość To zależy ...
Jeśli występują silne wymioty np. w wyniku zatrucia pokarmowego, podawanie jedzenia mija się z celem, gdyż tylko może zaszkodzić. Żołądek jest zbyt rozstrojony, aby poradził sobie z tym i tak będzie wymiotował, aż żołądek si.ę oczyści z toksyn. Bywa i tak, że herbatę chory zwraca. Wtedy należy dawać pić bardzo często (nawet co 5 min) po łyżeczce, dopiero, gdy chory nie wymiotuje poimy więcej, potem jeszcze więcej, aż chory poczuje ulgę i głód. Do jedzenia podajemy bardzo lekkostrawny pokarm, np. suche ziemniaki, ryż, gotowana marchewka, aby dać czas organizmowi, aby wydobrzał. Jeżeli, objawy dotyczą dziecka małego, radzę skontaktować się z lekarzem.

Gość studentka015...
Akurat nie przebywamy w rodzinnym mieście i nie mamy dostępu do naszego lekarza... Myślałam nawet o podjechaniu na pogotowie, ale on nie da rady dojść do tramwaju, a wszyscy nasi znajomi z tego miasta wczoraj wypili więcej i nikt nas nie odwiezie... Zresztą widać, że chory nawet nie dałby rady zejść ze schodów :( Tylko picie? Czyli samą wodę? Gotuję właśnie kleik... Mam po prostu rozgotować ryż?

Gość studentka015....
Chory ma lat 25 i nigdy wcześniej się tak nie zatruł. Wymiotował wczoraj wieczorem, noc była spokojna i zaczęło się od nowa dziś rano, gdy próbowal zjeść lekkie śniadanie. W sumie większość czasu śpi, budzę go co trochę, żeby troszkę wypił (głównie mineralna niegazowana lub przegotowana wystudzona woda). Od rana wymiotuje i na razie poprawy nie widać.

czy ty umiesz czytac ze zrozumieniem? Rady, co, kiedy i jak robic masz powyzej, od paru niezaleznych osob. Nie kombinuj....

Gość studentka015,
Czytam też trochę na necie, co podawać przy zatruciu. Tak sie to trochę mija w niektórych momentach... Więc dopytuję, bo może czegoś nie napisali albo mi umknęło.

Gość idz do lekarza i podaj mu
wegiel, smecte

Gość To zależy ...
Woda do picia MA BYĆ ciepła, tzn., ani nie gorąca ,ani nie zimna, to ważne.

Gość studentka015,
A węgiel to nie przy biegunce? Dziękuję za rady :)