Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juuupiii

Powrot na emeryture do PL

Polecane posty

Gość juuupiii

Pracuje i mieszkam za granica 30 lat. Jednak gdy juz dostane emeryture czy rente wracam do Polski. Za te pieniadze wypracowane na Zachodzie bede zyla stosunkowo niezle, natomiast tutaj - bede klepac nedze. Czy macie podobne zamiary ?

Gość juuupiii
:) zle zrozumiales, za pieniadze wypracowane na Zachodzie ...bede w Pl zyla stosunkowo niezle. Pzdr.

Gość juuupiii
i jeszcze jedno, czy znajdzie sie ny tym forum jakis czlowiek ktory to juz wcielil w zycie ? Czy bylo latwo sie znowu zintegrowac z Polska, czy mial problemy w urzedach itd itp.

Gość dfr56ja tam pochleja
zadne problemy mozesz rozlozyc emeryturka na dwia polaczyc jak chcesz ja mam przepracowane 7lw irl. i tez dostane tylko wiesz z e dostaje sie ta najnizsza ok 200e tyg. zabierjac ja do pl np to jest ok 800e da sie zyc tu ciezko jak sama dodatkowej nie oplacasz. ale jak ktos ma mieszkankow pl to taka emeryturka zyc nie umierac, tuwsumie tez oplaca ci mieszkanie.Dziwnie jest w irl. nawet jak nie wypracowlas lat a skonczysz 65 panstwo daje ci emeryture

Gość juuupiii
Wlasnie jest jakis problem ... Gdy sie wyprowadze do Polski to obetna mi emeryture procentowo, juz dowiadywalam sie (sk...stwo). Ale gdy zostawie sobie tu meldunek, czyli mieszkanie to beda wyplacac 100 % jako ze dalej niby tu mieszkam. Jedynym wyjsciem jest zameldowanie sie fikcyjne u kogos, bo przeciez bez sensu jest oplacac drogie mieszkanie z tej wlasnie renty.

Gość juuupiii
poranny, ja place w przeliczeniu na zlotowki SAMEGO CZYNSZU bez dodatkowych oplat 450 euro=1800 zl - sam czynsz jak pisze. W Polsce raczej takich czynszow sie nie placi, no chyba ze za jakas wille. A tu wlasnie jest pies pogrzebany, a nie w cenach zywnosci.

Gość dfr56ja tam pochleja
zalezy moja babcia za 3pok ok 55m w stolicy placi prawie 1000zl

Gość juuupiii
Ja do Warszawy sie nie pcham, chce wrocic w swoje rodzinne strony, tam jest duuuuzo taniej. Ale zeszlismy z tematu, bo nie o czynszach ale o emeryturach zagranicznych z przelozeniem na Polske chcialam z kims doswiadczonym pogadac.

Gość eMerry TURA
wow :D

Gość pasi-konik
-tu siedza chyba zlosliwe upierdy, gdy o kase chodzi -normalne ! heehe !,taki ten narod dobry !-nie wiem jak jest u ciebie ,ale w niem. czytalam w polsko jez. gazecie kiedys,ze facet wyjechal do polski z zamiarem budowy domu na emeryturze ,dostal chyba 800 e. znalezli go i polowe kasy mu zabrali , wiec lepiej dopytaj sie, pozdro.

Gość zalamka 4444
ja tez dostane z uni emertturke fakt najnozsza ale zawsze bedzie to ok 800e.

Gość Lucjusz26
Hmmm, bedziesz sobie zyl niezle ale bedziesz musial placic za opieke zdrowotna... duzo lekow ktore sa refundowane w UK (zakladam ze jestes z UK) nie sa refundowane w Polsce. Ja mam plan taki zeby splacic jak najszybciej mieszkanie ktore kupilem kilka lat temu w centrum Londynu. Po kilku latach kupic kolejne i splacic je za nim przekrocze 50. Majac dwa mieszkania w Londynie ktore wynajme moge zamieszkac na dluzej gdziekolwiek w UK zeby zobaczyc gdzie bedzie mi sie podobac - nie mam zamiaru mieszkac w Londynie na starosc. Ten sam plan bedzie aktualny jesli wynajme miszkanie gdziekolwiek w Europie. Zastanawiam sie czy w wieku 68 lat bedzie ci sie chcialo wyprowadzac do Polski na emeryture. Nie mowie ze to niemozliwe ale wydaje mi sie malo realne - czas weryfikuje plany i poglady.

Gość juuupiii
a kto mowi o 68 latach :D Sa wczesniejsze emerytury, sa tez renty chorobowe ktorymi sie dociaga do celu :P

Gość pasi-konik
ten gosc moze ma racje,nawet jesli jestes jeszcze mloda -no nie stara powiedzmy ,rozumiem ze masz kase ,ale to tak sie zozchodzi w pol. ze mozna dostac tylko bolu glowy ,jak bylam samochodem w kraju i - w jakies 10 dni wydalam to co zarobilam przez 3 miesiace w niem...-ja sama w to nie moge uwierzyc !!! poprostu szok, wiadomo paliwo tez kosztuje,hotele ,a zarcie jest drozsze o jakies 30 % w pol. jakas masakra !, przeliczalam ceny np. z lidl, ja kupuje czesto z przeceny, to nawet nie ma co porownywac ! polowa ceny !, mowie powaznie ,nie mam ochoty tak tylko klapac , juz nie jade do pol. bo sie boje ! nie bylam kilka lat, wole na MAJORKE ,bo taniej cieplutko milutko i za pate groszy, ale sie rozpisalam a tobie nie oto chodzi ,uczulam tylko, ze w polsce sa bardzo wysokie ceny za wszystko ,tj. koszty paliwa zycia i wszystko ogolnie jest strasznie DROGIE,nawet parking na auto, przed hotelem strzezonym rabneli w moje auto, po calonocnej imprezie w hotelu i ...- UCIEKLI !!!,na szczescie ze lekko , wiedz ze policja ci nie pomoze jak w normalnym ,cywilizowanym kraju , szybko zostaniesz oczyszczona z kasy ,to nie zart ,a moi znajomi mysla jak wyzej napisal ci facet ,kupic mieszkanie ,moze je wynajac ,zyc spokojnie !!! a nie jak NA DZIKIM ZACHODZIE !!! --to tylko takie moje rady... pozdro

Gość Lucjusz26
Do Jupi... Mowisz renty chorobowe albo wczesniejsze emerytury. Zgodze sie co do przejscia na wczesniejsza emeryture (sam nie widze siebie pracujacego powyzej 55) ale renty chorobowe... jesli w mlodym wieku zakladasz ze twoim wyjsciem na wiek emerytalny jest renta chorobowa to jestes jak dla mnie nieudacznikiem! Renta chorobowa nalezy sie komus kto jej potrzebuje a nie komus kto jest za malo zaradny zeby sie ustawic w zyciu... Przepraszam ale tak kreowana swietlana przyszlosc na starosc jest dla mnie po prostu zalosna.

Gość juuupiii
Dla mnie jest zalosne wyciskac z siebie ostatnie soki az do smierci. Renta jako bergang, przeciez nie bede zasuwac do 67 roku zycia, zreszta kto da rade. Wlasciciel wlasnej firmy moze, ktory ma pomagierow przy lewej i prawej stronie biurka. Renta , a potem emeryturka na reka, przeciez nie pisze ze chce brac ta rente dziesiatki lat, mam juz swoje przepracowane tak jak pisalam 3o, wiec chyba jasne ze sama nie mam 30 lat :D Dosyc podatku (40% z brutto) mi zabieraja, czas siania i orki mija, przyszedl czas zbierania. Wiec daruj sobie te docinki.

Gość juuupiii
Pasikonik znam ceny polskie, mam 3 godzinki jazdy do Polski, wiec dosc czesto bywam, czasem 2 razy w miesiacu (mama). Po hotelach nie sypiam, szmaty mi nie imponuja, zreszta w D jest tysiac razy lepszy wybor i tansze. Jedzenie ? a co ja 5 obiadow zjem bo w Pl jestem ? Jem tak samo, jak w Niemczech, samochod w zaprzyjaznionym garazu, wiec nie place nic. Ale do tematu pasikoniczko :D Pisalas ze facetowi rabneli polowe emerytury, widocznie sie wymeldowal z Niemiec ze stalego meldunku. Ten przepis zeby wskakiwac ludziom na emerytury bo sie nie mieszka w Nimczech tylko w Polsce do skandal !!! Z jakiej racji, podatki na rente brali z naszych zarobkow w 1oo procentach ale wyplacac to tylko polowe ? To jakies zbojeckie prawo, zlodziejski przepis i mam nadzieje ze zniosa to zanim dojrzeje juz do tej utesknionej emerytury, pozdrawiam :)

Gość Lucjusz26
Do Jupi... No dobra dzis sie juz uspokoilem :-) Ale nadal uwazam ze robisz zle... wyobraz sobie gdyby wszyscy pomysleli ze najlepszym sposobem na emeryture bedzie w wieku 55 lat przejsc na rente chorobowa. Czyli wszyscy ludzie w Europie pracowaliby do 55 roku zycia hmmm. Wiec jesli chesz sie wypowiadac o planach na emeryture i inni mieli by sie z tego czegos nauczyc to w szerszej perspektywie twoj komentarz jest tyle wart co ble ble ble ble , ble ble ble ble ble... Jesli myslisz ze jest wyjatkowa i inni nie powinni robic tak samo jak ty to jaki jest sens twoich zlotych mysli tu na forum? Szczerze powiem Ci ze znacznie lepiej jest obnizyc sobie godziny pracy na starosc ale byc aktywnym tak dlugo jak sie da. PS mam wrazenie ze nie lubisz swojej pracy albo przynajmniej nie ma w tym co robisz zadnej pasji i przyjemnosci.

Gość juuupiii
Lucjusz, czy mozemy zejsc ze mnie i przejsc do tematu watku ? Nie masz nic do powiedzenia w temacie emerytur wiec po co tutaj te Twoje bla bla bla... Jestes domoroslym psychologiem ? moim wychowawca ? Daj se siana. Pracuj do smierci jesli oburza cie wczesniejsza emerytura ale innym pozwol robic to, co uwazaja dla siebie za najlepsze. Dziekuje Ci za goscine na moim watku, ale nie wnosisz tu nic nowego poza swoim zrzedzeniem i proba wychowania mnie na nowo - wiec otwieram drzwi i mowie "do widzenia".

Gość palalama
Do jupiii - a ja sie musze niestety zgodzic z Lucjuszem. Owszem, to jest niesprawiedliwe, ze powinno sie pobierac emeryture kraju, w ktorym sie przebywa, a nie w ktorym sie pracowalo (porabana idea), ale nie mozesz ludziom zakazac oburzac sie na swoje kombinowanie. Gdyby nie kombinatorzy i beneficiarze to emerytom nie byloby tak ciezko, ale ty wlasnie poszerzasz ich grono, poza tym twoje wypowiedzi sa strasznie aroganckie. 30 przepracowanych to niewystarczajaco na emeryture.

Gość teraz...
Żeby przejść na rentę chorobową trzeba być naprawdę chorym, teraz już nie tak łatwo tą rencinę otrzymać. No chyba,że po znajomości. A jeśli ktoś jest pewny, że takową otrzyma to samo mówi za siebie................

Gość juuupiii
pogadamy jak przepracujecie 30 lat ciezka fizyczna praca, ok dzieci ?

Gość juuupiii
Palalama, od Polski nie chce zlamanego grosza, tylko od kraju w ktorym stracilam mlodosc i zdrowie, czy to jest w koncu dla was zrozumiale ?

Gość juuupiii
palalalama do ciebie ... moje wypowiedzi sa aroganckie bo ty je tak chcesz odebrac. A sa zwyczajne i wywazone. Pisze tu zeby wylapac kogos kto przepracowal w Niemczech do Emerytury i wrocil do Polski i jak dalej zalatwial sprawy. Do dzieci nie pisze, wiec nie rozumiem skad was tutaj taki wysyp. Masz spory ladunek agresji w sobie, wszedzie arogancje widzisz bo sama jestes arogantka. Czy wy mi tej emerytury zazdroscicie czy co do diabla ???

Gość teraz...
Naprawdę nie zdajesz sobie z kim piszesz....wyzywając od dzieci... Wiem coś na temat rent, więc nie pisz mi, że nie mam pojęcia, do widzenia.

Gość teraz...
I ja tylko stwierdziłam fakt, że rentę ciężko dostać, że to nie jest takie hop siup... Co innego wcześniejsza emerytura.

Gość juuupiii
Dobra, koniec tematu bo i tak widze ze nie dowiem sie tu niczego konkretnego. Sprobuje na bardziej powaznych forach, pozrawiam umoralniaczy i wychowawcow, milego dnia.

Gość miastowy
puknijcie sie w leb . emerytura za przepracowane lata sie nalezy i niewazne w jakim kraju ue mieszkasz. tak przynajmniej jest w uk . wiec ja zamierzam kasowac 2 emeryturki na starosc :))) 10 lat w uk i 30 w polsce :)