Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Almanayaa

Jutro mam wygłosić referat na studiach

Polecane posty

Gość Almanayaa

i jestem straszliwie zdenerwowana. Zawsze miałam problem z wystąpieniami publicznymi, jestem nieśmiała, mam wadę wymowy, więc do tej pory unikałam ich jak ognia, ale ten referat jest niestety obowiązkowy i chcąc nie chcąc muszę go wygłosić. Może mi jakoś doradzicie, jak opanować stres?

Też mam podobny problem, tzn teraz już trochę mniej...ale kiedyś to był horror.Przede wszystkim staram się nie panikować i próbuję się rozluźnić przed wystąpieniem publicznym:)

Gość Almanayaa
Chyba do rana nie zasnę...:(

Gość Almanayaa
Rozluźnić? Masz jakiś sprawdzony sposób? :)

Gość inkeczka522
nie mysl o tym za duzo :) bedzie dobrze, niektorych rzeczy nie da sie w zyciu przeskoczyc, pomysl tez ze nie ty pierwsza i ostatnia cos wyglaszasz i najwazniejsze, ze prawie nikt cie nie bedzie sluchal bo tez bylam na studia, takze kazdy zajmuje sie wszystkim innym tylko nie sluchaniem prelegenta :)

Gość Jagoda ...
wypatrz sobie studenta i wyobraź sobie że mówisz tylko do niego do jednej osoby a nie do całej sali, ustal sobie nagrodę - wygłoszę referat kupię sobie dobrą kawę, ładną bluzkę :D powodzenia

Mi czasem pomaga meliska :P co kto lubi... Dokładnie lepiej skupić się na jednej osobie/jednym punkcie niż obserwować każdego- to może być dekoncentrujące.

Gość Almanayaa
Dzięki :) Najbardziej oczywiście zależy mi na opinii prowadzącej, boję się, że mnie skrytykuje przy wszystkich, że mówię niewyraźnie albo coś.

Gość Almanayaa
Super:) Jesteście kochane, dziewczyny! Dziękuję i życzę wszystkim udanego wieczoru, a za mnie, jeśli możecie, trzymajcie kciuki :) Już się zaopatruję w meliskę ;)

Gość olalallaa211
Też tak mam. Mam do przedstawienia prezentację za tydzień;(