Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestemprzerażonaona

Wyniki tsh czy to tragedia?

Polecane posty

Gość jestemprzerażonaona

Robiłam sobie badanie tsh poniewaz ostatnio często mam bole brzucha i gardła i jest mi słabo. Myslalam ze to zatrucie lub nerwy jednak postanowiłam zrobic sobie badanie tsh. Myslalam ze wynik to będzie formalnosc i wszytsko bedzie ok. Jednak okazało się ze wyniki nie są dobre: Norma 0,23-4,78 moj winik to 5,103 Jestem załamana że jednak wykazało niedoczynność co teraz z tym wszystkim. Jestem zarejestrowana juz do rodzinnego po skierowanie do endrokrynologa i mam sobie robic badanie f3, f4 i przeciwciała. Ale nie ukrywam ze bardzo się boję i jest mi smutno że jednak wyszło cos poważnego z tego. NO i ten moj ciagly bol gradła to mozliwe zeby powiekszona tarczyca uciskała krtan lub cos w tym stylu i dlatego mnie gardlo boli. Bo mam nadzieje ze to nie jakies guzki :(

Gość jestemprzerażonaona
Prosze napiszcie cos , jesli ktos się oreintuje.

Gość zxcvbhy
Wynik nie jest najlepszy ale nie jest tragedią. Spoko

Gość martulkaaaa_________
nie panikuj :) ten wynik to nie jest żadna tragedia, masz po prostu niedoczynność tarczycy i dobrze, że to wyłapałaś, zanim stan się pogorszył jeżeli boisz się o to gardło, to zrób jak najszybciej USG tarczycy - endo i tak je zleci, ale jeżeli zależy Ci na czasie, to możesz zrobić prywatnie wcześniej bóle brzucha i gardła razem mogą wskazywać na jakieś problemy z przewodem pokarmowym, to niekoniecznie jest związane z tarczycą i nawet, jeżeli okazałoby się, że masz jakieś guzki w tarczycy, to też nie jest nic niezwykłego, ma je bardzo wiele osób i z tym normalnie żyją, ja też mam 2 guzki (i niedoczynność tarczycy) witaj w klubie :) i spokojnie, zobaczysz, że z tą chorobą żyje się normalnie, podstawa to dobry endokrynolog i regularne branie hormonu jeżeli masz jakieś wątpliwości, to spokojnie pytaj :)

Gość singielka800
kup sobie jod , 120 uq, to norma dziennego spożycia

Gość martulkaaaa_________
najpierw badanie przeciwciał i endokrynolog, jod w niektórych chorobach tarczycy jest zabroniony