Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zalamana moniczka:(

Niedoczynnośc tarczycy-wynik TSH prosze o pomoc

Polecane posty

Prosze o rade bo mam wątpliwosci....mialam zrobione badanie TSH wynik to 3,28 mlU/L a zakres referencyjny to 0,27-4,2 wiec uwazam ze mam wynik w normie a lekarka powiedziala mi ze mam niedoczynoosc taryczycy i zapisala lek.....pojde jeszcze do innego endokrynologa,ale co Wy o tym myslicie??przeciz mieszcze sie w granicac? wiem ze jak sie ma niedoczynnosc to wynik powinien byc ponad max wartosci ale ja nie mam.prosze o opinie:(

Słuchaj lekarza, dobrze mówi. 😴 Nie wiem czy chodzi o to, że normy są stare czy o to, że są uśrednione dla osób w każdym wieku. W każdym razie prawidłowy wynik dla młodej kobiety to powinno być ok. 1-1,5.

serio?a skąd to wiesz?czyli mam niedoczynnosc:(

Gość TOPKA
moniko dla zdrowej kobiety(nie wiem ile masz lat) wynik powinien byc ok 1-1,5-2 jesli jest wiekszy uwaza sie to za lekka niedoczynnosc, jesli mniejszy(poniszej dolnej normy)wteyd jest nadczynnosc moj wynik sprzed 2 mcy to 6,04 niedoczynnosci, oprocz tego mam hashimoto. wczesniej stracilam 2 iaze i to wlasnie tarczyca byla powodem. moj wynik po 2 mcach brania euthyroxuN75 to 1,46 :)wiec prawei idealny, badania mialam 3 tyg i wlasnie wczoraj dowiedzialam sie ze jestem w ciazy-to nasz 1 cykl staran po zabiegu w czerwcu i juz sa 2 kreski. jesli planujesz ciaze teraz musisz koniecznie obnizyc poziom TSH,jesli nie planujes zteraz to i tak dobrze abys miala dobre wyniki. pamietaj kiedys twoej dziecko moze odziedziczyc niedoczynnosc po tobie, wiec zbadaja je zaraz po urodzeniu.szczeg dziewczynke. nie boj sie niedczynnosc to nic strasznego, jesli bedziesz codziennie przyjmowac leki bedzie ok.to tylko 1 mala tabletka rano na czczo i tyle. ta choroba nie boli. zrob sobie jeszcze badania na wspolczynnik tarczycowy FT3 i FT4 oraz przeciwciala aTPO tarczycowe, mi wlasnie wynik przeciwcial wyszedl 600 przy gornej granicy 35 i to jest wlasnie hashimoto. nie boj sie, masz mala niedoczynnosc, sa ludzie ktorzy maja wynik 25, 40 a nawet slyszalam ze 100....sluchaj lekarza !!!jaki lek ci zapisal????:)pozdrawiam:)

Gość MamaCóreczki
Autorko, to może być subkliniczna niedoczynność tarczycy. Ja też tak miałam. Niby wynik w normie, a jednak. Powinnaś mieć bliżej 2.0. 1-1.5 powinna mieć kobieta, która planuje ciążę. Dostałaś pewnie euthyrox 25mg, więc b. małą dawkę. Być może tylko chwilowo masz wahania tarczycowe. A masz jakieś objawy? Senność, wypadanie włosów, zmęcznie, podniesiona chociaż ciut waga?

do mama coreczki powiedz mi kochana jak przebiegala u ciebie ciaza z niedoczynnoscia??ja mam dodatkowo Hashimot. czy dziecko urodzilo sie zdrowe? jakie leki i w jakich dawkach przyjmowalas? badalas juz czy mała odziedziczyla niedoczynnosc? napisz prosz ecos wiecej, ja dota nie wiedzac o niedoczynnosci u siebie stracilam 2 ciaze, teraz wlasnie dowiedzialam sie ze znow jestem w ciazy i mam obawy jak to bedzie. a w najblizszym otoczeniu nie mam nikogo z niedczynnoscia!pozdrawiam