Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie mam na dziś pomysłu

zdjęcie płuc - ocena - pomoze ktoś zinterpretować?

Polecane posty

Musiałam zrobić zdjęcie płuc w celu wykluczenia gruźlicy. Badanie nie wykazało zmian ogniskowych, ale specjalista badał mnie tylko pod tym względem, a mnie zaciekawiło coś innego. Zdjęcie może nie jest zbyt czytelne, ale może uda się coś odczytać... Chciałam zapytać, czy ta jasna plama po środku to serce? (umiejscowienie i kształt by na to wskazywały) Po zdjęciu może tego tak nie widać, ale gdyby okazało się, że to serce, to wydaje mi się, że jest zwyczajnie... za duże. W opisie jest napisane "cień serca i dużych naczyń w GRANICACH NORMY", a mnie mniej by martwiło, gdyby było napisane po prostu, że jest "w normie". Czy faktycznie mam się czym martwić? Chciałam jeszcze zapytać, co to za ciemna plama pod jednym z płuc? Wygląda jak jego fragment :O Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. http://www.voila.pl/225/6efsc/index.php?get=1&f=1

Gość nie przejdziemy przez burzee
hej agnieszko brzezinska:P

Gość Kokodyl
Szkoda, że nie dałaś zdjęcia swojego penisa :(

Gdybym mogła pokazać zdjęcie płuc bez pokazania swoich cycków, to bym tak zrobiła Naprawdę nikt by mi nie pomógł z TYM?

Gość Kokodyl
Na prawdę to nie usprawiedliwia faktu, że nie pokazałaś tu zdjęcia swojego penisa!

Jest wystarczające usprawiedliwienie: nie mam takowego "oprzyrządowania"

Gość Kokodyl
Na pewno masz! Musisz po dobrze poszukać.

Gość Chanel nr milion
może to jest cień zołądka, lokalizacja pasuje, gdyby było coś nie tak miałabyś napisane moja mam miała tez rtg klatki i miała tak jak ty + mocne zwyrodnienie kręgosłupa piersiowego, czyli jak coś widzą dodatkowego poza płucami to piszą

Gość SzalonyZlyDoktor
Tak, ten szary cień to serce i jest ono normalne, jak sobie zrobisz EKG to Ci nawet powiem czy lezy pod dobrym kątem, we właściwej osi itp. Ta czarna plama to prawdopodobnie powietrze w żoładku, czasem sie go nałykamy i to tak wyglada. Nic czym trzeba sie martwić Agnieszko. Powiedz mi tylko dlaczego tego typu porad szukasz w "zyciu uczuciowym" na kafeterii zamiast u lekarza lub forach medycznych?

Gość Kokodyl
Jak na mój gust to właśnie jest cień jej penisa. Tyle tylko, że wyszedł niewyraźnie, bo stała za pewne tyłem do aparatu rentgenowskiego.

Nie wiem, po prostu znam to forum i spodziewałam się, że dostanę szybką odpowiedź. No i nie musiałam się rejestrować. A więc mówisz, że wszystko w porządku? Bo trochę się zmartwiłam. Na zdjęciu zeskanowanym tego nie widać dokładnie, bo kontury się "zamazały", ale wydawało się mnie (i znajomym), że to serce jest zwyczajnie za duże. Już myślałam, że mam jakiś przerost mięśnia albo coś :O A teraz w pewnym stopniu mnie uspokoiłeś/aś. Dziękuję :) Głupia sytuacja wyszła, nie pomyślałam o tym, żeby zamazać nazwisko :P Ale to nic ;)

Gość dddfdfdffgfg
serio masz na imie agnieszka b? jak cie ktos rozpoznal?

Gość SzalonyZlyDoktor
Na podstawie fotki (słaba ta fota w sumie) wydaje mi sie ze jest ok, ale jak sie martwisz to możesz mi wysłać jego wyraźniejszą wersje na doktornemo@o2.pl to Ci powiem na co zwrócić uwage i przyjże sie bliżej.

Niestety nie mam lepszego zdjęcia i, szczerze powiedziawszy, nie bardzo wiem, jak je zrobić. Ale dzięki za poświęcony czas i pomoc ;)

Gość SzalonyZlyDoktor
Nie ma sprawy:) Tak czy inaczej kluczowy jest tak zwany wskaźnik sercowo-płucny tj stosunek szerokości sylwetki serca do szerokości płuc (w najszerszym miejscu), gdy przekracza on 0,48 to serce jest za duże, u Ciebie wychodzi to około (fotka słaba to dokładniej nie powiem, skanerem najlepiej takie foty robić) 0,42 czyli masz jeszcze spory zapas:) Pozdrawiam i zdrowia życze:)

Dziękuję i... nawzajem :)

Gość taka tam sobie zainteresowana
Panie Doktorze, a od kiedy to na podstawie EKG da się ocenić, czy serce leży pod dobrym kątem, we właściwej osi itp.? Na podstawie jakich parametrów? Pytam, bo wydawało mi się, że EKG rejestruje czynność bioelektryczną serca, a w/w parametry to raczej na podstawie echa serca da się ustalić...

A jeszcze zapytam :) A to OP120/4,3 1 - coś znaczy?

Gość SzalonyZlyDoktor
Patrzymy czy zespoły P i (najcześciej) QRS są dodatnie czy ujemne w poszczególnych odprowadzeniach (te kilka wykresów które masz na badaniu to właśnie różne odprowadzenia, kończynowe jedno i dwubiegunowe oraz sześć przedsercowych) i na podstawie tego wyznacza się miedzy innymi: -rytm prowadzący -miarowość -czestość akcji -oś elektryczną serca -położenie serca w klatce piersiowej (czy skośne, poziome, pionowe itp) -skręcenie osi anatomicznej serca (można co do stopnia kątowego wyznaczyć jak sie ma czas i chęci) i wiele wiele innych PS Jeszcze nie jestem lekarzem, dopiero studiuje:)

Gość SzalonyZlyDoktor
A co do oznaczeń pod RTG to nie wiem co te liczby znaczą. To 4.3 to być moze wskaźnik o którym mówiłem (wyznaczony dokładniej niz ja to zrobilem bo mi wyszło 4,2:) ) a reszta sam nie wiem, musiałbym gdzieś sie porozglądać co jest dokładnie w standardzie opisu zdjęć.

Ciekawe, nie powiem, ciekawe :). Ale ja amatorka - o tyle o ile się w tym orientuję, bo i EKG, i echo miałam robione przed laty i tak z ciekawości trochę się tym zainteresowałam. Ale cóż, niedouczona jestem :). PS Też studiuję... Ale nie medycynę :).

A oś elektryczna to ten cały trójkąt, co to się go rysuje? :)

Gość SzalonyZlyDoktor
A tam niedouczona, każdy jest specem w swojej dziedzinie:) Mnie prawde mówiąc kardiologia aż tak nie pociąga ale jakieś tam podstawy mam bo na podstawie EKG można wykryć setki rzeczy. A co studiujesz?

Farmację :) :) :). I ta cała oś elektryczna to się z ćwiczeniami biofizyki kojarzy, gdzie się taki trójkąt z wektorami rysowało :).

Gość SzalonyZlyDoktor
Masz na myśli trójkąt Einthovena? Tak, na jego podstawie i ogolnie wektokardiografii można tą oś wyznaczyć ale sama oś to kierunek średniego wektora depolaryzacji komór serca w płaszczyźnie czołowej (bez rysunku ciezko to wyjaśnić, no chodzi w skrócie o to ze praca elektryczna serca jest związnana z naprzemian depolaryzją i repolaryzacją i patrzymy czy jej rozkład jest właściwy)

Gość SzalonyZlyDoktor
A to Ty w temacie jestes:P Ale wyznaczanie tych wektorów to jest naprawde cieżki kawałek chleba i ja pprawde mówiąc oś wyznaczam na podstawie właśnie QRS-ów a nie wektorów, w prawdzie jest niedokładnie i ogolnikowo ale rzadko kiedy jest potrzeba by robic to dokładniej.

No właśnie w temacie raczej średnio, jak widać :). Ale tytuł wątku mnie zainteresował, bo takie zdjęcia rentegenowskie też już miałam robione i to podobnej okolicy (przy podejrzeniu złamania mostka :p - ja to pechowa coś jestem w ogóle :)) i byłam ciekawa, jak płuca na takim zdjęciu wyglądają.

Gość SzalonyZlyDoktor
A gdzie studiujesz?

Na CM - i teraz zgaduj: UJ czy UMK :).

Gość SzalonyZlyDoktor
UMK?:P