Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak sie pytam

Co myslicie o finansowaniu kosciola przez pantswo.Tutaj kwoty widzimy

Polecane posty

Gość tak sie pytam

Co myslicie o finansowaniu kosciola przez pantswo? ja np jestem nie wierzący ani nie praktykujący,i boli mnie to ze z moich podatkow jest pobierany jakis tam procent, aby na finansowanie kosciola bylo Kościół ostatnio ujawnił, jak wyglądają jego finanse. Jednak, jak wyliczyli eksperci z portalu money.pl, faktyczne wydatki państwa na Kościół są większe od tych zapisanych w raporcie. Według ich wyliczeń tylko w 2011 roku państwo przekazało Kościołowi w sumie 720 mln zł na różne cele. I tak: Pensje duchownych uczących religii w szkołach - 350 mln zł Dotacje dla kościelnych uczelni wyższych - 221 mln zł Fundusz Kościelny - 89 mln zł Dotacje do remontów zabytków kościelnych - 26,6 mln zł Ordynariat Polowy Wojska Polskiego - 19,2 mln zł Caritas Polska - 5,5 mln zł Kapelani szpitalni - 3 mln zł Kapelani więzienni - 2,4 mln zł Kapelani Straży Granicznej - 842 tys. zł Kapelani Straży Pożarnej - 745 tys. zł Kapelani w Policji - 441 tys. zł Kapelani Biura Ochrony Rządu - 150 tys. zł Mnie az sciska dlaczego osoby ateistyczne lub innych religi mają z podatkow finansowach KK? Bo Polska jest krajem Katolickim, dlatego??

Gość tak sie pytam
'

Gość tak sie pytam
zgadzam sie :D

Gość tyleee azzzzz????
a zesz w ryyja, tyle poszlo?? 720 mln? o niee,jak tak nie pozwoleee

Gość tyleee azzzzz????
a po cchuuujaaa,kapelani wiezienni? do wybawienia z grzechow?? odpierdalanie maniany i to wszystko

Gość ja tez nie chce tak
a jak nie wyrazma zgody na to aby oni pobierali z mojej wyplaty to co mam zrobic?

Gość 987654e
ja pierdlee ile kasy na to idzie :o :o

Gość vhjjfj
a ile kościół dostał na emerytury i renty? Przecież księza mają emerytury. renty zapewne też? Ilu jest książy emerytów? Ile posżło na wydatki na ochronę zdrowia (leczenie cukrzycy z przejedzenia wieloletniego)? Ile kasy poszło od "wiernych" na tzw dobrowolkne datki?

Gość ania z kielieckiego....
ale ile zawdzięczamy kosciołowi gdyby nie on dalej byłaby w polsce komuna i wyzysk

Gość hfgjfhj
głupoty pierdolisz ania z kieleckiego

Gość xineohp
No koorwa jeszcze czego! 720 mln?! Posrało ich? Nie dość , ze musimy utrzymywać 460 pojebów to jeszcze tych czarnuchów? I to za taka kasę? Oni sami dobrze dają sobie rade, wyciągają od ludzi ile się tylko da. CHOOJOZY

Gość dgngj
te dane są okrojone, nie uwzględniono tutaj wielu przywilejów jakie oni mają. Gdzie wypłata tych emerytur? Gdzie straty spowodowane tym, ze zusu nie płaca a mają i renty i emerytury- i to nie najniższe?

moim zdaniem KK powinien być finansowany wyłącznie z datków członków stowarzyszenia ....osoba ochrzczona w wieku 18 lat dokonywałaby wyboru czy chce być w stowarzyszeniu czy nie. wtedy taka osoba odprowadzałaby jakiś procent tzw podatku na KK(lub inny kościół czy związek wyznaniowy) .... xxx a państwo jedynie powinno dokładać np caritasowi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zamaist na kapelanow wieziennictwa strazy grnaicznej , wojska kurwa po co to...zamiast tego t kase na caritas, bo to sprawdzona "firma" i robi wiele dobrego. xxx to wymienione finansowanie przerzucic całkowicie na caritas , byłby wiekszy sens🖐️

Gość To nie wszystko jeszczce
to i tak nie wszystko, jest jeszce wiele dotacji na kosciol ktore tu nie wymienili,wiec z 750 mln to minimum

I tak: Pensje duchownych uczących religii w szkołach - 350 mln zł (?????????) wtf:O zmneijszyć o połowe i niech ci duchowni w czasie lekcji połowe czasu na religie a połowe na religioznwstwo. Dotacje dla kościelnych uczelni wyższych - 221 mln zł - to zostawić pod warunkiem że nie będzie wymagane zaswiadczenie od proboszcza by zostac studentem Fundusz Kościelny - 89 mln zł - ustalic na stałe 100 mln Dotacje do remontów zabytków kościelnych - 26,6 mln zł - tylko tych które sa wpisane na liste zabytków faktycznie Ordynariat Polowy Wojska Polskiego - 19,2 mln zł -przeniesienie środków do caritasu Caritas Polska - 5,5 mln zł Kapelani szpitalni - 3 mln zł - zostawic Kapelani więzienni - 2,4 mln zł - przeniesienie srodkow do caritasu Kapelani Straży Granicznej - 842 tys. zł - j.w Kapelani Straży Pożarnej - 745 tys. zł - j.w Kapelani w Policji - 441 tys. zł - j.w Kapelani Biura Ochrony Rządu - 150 tys. zł - j.w xxx

Gość ,mnbvvv
To znowu Ja--no chyba cos ma nie tak z kupulą :o

Gość oiuyyyyt
....