Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kkkiiikkkaaa

Co na obiad?

Polecane posty

Gość kkkiiikkkaaa

Ratunku, pomocy, nie mam pomysłu:o Coś z mięsem (pierś z kurczaka, indyka, schab lub mielone), w miarę szybkie do zrobienia, niezbyt drogie i przede wszystkim smaczne:) Ma ktoś ciekawą propozycję?:D

Gość Koniowodny
Dzisiaj jest post pierdolony komunisto

Gość kiokkk
ja mam mielone z buraczkami.

Gość Qharra
A jakie inne składniki masz w domu? Masz jakieś warzywa, ryż ?

Gość kkkiiikkkaaa
jakbym miala to bym chyba napisala niedojebana idiotko

Gość kkkiiikkkaaa
To podszyw. Idę do sklepu, więc składniki dowolne. tylko mięso wpisałam, bo innych po prostu nie jadamy:)

Gość Qharra
Może w takim razie kurczak z warzywami? Kup paprykę, pora, pieczarki, cebulę, fileta kurczaka, ryż. Aha, mąka ziemniaczana jest potrzebna. Na ile osób?

Gość kkkiiikkkaaa
Na dwie, ale chcę, zeby na weekend zostało. Włąsnie myślałam o czyms takim, jakis gulasz czy coś. Mielone tez rozważałam:)

Gość Qharra
No to możesz tak: schab kroisz w paseczki, przyprawiasz, podsmażasz z pokrojoną w kostkę cebulą , dolewasz wody, dusisz pod przykryciem 20min. Potem dorzucasz pokrojoną w krążki marchewkę, ma się dusić aż zmięknie. Ja zawsze dodaję kostkę wołową (organiczną najlepiej), vegetę, pieprz. Na koniec mieszam łyżkę mąki z wodą (zimną), jak się rozpuści dodaję łyżkę śmietany i wlewam do mięska, mieszam dokładnie. Smakuje to dobrze z ryżem, z kaszą też jest ok. Praktycznie każda surówka do tego pasuje.

Gość Qharra
Albo Podsmaż lekko cebulę ( na blado), dodaj pokrojone pieczarki, podsmaż kolejne 5 min. 2 filety pokroj w paseczki, przypraw, panieruj w mące ziemniaczanej, wrzuć do pieczarek (trzeba często mieszać i podlewać delikatnie wodą, bo mąka zamienia się w galaretkę), potem dodaj pokrojoną paprykę, pora. Możesz też inne warzywa, jak Ci się chce. Ugotuj osobno ryż na sypko, dodaj do warzyw jak już zmiękną. Proste, szybkie i nie trzeba surówki:D

Gość malwinka z krak
ryba z frytkami

Składniki na ok. 6 porcje: około 400g makaronu spaghetti 4 jajka 200g słodkiej, płynnej śmietany 30% 200g boczku 60g startego parmezanu (ewntualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania sól, pieprz czarny 1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą! Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą. Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem. Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.