Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

justyna_kasia

Pieluszkowanie niemowlaka

Polecane posty

Dziewczyny moja córka miała robione usg bioderek w 11 tygodniu i wyszło lewe i prawe bioderko Ib czyli chyba dobry wynik? Lekarz jednak zalecił na pampersa nakładać dwie pieluszki tetrowe, żeby nóżki były szeroko jak u żabki. Czy stosować się do tych zaleceń pomimo dobrego wyniku? Wydaje mi się, że córce jest niewygodnie i ciasno.. Co robić??

Jezeli lekarz tak zalecil to powinnas sie zastosowac. Tylko moze zamiast dwoch tetrowych zaloz jedna flanelowa. Jest grubsza i sztywniejsza. Ja tez musialam malej zakladac 2 tetrowe ale powiedzialam lekarzowi ze zakladam jedna flanelowa i powiedzial ze tez dobrze. Nie zauwazylam zeby mojej malej bylo niewygodnie. Moze zle zakladasz pieluche?

Gość niedlugo mama dwójki
moim zdaniem jeśli wyniki są dobre to nie ma potrzeby dodatkowego pieluchowania, a nawet można tym zaszkodzić dziecku. Dodatkowe dwie pieluszki tetrowe powodują, że pupa dziecka podnosi się nieznacznie do góry i kręgosłup nie leży całkiem na prosto a tak powinien. jeśli nie ma wskazań to ja wolałabym kłaść dziecko częściej na brzuszku z rozwiedzionymi nóżkami (jak u żabki) a nie zakładać dodatkowe pieluchy.

Rodziłam siłami natury, dziecko ułożone było prawidłowo główką do dołu.. Właśnie naczytałam się troszkę, że faktycznie pieluszkowanie może zaszkodzić dziecku, że od takich metod już się odchodzi i nie wiem co robić, czy się stosować do zaleceń.. Jeżeli chodzi o kładzenie na brzuszku to moja córka nie lubi leżeć w ten sposób i zaraz zaczyna płakać :( co do tej pupci to faktycznie jest ona strasznie wypukła z tymi pieluszkami i całkiem możliwe, że kręgosłup może się krzywić heh ... Wynik Ib jest prawidłowy??

Mojemu synkowi wyniki wyszły dobre, ale też dostałam pieczątkę "szeroko pieluchować". Zapytałam wprost lekarza, czy to jest konieczne, on powiedział, że nie, że to taka procedura. Na drugim usg nadal było wszystko w porządku. Zawitkowski kiedyś wypowiadał się nt pieluchowania, że to więcej szkody, niż pożytku http://www.youtube.com/watch?v=cPfGFRQeEgI

Gość niedługo mama dwójki
tym bardziej, jeśli dziecko było ułożone prawidłowo i wyniki są dobre to zrezygnowałabym z tego pieluchowania. Moja córka całą ciążę była ułożona pośladkowo, nasłuchałam się i naczytałam jakie to może mieć potem problemy z bioderkami.. urodziła się przez cc bo się nie odwróciła, jednak wyniki usg miała prawidłowe i nie pieluchowałam jej dodatkowo. Nadal wszystko jest w porządku. Myślę, ze nie masz się czym martwić.