Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość łapska okropne

co na suche,pękające dłonie od zimna?

Polecane posty

Gość łapska okropne

to jakies nienormalne,ale im starsza jestem tym moje dlonie gorzej znoszą zimno.wystarczy ze mamy mniej niz 10 stopni i ja mam dlonie czerwone,suche jak cholera,miejscami pekajace.mam 25 lat i dlonie 40latki bo skora wyglada strasznie,kremy nie pomagaja.nacieram tlusta mascia i wkladam bawelniane rekawiczki na noc ale to za malo. i eby nie bylo,nosze rekawiczki!wystraczy ze na minute je zdejme zeby np wyjac relefon i napisac sms-i mam juz odmrozone.czasem jest tak zle ,ze mnie swedza i nie moge przestac drapac.zastanawiam sie czy to nie atopowe zapalenie skory dloni..nigdzie indziej nie mam takich problemow ze skora. jakies sugestie co do wyboru masci/kremu?obecnie uzywam alantanu na AZS ale nie widze poprawy

Gość kipikasza
A nie masz czasem problemu z krazeniem krwi? Czyli zimne stopy i zimne dlonie? Moze sprobuj moczyc w lekko ogrzanej olwie z olwek - wcierac ja w dlonie przez 10-15min - taka kapiel dla dloni. Rowniez odmladzajaco dla dloni dziala kapiel w wodzie po gotowanych ziemniakach, moze zrob sobie maseczke ziemniaczana (skrobia). Przed wyjsciem na zimnisko ;) wypij rozgrzewajaca herbate np. z imbirem, gozdzikami i zielem angielskim - poprawia rowniez krazenie. No i staraj sie wcierac kilkakrotnie w ciagu dnia krem do rak - mnie pomaga krem z maslem shea (karite).

Gość galatejka
AZS to dobry trop, poczytaj fora poświęcone tej chorobie. Na pewno musisz bardzo uważać na to, czym dłonie myjesz, czego używasz do pielęgnacji (popróbuj naturalnych olej, zwłaszcza lnianego), wizyta u dermatologa też się przyda, bo może konieczne są lokalne sterydy.

Gość okropnełapska
no wlasnie co do azs to nie ma sensu za bardzo bo poki temperatury sa wyzsze niz 10 stp mam sliczne miekkie dlonie.moje dlonie sa okropne cala zime...jakas nienormalna wrazliwosc na zimno

Gość galatejka
http://www.atopowe.pl/forum/tematy/1819/czy-mroz-szkodzi-wam-azs/ http://www.grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=639 " Świąd i suchość skóry w AZS mogą być zaostrzane przez narażenie na zewnętrzne czynniki drażniące, takie jak urazy mechaniczne, substancje chemiczne (detergenty, płyny do płukania, substancje zapachowe), wełnę, a także przez stres, dym papierosowy, klimat (powietrze suche i zimne lub wilgotne i gorące), alergeny (najczęściej-mleko krowie, jajko, ryba, soja , pszenica, orzechy, pyłki roślin, roztocza, sierść zwierząt), zakażenia bakteryjne i grzybicze.

Gość oleista
Nie pocieszę cię z wiekiem będzie tylko gorzej. Mam to samo. I o ile kilka lat temu intensywna pielęgnacja jako tako pomogała, o tyle teraz na moich dłoniach wcierane mazidła nie robią najmniejszego wrażenia. Podobno olej rokitnikowy leczy odmrożenia więc z uporem maniaka wcieram, zresztą wcieram wszystko co mi sie nawinie pod rękę. Wydaje mi się, że ostatnio w pokojowj temperaturze szybciej dochodzą do siebie, może nie wszytko stracone. A i stanę w obronie czterdziestolatek. Większość ma ładne dłonie, nie każda taki cudak jak ty, czy ja.

Gość łapska okropne
to czym sobie pomagasz ?moze masci sterdyowych powinnas uzywac?zalamka... wciaz nie jestem pewna czy to az to latem mam pieknie dlonie,nie uzywajac praktycznie kremow

poszukaj naturalnego mydla z oliwek, bez barwnikow i calej chemi, jak myjesz nim dlonie to to mydlo ciagnie sie jak gluty, ale pomaga.

dobry krem do rąk? serum albo maska? ja używam czerwonego kremu evree po każdym myciu rąk, a czasami robię delikatny peeling, smaruję dłonie grubą warstwą kremu, wkładam foliowe rękawiczki i tak z tym siedzę jakiś czas, po takim zabiegu mam ręce gładkie i dobrze nawilżone, polecam :)

Gość czterolistna1980
Polecam maść z wit. A, która natłuści Twoje dłonie. Aczkolwiek - wiadomo, że nie jest wygodnym nakładanie jej np tuż przed wyjsciem z domu:P. W takim przypadku ja stosuję krem wintercare od flosleku, bo naprawdę intensywnie działa.

Gość spaaaaammmm
ollxd PRZESTAŃ SPAMOWAĆ! :/

Gość a oto moja radaa
wydaje mi sie, ze masz problem dermatologiczny, egzema, atopowe zapalenie skory czy alegia na cos; dlatego jak jest zimni skora jeszcze bardziej reaguje... w lecie jakie masz dlonie? idealne? Najpierw poradzilabym sie dermatologa; wydaje mi sie, ze kremy dostepne w drogeriach to nie dla Ciebie.... trzeba by cos z apteki, ew cos naturalnego typu moczenie w oliwie , maseczki ze smietany i takie tam.....

Gość a oto moja radaa
dodalabym jeszcze doustnie omega6

Gość lesia254
Ja polecam b.dobry olej Golden Drop jest prawę mówiąc leczniczy od środka i na zewnątrz.jest to olej rzepakowo-lniany posiada omega 3 i 6.jest idealnym substytutem maslama walory zdrowotne wchłania się przez organizm.smarując ręce,stopy,odleżyny nie pozostawia tłuszczu,zastępuje wszelkie kremy,maści.powinno się go pić 2-3 razy dziennie po jednej łyżce sam lub pól szkl.wody,1-a łyżka oleju trochę cytryny, dodawać do wszystkiego, nawet pokroić sobie owoce i poleać olejem b.dobrze smakuje i nie czuć olejem.Przede wszystkim nie ma konserwantów.Ja używam go 2-i rok smaruję dłonie pięty,piję ,nadaje się do smażenia.