Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

McDusia

Do osób, których dzieci korzystają z fotelika 0-18 kg.

Polecane posty

Wiem, że takie pytania pytania już padały :) Chciałabym aby wypowiedzieli się rodzice dzieci, których dzieci jeżdżą w aucie w foteliku 0-18 kg. Jakie macie zdanie na ich temat? Niedługo będę musiała zmienić dziecku fotelik na razie jeździ w tym 0-13. Dlaczego foteliki 0-18 dostają takie złe recenzje i nie są polecane? Skoro tak jest, to po co je produkują? Jestem zainteresowana kupnem takiego, ponieważ one mogą być montowane i przodem i tyłem do kierunku jazdy, a te 9-18 niestety nie. No, można znaleźć taki fotelik 9-18 kg montowany tyłem do kierunku jazdy, ale one kosztują od 1500 zł do nawet 2500 zł :o Wiem, ze bezpieczeństwo dziecka najważniejsze, ale nie dam tyle za fotelik, jak dziecko korzysta z niego tylko w drodze do sklepu albo w drodze do teściów. Mieszkamy w małym mieście, więc gdziekolwiek nie jechać, droga zajmuje kilka minut. W długie trasy nie jeździmy. Czy ktoś może się wypowiedzieć czy ma taki fotelik i czy jest zadowolony na tyle żeby go polecić? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Dodam, że naczytałam się o tych fotelikach, ale jak wiadomo jakieś gazetki, artykuły reklamowe i tym podobne rzeczy zareklamują to, co najdroższe i najlepszej jakości. Dlatego teraz pytam Was, osoby które coś wiedzą na ten temat.

wg mnie dlatego nie są polecane, że najlepszy fotelik to fotelik skierowany dla najmniejszej różnicy wagowej - nie wiem jak to inaczej napisac. ale foteliki 0-13, 9-18, 19-36 - są lepsze bo są przystosowane do danej wagi bez dużej rozpiętości. foteliki np 9-36 nie mogą być tak dobre bo rozpiętość kilogramowa jest zbyt duza ale ekspertem nie jestem. wytłumaczyłam to sobie na chłopski rozum ;)

Kiedyś dostałam od znajomego policjanta gazetę, w której był obszerny artykuł o bezpiecznych fotelikach i tam był jeden właśnie za kwotę 2 499 zł... Pewnie już taki na maksa "wybajerzony", ale trochę drogi jak warunki finansowe przeciętnego Polaka.

ale po co kupowac fotelik 0-18 jak sie juz ma 0-13 ? no nie obraz sie ale to głupota, dziecko zaraz bedzie chciało siedziec przodem a nie tyłem a foteliki sa produkowane nie na kg dziecka tylko wzrost wiadomo ze nie posadzisz dziecka 5letniego o wadze 14kg do fotelika 0-18 :O 0-18 sa tak mało popularne poniewaz w wiekszosci wypadków kupujesz fotelik razem z wozkiem ten 0-13kg a potem montujesz np 9-25kg albo 9-36. kupowanie fotelika 0-18 w twoim wypadku jest bez sensu i powie ci to karzdy sprzedawca w dobrym sklepie

no "trochę" drogi :P myslę, ze dobry fotelik mozna kupić w kwocie 700-1000 zł

do meaa Rozumiem. Jednak układ kostny u niemowlaka nie jest jeszcze taki bardzo mocny i im dłużej jeździ tyłem do kierunku jazdy tym lepiej. Dlatego dziwi mnie, że te foteliki 9-18 nie są przystosowane do jazdy tyłem. Tylko o to mi chodzi. Te 0-18 mają wkładkę dla niemowląt, którą można potem wyjąć, są też tak rozkładane by dziecko było w pozycji półleżącej. Więc nie wiem skąd ta krytyka tych fotelików...

ja nie wiem jak twoje dziecko ale moje w wieku 6 miesiecy za żadne skarby nie chciało jeździć tyłem do kierunku jazdy. ona chciała widzieć co sie dzieje dookoła (na drodze i wokół pojazdu) i darła sie w niebogłosy. nie wiem jak wg ciebie ale wg mnie bardziej niebezpieczne od jazdy przodem do kierunku jazdy jest jazda w skrajnym stresie wywołanym histerycznym wrzaskiem niemowlaka :D

Zgadzam się, że to może być wyrzucenie pieniędzy w błoto. Dlatego tu zapytałam czy ktoś z takiego korzysta. Nie wiem czy go kupić czy lepiej poczekać na ten od 9 kg. Natomiast wrócę do tego siedzenia tyłem do kier.jazdy - właśnie sprzedawca w sklepie mi zasugerował żeby kupować taki który da się tak montować. Im dłużej tym lepiej. To moje 1 dziecko, ma ponad pół roku, nie wiem też ile czasu by pojeździła w takim foteliku...

MOja córka na razie nie doświadczyła jazdy przodem, więc może dlatego nie płacze bo nie wie że można inaczej :D

moja tez nie wiedziała. po prostu pewnego dnia zaczeła sie drzec w aucie i nic nie pomagało. kupilismy fotelik 9-18 i nagle jak ręką odjął - dziecko zadowolone i szczesliwe w aucie :)

No to może ja przesadzam z tym układem kostnym i jak dziecko ma już te 9 kg i siedzi to można go spokojnie sadzać w takim foteliku?

jak samo siada i siedzi stabilnie. moja na szczescie w wieku 6 miesiecy ważyła 9 kg, siadała sama i stabilnie siedziała

Gość uhuviefh
autorko myślę że przesadzasz.. kup juz ten wiekszy fotelik a nie baw sie w ciagla zmiane fotelików bo szkoda kasy i nerwów

No możliwe, że tak zrobię. Jednak jak się za dużo czyta i ogląda to można zwariować. Dzięki za Wasze odp. ;)

Gość gośćdanielka28
Mam Rotario z EasyGo, to jest przedział 0-18 i nie narzekam. Nie slyszalam rowniez o kiepskich recenzjach takich foteliczkow. Nasz jest wygodny, bardzo latwo go rotujemy i bezproblemowo wozimy w nim corke tylem do kierunku jazdy. Dopoki jest homologacja UE to fotelik jest bezpieczny. No i liczy sie tez prawidlowy montaz.