Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alaskamiśki

czy po pół roku pracy wypada iść na zwolnienie???

Polecane posty

Gość alaskamiśki

Pracuję pół roku, rozchorowałam się i mam 10 dni zwolnienia. Trochę obawiam się zostać w domu do końca zwolnienia z drugiej strony jeszcze nadal nie czuję się dobrze. Co byscie zrobili?

Nie możesz pracować będąc na L4, nie wolno, pracodawca Ci nie pozwoli.

Gość zalezy co to za firma
I jak na to patrza. Na pewno w trakcie nie mozesz wroccic. Trzabylo nie oddawacc l 4 i wziac urlop

Gość alaskamiśki
a kiedy należy dostarczyć L4? nic o tym nie mówili urlopu nie wezmę

Jeśli juz wykorzystałaś ileś zwolnienia i zaniosłaś je pracodawcy nie mozesz w połowie zacząć sobie chodzić do pracy. A jeśli dopiero sie zastanawiasz czy zanieść to sama powinnaś najlepiej wiedzieć czy jesteś na tyle chora żeby dać radę pracować czy nie

Gość Po co brałaś zwolnienie?
Skoro i tak z niego nie korzystasz? Teraz to będzie wyglądało że wyłudzasz L4 trzeba było od początku pójść na zwolnienie.Choroba nie wybiera, nie ma znaczenia jak długo pracujesz.Dlatego dziwi mnie Twoje postepowanie.

Gość alaskamiśki
Jestem na zwolnieniu 4 dni już, jeszcze 6 zostało. Nie czuję się dobrze, mam silną grypę i bardzo możliwe, że jak pójdę do pracy teraz to rozchoruję się na nowo. Tylko mam skrupuły i trochę obawiam się.... sama nie wiem czego..

Gość niedlugo oszzaljejee
nie mozesz wrocic z zwolnienia. kiedy nie skonczylo sie. jak juz dalas do pracy zwolneinie musisz zostac do konca.

Gość niedlugo oszzaljejee
a jesli dostalas zwolnienie ale jeszcze nie zanioslam do pracy. do porwij je i tyle. na zowlnieniu masz placone 80% pensji i pojdziesz pracowac majac zwolnienie. tak nie mozna.

Gość elzbietka0101
nie martw się, na pewno jest dużo chętnych na twoje stanowisko

Gość mermaid moor
Co za brednie człowieku masz obowiązek dostarczyć do pracodawcy L4 ponieważ na podstawie L4 pracodawca naliczy Ci inne składki na Ubezpieczenia społeczne i FP+FGŚP- o ile masz je płacone. Poza tym lekarz, który Ci to L4 wypisał ma obowiązek, w ciągu 3 dni dostarczyć jego kobię do ZUS'u wiec będą tam wiedzieć, że chorowałeś i jak powinna wyglądać wysokość Twojej składki zdrowotnej a jeśli pracodawca nie otrzyma od Ciebie L4 to automatycznie źle tę składkę naliczy. Poza tym jeśli w ciagu roku kalendarzowego przekroczysz 33 dni chorobowego ( wlicz sie też dni wolne od pracy) to nie pracodawca ale ZUS wypłaca Ci wynagrodzenie ( chyba, że to duży zakład tzn powyżej 20 pracowników).

Gość mermaid moor
NIe zdrowotnej tylko społecznej -pomyliłam się. Pracodawca opłaca cała składkę zdrowotną ( do magicznej daty 33 dni) nawet jeśli nie jesteś zdolny do pracy.

Gość georgioiiaa
nu kiedys lekarz dam zwolneinie. ale ja z niego nie skorzystalam. poszlam normalnie do pracy. i zadncyh problemow nie mialam.A minelo kilka lat.