Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość filozoficznykwiatbursztynu

drodzy kafeteriusze prośba o pomoc w wymysleniu..

Polecane posty

pytania filozoficznego...hehh musze napisac pracę zaliczeniowa na filozofie. I kurde nie moge sie zdecydowac:D a w necie a tylko oklepane typu dlaczego człowiek zyje tylko tyle albo co to jest milosc:D a wiem ze macie wyobraznie wiec prosze o pomoc:D

hahahahah idz i sprawdz to bede miała na czym oprzec moja prace:D

Gość sdfghgfdsfgtyhujhgf
ilu kafeteriuszy zmieści się na łebku od szpilki?

Gość droga kafeteriankaa
Ciało i dusza jako materia i antymateria, czyli co się dzieję z naszą duszą (energią) po śmierci - zasada zachowania energii.

Ciało i dusza to raczej materia i forma. Ta koncepcja pochodzi od Arystotelesa a przejął ja głównie sw. Tomasz z Akwinu. Osobiscie zgadzam się z tymi dwoma filozofami.

Albo : "W jaki sposób ty rozumiesz szczęście?". Na temat szczęścia jest wiele teorii o czym doskonale zaznacza ksiażka Władysława Tatarkiewicza pt: "O szczęściu". Pewnie ją znasz autorko.

Gość droga kafeteriankaa
arystoteles to swoja droga, ale tyle sie teraz mowi o czastkahc i antyczastkach, naukowcy robia te wielkie akceleratory itp wiec co jak sie okaze ze nasze cialo sklada sie z materii (cialo/miesnie/kosci/ blabla) i antymaterii (dusza/swiadomosc/energia/czakra/chi). jelsi w takim razie skladamy sie z obu tych czastek/antyczastek do czy da sie napisac dla nas funkcje falowa i jak by ona wygladala po smierci?? ehhh pojebana jestem co ja w ogole wypisuje :D

Gość marcheweczka...
Czarna zla dziewczynka przebilas wszystkich haha

No, kto wie. Może jakis filozof stwierdzi że dusza również jest materialna. Jeśli tylko uargumentuje to w sposób logiczny to będziemy mieli nową filozofię jednak moim zdaniem nieprawdziwą. Wiele jest przecież błędnych teorii filozoficznych jak na przykład to że rzeczywistość jest subiektywna i że my jako ludzie nie istniejemy:D To ostatnie przekonanie najbardziej mnie ubawiło.

Gość hahaha ale masz męża debila
no wlasnie, a co jakby sie okazalo ze nasza "dusza" sklada sie z jakichs czastek/antyczastke tylko jeszcze nie odkrytych, to wtedy rzeczywiscie bylaby materialna bo zbudowana z czastek fundamentalnych. w takim razie po smierci co sie dzieje z tymi duchowymi czastkami? bo ot tak zniknac nie moga musi zajsc jakas reakcja, jakies zdarzenie bo zasady zachowania musza byc spelnione. kurde ciekawe, chyba dzis nie zasne :D

ja nie studiuje filozofi więc jakis nowych teorii tutaj wymyslać nie będe. Pracy na 200 stron tez pisać nie muszę.;) Juz chyba wiem o czym bede pisała:P ale nadal słucham propozycji:D Samuel jajko czy kura jest zbyt znane wybacz:P