Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama po raz 1

ruchy dziecka w 30tc

Polecane posty

Gość mama po raz 1

Cześć dziewczyny! Jestem 30tc-od razu powiem,że panikara jestem straszna. Ruchy czuje od ok.18tc. I wciaż one sa słabe. Niby pisze,że trzeba je liczyć-lekarka nic nie mówila,ale ja zauważyłam,że ostatnio mała słabo sie rusza-tzn.-nie odpukuje jak zaczepiam,i rzadko nalicze te 10 ruchow w ciagu. Może raz w tyg. ma taki dzien że wywija-reszta cisza. Teraz nawet rzadko kopie-czesciej czuje czkawke i rozpychanie. Byłam na usg miesiac temu. Niecałe 2tyg temu spanikowałam i poleciałam do ośrodka,sprawdzić tetno. Jak u was z tymi ruchami? Dzieci kopia cały czas? Wszyscy mowia ze panikuje,ze po prostu leniwe dziecko mam. Nawet lekarka sie smiala. No,ale kurde. Stresuje sie. Niby mam tak caly czas-ale ma takie dni że mala kopie jak piłkarz,ale to rzadkosc. Teraz to nawet nie kopie co sie naciaga. Kurde. Usg mam dopiero 26.11.

Gość marcheweczka...
Bo ma malo miejsca...

Gość ")onaonaonaona
hej ja wlasnie zaczelam 32 tydzien, nie zamartwiaj sie szkoda nerwow.. moja mala tez ma rozne dni, zaden nie jest taki sam , ze caly czas kopie.. czasem zjem kawalek czekolady i kopie jak szalona a czasem prawie wcale.nie ma roznicy, ja tez jestem panikara uwierz juz nie raz jechalam zeby mi ktg zrobili i sie oczywiscie okazywalo ze wszystko ok :)

Gość ")onaonaonaona
wlasnie... a juz nie kopie jak wczesniej bo jest coraz wieksza i ma mniej miejsca.. bardziej takie naciaganie i wypychanie czuje niz kopniaki:)

Gość mama po raz 1
No,ja też panikuje-niby dziecko od 24 do 28 tc jest najbardziej aktywne,ale w sumie-moja to za specjalnie nie byla i wtedy. Niby usg,przeplywy ok- ja juz na ip tyle razy podjezdzalam,panikara taka. Tyle ze ja mam cukrzyce-i teraz cukier mam wysoki-1 raz. Wscieklam sie,cukier sie podniosl-ale nawet mala nie zareagowała jakoś bardzo. A ty liczysz te ruchy?

Gość onaonaonaonaona
nie licze specjalnie tych ruchow, rozne dni dziecko ma, ostatnio chyba w czwartek slabo czulam i polecialam do mojego gina na ktg okazalo sie jak zwykle ze wszystko ok:) raz ma taki dzien ze ja czuje prawie caly czas nawet w nocy jak sie przebudze to czuje ze sie wierci a czasem kilka razy tylko:) podobno w tym okresie ciazy dziecko duzo spi:)

Gość mama po raz 1
Noo ja mam taka nadzieje. Naczytalam sie wujka google. Myslalam ze mi to przejdzre jak ruchy poczuje,ale nie.

Gość mama po raz 1
Silnik asynchroniczny składa się z 2 podstawowych części: nieruchomego stojana, wykonanego z ferromagnetycznych blach elektrotechnicznych ze żłobkami na cewki uzwojenia, i ruchomego wirnika, również wykonanego z blach ze żłobkami na uzwojenie. Przemienny prąd w symetrycznym, wielofazowym uzwojeniu stojana powoduje powstanie w maszynie zmiennego pola magnetycznego od każdej z faz w taki sposób, że wypadkowe pole jest tzw. polem wirującym, wirującym wzdłuż obwodu maszyny, czyli wokół wirnika. Pole to w wyniku indukcji elektromagnetycznej (stąd inna nazwa silnika - silnik indukcyjny) powoduje powstanie sił elektromotorycznych w uzwojeniu wirnika, pod wpływem których płyną tam prądy elektryczne, które powodują powstanie magnetycznego pola wirującego wirnika. Oddziaływanie wirujących pól magnetycznych: od stojana i od wirnika wywołuje powstanie momentu elektromagnetycznego działającego na wirnik i, w konsekwencji, momentu obrotowego odpowiedzialnego za ruch wirnika. Siła elektromotoryczna w uzwojeniach wirnika powstaje, gdy wirnik obraca się z prędkością inną niż prędkość wirowania pola magnetycznego (nazywana prędkością synchroniczną). W typowych silnikach pracy ciągłej przy obciążeniu znamionowym jest to o dwa do czterech procent mniej niż szybkość wirowania pola magnetycznego (poślizg). Silnik asynchroniczny bez obciążenia uzyskuje obroty prawie równe obrotom silnika synchronicznego. Silnik indukcyjny nie może kręcić się (bez pomocy zewnętrznego napędu) z prędkością synchroniczną (poślizg=0), gdyż wówczas w uzwojeniu wirnika nie indukowałyby się napięcia i nie płynęłyby prądy, w konsekwencji silnik nie uzyskiwałby momentu elektromagnetycznego. Zwiększenie prędkości wirnika za pomocą zewnętrznego napędu ponad prędkość synchroniczną sprawia, że silnik staje się generatorem - zaczyna wydawać do źródła zasilania uzwojenia stojana, czyli typowo do trójfazowej sieci elektroenergetycznej, moc czynną. Nadal jednak pobiera ze źródła zasilania uzwojenia stojana prąd bierny i, w konsekwencji, moc bierną. Prąd bierny potrzebny jest do wytworzenia pola wirującego w maszynie. Mówi się, że maszyna indukcyjna magnesowana jest od strony stojana (od strony sieci zasilającej). Maszyny asynchroniczne są maszynami odwracalnymi, tzn. w pewnych warunkach mogą pracować jako silniki (1>poślizg>0, czyli prędkość wirnika większa od 0 i mniejsza od prędkości synchronicznej), a w pewnych jako generatory (poślizg

Gość onaonaonaonaona
nie zamartwiaj sie, nie ma takiej potrzeby :)