Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość strapiona

Pigułki, seks, przerwa

Polecane posty

Gość strapiona

Witam! Od pół roku stosuje pigułki sylvie 30. Ostatnią tabletkę wzięłam 12.11. Problem polega na tym ze 18.11 kochałam się z moim facetem bez dodatkowego zabezpieczenia( skończył we mnie) a pigułki odstawiłam ( względy zdrowotne). W dodatku boli mnie raz prawy raz lewy jajnik. Czy mogę zajść w ciąże?

oczywiscie ze moglas :) i sbie wyobraz ze jesli jestes teraz w ciazy to moze cos byc nie tak z płodem bo masz za krótką przerwe od odstawienia tabletek. Taka przerwa powinna wynosic minimum 3 miesiące

Gość strapiona
a czy to możliwe żeby płodność powróciła już w pierwszy dzień po odstawieniu tabletek?

W pierwszy w drugi, może podczas okresu byłas połodna, po to dalej sie chyba bierze zeby ztarzymac owulacje zagęścić śluz itp, bo w ciągu 7 dniowej przerwy nie jestes przecież chroniona tak jakbyś brała te tabsy cały czas, tylko po tych 7 dniach organizm dalej tak pracuje zeby sie nie zagnieździło nic

Gość strapiona
Mariiika ale przecież podczas tej 7 dniowej przerwy jest się chronionym pisze tak w ulotce. I to chyba nie możliwe żey płodność powróciła tak szybko. Ale sama nie wiem i strasznie sie boje

Jestes chroniona, ale tabletki wtedy nie działają, bo ich nie przyjmujesz, zaczynają działac z pierwsza tabletka przyjętą po 7 dniowej przerwie. A jestes chroniona podczas 7 dniowej przerwy tylko i wyłącznie jeśli tabletki sa brane dalej regularnie, jesli nie i przerywasz branie jak w Twoim wypadku to chroniona nie jestes

Gość strapiona
Jeszcze jedno pytanie. Mogą to być inne tabletki o takim samym składzie jak sylvie? czy muszą być te same? Bo po sylvie musiałabym jechać do lekarza

hm... a sa tabletki o identycznym składzie? Masz te tabletki przy sobie? Powinna być ulotka w środku i tam powinno byc napisane jak sie zmienia z takie a takie antykoncepcji.Jeśli nie trzeba stosowac przy zmianie dodatkowych zabvezpieczen to hcyba opwinny tez podziałać. ALE CHYBA NIE JESTEM PEWNA TAK NA CHŁOPSKI ROZUM TO WZIEŁAM

Gość olaaa228
pewnie że mogą być inne o takim samym składzie, sylvie30 ma dużo zamienników. Poszukaj w necie.

Gość aNITKKA
Mariiika W pierwszy w drugi, może podczas okresu byłas połodna, po to dalej sie chyba bierze zeby ztarzymac owulacje zagęścić śluz itp, bo w ciągu 7 dniowej przerwy nie jestes przecież chroniona tak jakbyś brała te tabsy cały czas, tylko po tych 7 dniach organizm dalej tak pracuje zeby sie nie zagnieździło nic CO TY PIEPRZYSZ DZIEWCYZNO. GDZIE SIE DOWIEDZIALAS ZE PODCZAS 7 DNIOWEJ PRZERWY NIE JEST SIE CHRONIONYM??? PUKNIJ SIE W GŁOWE JESLI NIE WIESZ I PIEPRZYSZ BYLE PIEPRZYC. NIE ZNASZ SIE WIEC WYPIERDALAJ Z FORUM. OCZYWISCIE ZE PODCZAS 7 DNIOWEJ PRZERWY JEST SIE CHRONIONYM DALEJ ALE WTEDY GDY PO 7 DNIACH ZNOWU BIERZE SIE TABLETKI!!!! A NIE SIE PRZERYWA!!

Gość wytłumaczę...
Ja Ci wytłumaczę, chociaż powinnaś pójść do lekarza i to jak najszybciej, żeby dostać nowe tabletki. Po pierwsze nie wyjaśniłaś, czy tak po prostu nagle przestałaś brać te tabletki 12go, czy to był koniec normalnego 3-tygodniowego cyklu i po prostu nie zamierzałaś zaczynać nowego opakowania. Jeżeli właśnie tak było, że 12go skończyłaś poprzednie opakowanie, to przez 7 kolejnych dni jesteś chroniona, pod warunkiem, że w kolejnym dniu (czyli dzisiaj) weźmiesz następną tabletkę. Radzę Ci więc - jeżeli masz te tabletki jeszcze, to weź dzisiaj - wtedy na pewno nie zajdziesz w ciążę, jeżeli nie, to idź jutro do lekarza i od razu kup nowe tabletki (są jeszcze inne metody, np. plastry antykoncepcyjne - działają tak samo). i jeszcze jedno - jeżeli tak by się stało, że jednak zajdziesz w ciążę, to nie prawda, że płód będzie uszkodzony. Tabletki antykoncepcyjne nie mają z tym nic wspólnego i wcale nie trzeba czekać 3 miesiące z zajściem w ciążę.. ale z tego co piszesz, to obawiam się, że nie dojrzałaś do roli matki, więc idź, jak najszybciej skonsultuj się z lekarzem.