Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anirchewka

SZUKAM KOBIET, KTÓRE RODZIŁY W UJASTKU W KRAKOWIE.

Polecane posty

Gość Anirchewka

Szukam Mam, które rodziłu w krakowsim Ujastku. Jak to wspominacie? Do czego miałyście dostęp na sali przedporodowej, czy miałyście znieczulenie (jakie?) i jak wyglądał sam poród? Czy przygasili światła i czy zapytali Was o zgodę przed nacięciem krocza? W ogóle jak to wspominacie :)

Gość ojtam ojtam
przygasili światła?? o czym ty piszesz?? idź na dzień otwarty - był we wtorki od 15 do 17 - teraz niewiem czy dalej tak jest ale sprawdź na ich stronce

Gość przygasili swiatla???
ta, jasne, a jak dzidzius wyszedl na swiat to zagrali fanfary!!!!

Gość Anirchewka
W ten weekend byliśmy w Szkole Rodzenia w Ujastku i położna z Ujastka nam mówiła, że podczas porodu zawsze są u nich przygaszone światła - jedynie oświetlone jest tam, gdzie musi być. Chodzi o to, by dziecko doznawało mniejszego szoku przechodząc z jednego środkowiska w drugie. Mówiła nawet, że można sobie we własnym zakresie przynieść kolorowe lampki, np zielone, rozpylić jakiś zapach (ale tego nie polecają). Podejście do porodu zmienia się, a takie kpiące komentarze świadczą tylko o nieznajomości tematu :) Tu nie chodzi o fanfary, ale o intymność, spokój, mniejszy szok dla dziecka.

Gość Anirchewka
Dlaczego, co jest powodem tych gorszych opinii? Ja słyszałam same dobre. Rozważam jeszcze Szpital Siemieradzkiego, dlatego pytam o Wasze doświadczenia :)

Gość tam gdzie ja rodzilam
tam gdzie ja rodzilam bylo przygaszone swiatlo, mozna bylo przyniesc plyte ze swoja muzyka a dzidzius byl owijany/przykrywany w czerwony recznik, bo czerwony kolor najbardziej zatrzymuje cieplo. Sale porodowe byly w 3 kolorach i w miare mozliwosci mozna bylo sobie wybrac- ale to akurat bylo przynajmniej dla mnie obojetne. Niestety nie dzialo sie to w Polsce ale mam nadzieje ze idzie ku dobremu. I nie rozumiem tych dziwnych komentarzy- co w tym takiego szokujacego.

Bo z ujastka zrobiła sie fabryka. Co słysze o jakiś komplikacjach u dzieci to sa one po ujastku. Ja tez tam chciałąmr odzic ale zdecydowałam sie na inny. Poza tym wystarczyła mi jedna rozmowa z ordynatorem ztego szpitala.

a topik bede sledzic, bo tez rozwazam Siemieradzkiego i Zeromskiego. O Ujastku slyszalam, ze kiedys byl super ale teraz, ze jest to tasmowa robota- byle jak najweicej kobiet "obsluzyc". A u mnie zanosi sie na dlugi porod, wiec raczej sie nie zdecyduje.

Gość Anirchewka
W Ujastku rodziła moja dalsza znajoma i słyszałam, że uratowali jej tam dziecko. Miało tylko 1/10 pkt i teraz rozwija się prawidłowo, wszystko jest ok. Właśnie boję się tego, że z uwagi na ilość rodzących, podchodzą tam „taśmowo do porodów. O Siemieradzkim również słyszałam dobre opinie, natomiast o Żeromskim same złe, zwłaszcza w podejściu do kobiet. Jeśli chodzi o czerwony kocyk, to czytałam też, że zaleca się ten kolor dla noworodków ze względu na to, że ten kolor kojarzy im się ze środowiskiem, w którym przebywały.

Ja ide na Kopernika, jeśli chodzi o ratowanie dzieci to to jest szpital z najlepszym oddziałem w całej małopolsce. Jest w trakcie remontu byłąm widzialam jest oki.

Prawda jest jesczez taka ze opinie musisz wyśrodkowac, bo wszytskoz alezy od tego jaki humor i dzień będzie miał personel . Jednego dnia bedzie wszytsko ok a drugiego dnia ta sama osoba moze miec gorszy dzień i moze byc gorzej odebrana.

Gość Anirchewka
Przepraszam, pomyliłam Szpital Żeromskiego z Kopernika. Te złe opinie słyszałam o Kopernika, nie o Żeromskiego. Kiedyś też myślałam, że w Żeromskiego są super pod względem ratowania dzieci, ale w sumie dobry sprzęt jest teraz w wielu szpitalach. W Żeromskim rodziła moja znajoma z pracy. Próbowała naturalnie i nie mogła, zrobili cesarkę i okazało się, że dziecko było dwa razy okręcone pępowiną.

Gość Anirchewka
Matko, ale mi się chrzani :) Miało być „w Kopernika są super pod względem ratowania dzieci

Kopernik ma rózne opinie, ja mam do Niego najblizej no i lekarza tez mam z tamtąd. Moja Mama miała tam teraz operacje na ginekologi i jest wszytsko ok. Koleżanka tez tam rodziła w tamtym roku sn i jest zadwolona, ja na dzien dzisiejszy mam cc.

Nie w wkażdym szpitalu jest sprzet do ratowania dzieci, Z tego co się orientuje to tylko Kopernik i Ujastek. W innych przypadkach przewoża na Kopernika. Ale musiaął bys sę dokłądnie dowiedziec co i jak

Anirchewka- no juz sie wystraszylam tym Zeromskim, bo wlasnie slyszalam dobre lub neutralne opinie :-) Moja kuzynka tam rodzila i byla bardzo zadowolona ale to bylo przeszlo 2 lata temu. A slyszalam, ze znowu jakis remont tam robili i jestem ciekawa jak to wyglada teraz. Ciezko znalesc jakies informacje o szpitalach, bo sa one zazwyczaj sprzed kilku lat. A podejscie do porodow sie teraz zmienia i fajnie byloby wiedziec, jakie sa teraz opinie.

Gość lady bronka
rodziałam przez cc na ujastku 2 lata temu i jesli można tak powiedziec o porodzie, byłam zadowolona. sale z łazienkami, a tego w koperniku nie ma, oddział ratowania noworodków bardzo dobry, wożą do niego dzieci z innych szpitali, gdzie nie ma sprzętu. byłam na dniu otwartym przed porodem, sale porodowe i przedporodowe wyglądają dobrze. dzieci rodzi sie tam sporo, pewnie dlatego, że warunki sa dobre, a to bardzo ważne.

Lady bronnka z tym sie nie zgodze ze dzieci z innych szpitali zwoża tam. Fak jak chodzi o sale poporodowe kopernik wypada gorzej, ale ja np wychodzę z założenia ze lekarze i położen są wazniejsze niz wystrój czy kolor ścian :) Poza tym to było 2 lata temu, a to tez troszkę .

Gość dfeeewtt
Polecam Wszystkim książkę "Narodziny bez przemocy" i "Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy" :) Ja też nie wiem który szpital wybrać w Krakowie. Rodzić chcę naturalnie, bez znieczulenia. No może jedynie na gaz rozweselający bym się zdecydowała ;) Dobre opnie słyszałam o: Ujastku, Żeromskiego, Siemieradzkiego. Ja się wybieram do Ujastka. Moja gin polecała mi albo Siemieradzkiego, albo Żeromskiego -oba podobno bardzo dobre. Nie do końca się z tym zgodzę, że takie rzeczy jak "kolor ścian" nie maja znaczenia i tylko sprzęt i zespół medyczny jest ważny. Oczywiście, że lekarze, położne i sprzęt są najważniejsi i od tego jakimi są specjalistami i jakim sprzętem dysponują, zależy często zdrowie i życie rodzącego się dziecka i jego matki. Ale dobrze wyposażone sale przedporodowe, dzięki którym można się lepiej przygotować w pierwszej fazie do drugiej (np. ćwiczenia na piłce), atmosfera sprzyjająca wyciszeniu, nie szpitalne kolory, możliwość aromaterapii, prysznica itd -sprzyjają podczas porodu i pomagają kobiecie w tej najważniejszej fazie. A przygaszone światła są ważne ze względu na dziecko (chodzi o bardziej płynną zmianę środowiska) jak i dla psychiki matki. Poród to nie tylko akt fizyczny, to jeden z najważniejszych i najpiękniejszych momentów w życiu. Położna w Ujastku mi mówiła, że w ogóle teraz zmienia się podejście do porodów, że te najstraszniejsze opowieści są z dawniejszych lat, że teraz coraz większą uwagę zwraca się na psychikę dziecka i jego matki, dlatego wprowadza się te przygaszone światła itd.

Gość Anirchewka
Moja ginekolog niestety nie pracuje w żadnym szpitalu. Nie do końca wiem, czy decydować się na ten Ujastek...

Gość Anirchewka
tam gdzie ja rodzilam -sorki za tę pomyłkę, coś mi się pochrzaniło :)

Ja rodziłam 2 razy na Ujastku i jak bym była 3 raz w ciazy też bym tam rodziła .Za pierwszym razem miałam swoja położną opłaconą było przygaszone światło i informowała mnie o wszystkim co się będzie działo ,natomiast za 2 razem stwierdziłam że wiem co mnie czeka, stwierdziłam co będzie to bedzie i tez było dobrze nie byłam nacinana miałam tylko 2 szwy bo lekko pekłam , maz był przy porodach przecinał pępowiny. Natomiast była zemna dziewczyna która najpierwch chciała na kopernika rodzić ale jak sie dowiedziała o studentach i o jednej sali porodowej rodzinnej zrezygnował i była bardzo zadowolona .

A jeśli chodzi o ratowanie dzieci to moja koleżanka urodziła córkę która dostała 3/10 nie oddychała a dzisiaj ma 7 lat i jest super uczennica urodziła sie na Ujastku

goksi- a kiedy rodzilas?

goksi- a kiedy rodzilas?

dfeeewtt to o czym piszesz czyli piłki itd sa dostepne w Koperniku :) Autorko najlepiej było by podjechac do każdego ze szpitali i pooglądać :)

7 lat temu i 2 lata ale moja znajoma rodziła rok temu i też jest zadowolona

Wiadomo kazdemu odpowiada cos innego ja nie jestem jakas wymagajaca czy cos bo to chodzilo o to zeby malenstwem sie dobrze zajeli u mnie bylo tak ze lekarz z lekarka super nie mili na zasadzie:"przyszla kolejna rodzic, nie moze wypchac drze sie jescze i wg" strasznie tacyy poddani monotoni i zniecheceni ze nie moge malej wypchac generalnie to by mnie na cesarke wygonili zeby sie nie meczyc ale polozna stala murem za p sn :) na "noworodkach" tez da sie odczuc monotonie.. tyle ze o dzieci dbaja