Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aclml

20 miesięcy po rekonstrukcji ACL

Polecane posty

Gość aclml

Witam, 20 miesięcy temu przeszłam rekonstrukcję ACL metodą BTB. 4 miesiące wcześniej usunięto mi kikuty i zszyto łąkotkę. Od razu po obu zabiegach miałam rehabilitację, a później intensywne ćwiczenia na siłowni. Z artykułów i wszelkich porad na innych stronach internetowych i forach wnioskuję, że po takim czasie od zabiegu kolano powinno być w pełni sprawne. Powinnam móc uczestniczyć we wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej. Tymczasem kolano wciąż nie zgina mi się do końca. Nie może być zgięte dłużej niż ok pół godziny bo zaczyna boleć. Nie ma mowy o klękaniu - każde dotknięcie kolanem ziemi powoduje silny ból. Próbowałam klękać na łóżku, dam radę, ale max 30 sekund, później zaczyna boleć. Poza tym, gdy przy rozluźnionych mięśniach obracam stopę na zewnątrz, czuję jak w środku coś mi \\*ciągnie\\*. Może nie powinnam narzekać, bo dam radę chodzić, biegać, normalnie funkcjonować bez ciągłej troski o kolano, ale to jednak mnie nie satysfakcjonuje. Zawsze byłam aktywną osobą. Chciałabym wrócić do snowboardu, czy siatkówki, ale o tych sportach nie może być mowy, skoro nie mogę ukucnąć, czy też uklęknąć. Czy to jak zachowuje się moje kolano jest normalne po tym stosunkowo długim już okresie od operacji? Czy moglibyście może polecić jakieś ćwiczenia, a może powinnam zgłosić się do fizjoterapeuty? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam :)

Gość Ja jestem 16 lat po rekonstruk
ji tych więzadeł. Operacja udała się w 100%. Kolano nie jest sprawne w 100% i już nigdy nie będzie. Kolano czasem boli na pogodę. Długo trwało nim się polepszyło ale nigdy nie będzie już takie jak wcześniej. Mam przyjaciółkę rehabilitantkę... zaraz Ci dokończę

Gość Ja jestem 16 lat po rekonstruk
Moja przyjaciółka uczestniczy w najnowocześniejszych kursach w kraju bo jest rehabilitantką w renomowanym szpitalu. Mówi .że obecnie odchodzi się od tych operacji bo najnowsze badania wskazują że nie poprawiają one sprawności kolana. Najlepsze metody uzyskuje się zostawiając kolano samo sobie ale obudowując je mięsniami. Dobrze więc że miałaś te ćwiczenia na siłowni, ja miałam rehabilutację po roku i nie uczęszczałam na siłownię. A nosisz stabilizator kolanowy? Ja przed wypadkiem ćwiczyłam karate. Też miałam niby wrócić do aktywności. Odważyłam się po 2 latach od zabiegu. Skutkiem było 9 miesięcy w gipsie. Teraz biegam, chodzę na siłownię ale nigdy już nie wróce na intensywne treningi :( :o Dodam, że raz na jakiś czas, parę razy w roku, kolano traci "samo" stabilność, czasem się przewracam, boli też czasem na niepogodę.

Gość aclml
A co do tego, że kolano już nigdy nie będzie sprawne - mnie łudziły te artykuły o sportowcach, którzy wracali do pełnej aktywności sportowej. Rehabilitant także powiedział mi, że kolano będzie jak nowe, a przeszczepione więzadło będzie jeszcze mocniejsze od starego.

Gość wiecha
Witam ja miałam rekonstrukcję wiązadła 3 miesiące temu chodziłam o kulach 4 tygodnie w ortezie 5 tygodni .Rehabilitację rozpoczęłam jeszcze w szpitalu a od 10 dnia po operacji już u siebie w mieście po miesiącu rozpoczęłam siłownię i rowerek stacjionarny obecnie biegam (bardziej trucht) na bieżni ćwiczę na siłowni nogi 3-4 razy w tygodniu. Obecnie chodzę normalnie ale czuję lekki ból przy bieganiu mój rehabilitant mówi że pełna sprawność będzie po 6 miesiącach i wtedy powinnam siąść na kolanach teraz zginan nogę około120 stoni pozdrawiam

Gość Ziucia
Będzie dobrze :) Ja po rekonstrukcji ACL poddałam się terapii komórkami macierzystymi. Kolano wróciło już do 99% sprawności sprzed rekonstrukcji. Podziękowania dla doktora Jana Paradowskiego z kliniki sport-med.pl :*

Gość gość
Wszystko zalezy od organizmu, operacja się uda, a kolano będzie boleć przez np pogodę.

Gość marcin555x
Mnie się udało całkiem szybko wrócić do drużyny po kontuzji dzięki komórkom macierzystym. Takie zastrzyki dostawałem w centrum Orthosport w Szczecinie przy ul. Wąskiej. Polecam to miejsce, mają kompleksowe podejście i doświadczenie w rehabilitacji właśnie sportowców.

Gość kamilee333
Jeśli chodzi o rekonstrukcję więzadeł to bym polecała Macieja Karaczuna z Orthosport (http://orthosport.pl). Można się szybko umówić na zabieg i rzeczywiście doktor ma doświadczenie, wie jak ważne dla sportowca jest pełne zdrowie. Ja sama trenuję gimnastykę i nie wyobrażam sobie, żebym miała przerwać karierę z powodu urazu.

Gość KolskiDamian
Mój znajomy właśnie ma iść na taką rekonstrukcję. Staram się jakoś mu doradzić, ale na razie szukam informacji na czym to wgl polega. Na http://www.sport-med.pl/leczenie/zabieg-rekonstrukcji-wiezadla-krzyzowego-w-kolanie-acl trochę wczytałem się w temat, ale właśnie jeszcze czytam Wasze wpisy. Gdyby ktoś chciał jeszcze podzielić się swoim doświadczeniem to z chęcią poczytam.

Gość gość
Witam, Jestem studenktą fizjoterapi i będę pisac prace na temat jakości życia po rekonstrukcji acl. Potrzebuję osób które zgodziłyby sie wypełnić ankietę i kwestionariusz do mojej pracy, szukam osób, które przeszły zabieg rekonstrukcji acl ale nie uprawiają sportu zawodowo. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.