Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dzionek

PASTY I INNE TAKIE DO PIECZYWA dawajcie co macie

Polecane posty

Gość dzionek

Jako że dosyć mam wędlin drogich i świecących w ciemności, oraz serów seropodobnych wymyśliłam do pieczywa takie oto pyszności: pastę z soczewicy http://jedzipijnazdrowie.blogspot.com/2012/11/pasta-z-soczewicy-zielonej.html i pastę z ryb. http://jedzipijnazdrowie.blogspot.com/2012/11/pasta-rybna-makrela-osos.html Obie są pyszne i na pewno o niebo zdrowsze niż to, co można kupić w sklepach. Na tym samym blogu znajdziecie tez pastę z cieciorki. Jeśli macie jakieś fajne przepisy na takie smarowidła to dawajcie. Jestem spragniona nowych smaków. Może ktoś robi z innych strączkowych jakieś pyszności??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spotkałam się z przepisem na pastę z grochu, ale nie próbowałam, więc nie wiem czy warto polecić. Ugotowany groch mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę i mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem, jeżeli jest za sucha, to można dodać troche oleju/oliwy. Pyszna jest pasta z makreli i twarogu, mieszamy wszystko, dodajemy pokrojoną cebulę lub zieloną cebulkę, dodajemy sól i pieprz, jeżeli jest za suchą, to jeszcze trochę masła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
teściowa robi pastę z makreli, jajek na twardo i ogórków kiszonych, do tego majonez. uwielbiam ją

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja robię pastę z twarogu-miksuję twaróg blenderem z jogurtem naturalnym na papkę,dodaję czosnek,paprykę w proszku i czubrycę zieloną.Doprawiam solą do smaku.Pyyyyyyyyyyyycha. I pastę rybną-konserwę rybną w oleju mieszam z twarogiem i dodaję pokrojoną cebulkę.Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dzionek
hym...ryba z twarogiem, lub jajkiem to może być to. Ciekawe jakby wyszła makrela z serem feta? Jak tylko zrobię coś nowego to się podzielę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ewa33 niezalogowana
ja robię pastę z przemielonych naleśników z twarogiem :) Pyszna i nic nie marnuje się w lodówce, jeśli zostają mi takie np czterodniowe naleśniki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharzynka
a ja robie taka jakies rybki wedzone w sosie wlasnym albo pomidorowym- lepiej sos wlasny- jedna konserwa 4 jajka ugotowane na twardo jedna srednia cebula majonez, sol, pieprz jajka kroimy w mala kostezke, cebule rowniez. dodajemy konserwe (odlewany ze dwie lyzki tego sosu). mieszamy wszystko na jednolita mase ale zeby nie zrobila sie papka. dodajemy majonez ile komu pasuje i doprawiamy. jak ktos nie lubi takiej "zywej" cebuli to po pokrojeniu mozna ja troche posolic i odczekac pare minut zanim dodamy ja do pasty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość beta23456
Bardzo prosta i smaczna pasta. Ugotowane na twardo jajka zetrzec na tarce na grubych oczkach. Do tego zetrzec zolty ser i wymieszac z majonezem. Doprawic pieprzem i ewentualnie sola. Na kanapce mozna polac ketchupem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość robiłam pastę z grochu
jest bardzo smaczna, polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja ulubiona........
Avokado,jajko na twardo utrzeć na gładką pastę,dodać drobno pokrojone mięso z wędzonego udka i pokrojony drobno szczypiorek,doprawić solą i pieprzem.Następna ulubiona to wędzony dorsz i bryndza zmiksowane na jednolitą,gładką masę+2 łyżki jogurtu greckiego + kilka drobno pokrojonych szalotek:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię taką, jak ktoś opisał wyżej - z żółtego sera i jajek, dodaję ząbek czosnku jeszcze. Poza tym inne: - z jajek posiekanych tak drobno, że prawie na miazgę, a do tego musztarda i curry - z odrobiną serka naturalnego (typu Turek) + drobno posiekane anchois, oliwki i pietruszka ALBO właśnie anchois, majonez, pietruszka albo szczypiorek i szynka (jakaś sopocka) albo grillowany filet z kurczaka czy indyka - zblendowana czerwona fasola z cebulką i tuńczykiem x

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dzionek
no tak! jajca z żółtym serem! całkiem zapomniałam że się taką robi:) a przeca to pyszne jest. dzięki za inspiracje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość G.o.ś.ć
Może wiecie, jak się robi pastę ze śledzi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak tak jak tak
trzesz je na grubej tarce i mieszasz z majonezem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja mama robila taka
pastę. Twaróg, ugotowane jajka na twardo, pokrojona w kostkę cebula, koncentrat pomidorowy, majonez, śmietana, sól i pieprz. Wszystko rozgniatała widelcem, dodawala po łyżce śmietany i 2 łyżki majonezu plus trochę koncentratu pomidorowego dla koloru i smaku. Pasta była przepyszna ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dzionek
mam w planie zrobić na święta jajka faszerowane z makrelą i prażonym słonecznikiem......może dodam coś jeszcze. A jak zrobię to pokażę. Może ma ktoś jakiś pomysł na przystawki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czesto kontroluja
jadlam portugalskie sardynki w Portugalii i wcale ni sa dobre , mnie przynajmniej nie smakowaly.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Fjckw664g
Tunczyk z majonezem zmieszac energicznie-taka jest pasta tunczykowa w subwayu. Pycha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Swojskie Specjaly
To prawda-pasta z tuńczyka plus majonez to wręcz energetyczna mieszanka i jest także bardzo sycąca. Polecam wszystkim również jako jeden ze świętecznych przysmaków. http://swojskiespecjaly.pl/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja zrobilam ostatnio z jajek - wlasna - bo te ze sklepu z majonezem sa bardzo tuczace 5 jajek, 2 lyzki smietany 12%, duuzo szczypiorku, jeden trojkat sera topioneke, sol i piepsz - wyszlo naprawde smacze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość peperoncino
Mazidło do chlebka. ok.20 dkg zmielonej lub drobno pokrojonej słoninki świeżej stopić+ok.30dkg mielonego mięska/wieprzowe lub inny mix/razem przesmażyć+sól,pieprz,cebulkę,ziele angielskie.listek laurowy,majeranek i gotowe smarowidło.Sprawdza się na kanapki do pracy.Smakuje z marynatami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dzionek
ooooo......jadłam kiedyś takie mazidło...pyszne było, zrobiło szał na imprezie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość natka1358
Ja robię pastę z makreli jest naprawdę przepyszna :) http://stylowi.pl - Dziel się swoim światem i stylem!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chrupcia
Można też zrobić pastę z tofu rozprowadzonego mlekiem (oczywiście niekrowim, tylko jakimś np. owsianym, bo kokosowe zbyt wonne) i wtedy dodawać do tej podstawy różne, dodatki smakowe. Jest taka właśnie gotowa pasta pod nazwą francuska z Polsoi, która jako dodatek ma wykorzystaną musztardę francuską, z ziarnami gorczycy. Możesz spróbować najpierw gotową, a jak ci posmakuje, to próbować domową zrobić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dzionek
dzięki Ci :) ten bakłażan mnie kręci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×