Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tweeetyy

kiedy robilyscie cytomegalie?

Polecane posty

Gość tweeetyy

w jakim wieku ciąży i czy wogole robilyscie cytomegalie

Gość Ja jestem w 14
tygodniu nie robiłam tego badania ale również chciałabym się dowiedzieć kiedy powinno się je wykonać :)

Gość tweeetyy
ja jestem w 11 , lekarz nic zupelnie nie mowil mi o tym badaniu... po prostu za duzo się w necie o tym naczytalam i strasznie sie boje... a chodzisz do prywatnego czy nfz ? ja nfz ... dlatego chyba szukam dziury w calym

Gość zau
wcale nie miałam w żadnej ciąży.

Gość Ja jestem w 14
Ja chodzę na nfz. Jak leżałam w szpitalu to zrobili mi grupe krwi, morfologie i glukoze. Potem jak wyszłam dostałam skierowanie na toxo i mocz.

Gość Ja jestem w 14
Dziewczyny a czy robicie badanie na HIV? Wiem, że niektóre kobiety robią w ciąży.

Gość hxdskla
ja robiłam przed planowaną ciążą to samo z toksoplazmozą. takich badan sie nie lekceważy i nie czeka z nimi na ciąże bo leczenie wtedy jest straszne a i tak nie wiadomo czy z dzieckiem bedzie dobrze- to powiedział mi lekarz.

Gość buuu uuu uu
Zrób jak najszybciej. Ja zrobiłam dopiero pod koniec ciąży i okazało się, że przechodziłam. Niby nic to nie zmieniło, bo nie podaje się leków ciężarnym, ale przez to, że badanie robiłam tak późno nie wiedziałam kiedy chorowałam - czy przed ciążą, czy w ciąży, a jeśli tak w którym trymestrze. Dzięki Bogu córka zdrowa, nie zaraziła się ode mnie, chociaż pod kontrolą specjalistów dalej jesteśmy.

ja w 13tc lekarz w prywatnym gabinecie zlecił z badaniami na hiv i toksoplazmoze dziwil sie że lekarka na NFZ nie chciała w I ciązy nie mialam takich badan

Gość tweeetyy
a skoro nie ma na to leku , to jest sens robic?

Gość jyfryul
mnie się wydaje, że warto zrobić przed porodem, żeby w razie czego u dziecka też zrobić; ja nie robiłam, a u synka wykryto cytomegalię jak miał roczek i nie wiadomo do końca czy była do cytomegalia wrodzona czy nabyta; synek dobrze się rozwija, ale tak do końca nie wiemy czy czegos nie przegapilismy

Gość jyfryul
i ewentualnie przed ciążą, żeby mieć juz100% spokój; z tym, że jeśłi wyjdzie ze ktoś zachorował w ciaży to i tak nie bezi emożna nic zrobić.