Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona oaona ona

Czy to był nietakt?

Polecane posty

Gość ona oaona ona

Mam 27lat i wczoraj byłam u kosmetyczki, która wyglądała na jakieś 45. Przez cały czas zwracała się do mnie na ty. Głupio się z tym poczułam jednak nie zwróciłam jej na to uwagi. Sama zwracałam się do niej na pani. Czułam się tam jak jakaś uczennica :O Jak wy byście się zachowali w tej sytuacji? Może wam to nie przeszkadza jak ktoś się do was zwraca na ty? Do osób w jakim wieku mówicie na ty a w jakim na pan/pani.

Gość popopop
Nieznajomym powyżej 20stki nie powinno się mówić na TY.

Gość a ile Ty masz lat?
Ja mam 26 lat ale wyglądam na 15, taka moja uroda. Baardzo rzadko kiedykolwiek ktokolwiek zwroci sie do mnie na "pani"

Gość Alibaba:P
Co za roznica czy ktos bedzie mowil na Pani czy nie? W innych krajach nie stosuje sie okreslen Pan-Pani tylko w tej durnej Polsce sobie wymyslili ze trzeba mowic na Pani:D Pozatym na Pania to trzeba miec wyglad i pieniadze. Chyba dobrze ze mowila do Ciebie na Ty bo uznala ze jestes mloda osoba a nie stara ropucha ktora chce zeby mowic do niej na Pani. Ogarnijcie sie!!

Gość ona oaona ona
Mi również niektórzy mówią, że wyglądam młodziej ale sorry nie uwierzę w to, że w tym wieku można wyglądać na 15lat. Może na 18-19 ale nie na 15

nie, to nie był nietakt. Obca osoba nie powinna mówić do Ciebie na "Ty". Szlag mnie trafia jak idę do tally wejla a tam studentki, gówniary mówią w ten sposób do mnie

Jak sie poczulas taka urazona trzeba bylo jej zwrocic uwage a nie pozniej sie zastanawiac nad tym dlaczego ona Ci nie powiedziala per Pani... Pozatym ja myslalem ze u kosmetyczki czy fryzjerki to sie jakos luzniej rozmawia a nie sztywno jak na jakims posiedzeniu rady miasta:D

Gość tez mam 27 lat
jak pani w super markecie spytala czy mam grosz odpowiedzialam: nie, a ty nie masz? sytuacja wiecej sie nie powtorzyla, choc wczesniej zdarzalo sie tej pani czesto mowic do mnie na ty

Gość ona oaona ona
Rozumiem, że za granicą jest inaczej ale w tej chwili mieszkam w Polsce i tutaj są takie a nie inne obyczaje. Nie miałabym nic przeciwko jakby mówiła do mnie na ty ale sama by przy tym powiedziała, że również mam do niej się tak zwracać. Poza tym jak byłam dużo młodsza i obsługiwały mnie młode kosmetyczki to zawsze się zwracały do mnie na pani, lub chociaż pytały czy mogą do mnie mówić na ty i obydwie strony się do siebie tak samo zwracały.

Gość a ile Ty masz lat?
Do ona oaona ona : To jeszcze mało w zyciu widzialas, skoro nie potrafisz w to uwierzyc. Jestem niska, mam dziecięca twarz, i dziecięca budowe ciala. Proste.

To nastepnym razem zwroc jej uwage i po problemie:)

Gość ona oaona ona
Nie zwróciłam jej uwagi bo było mi trochę głupio. Poza tym co by to dało? Zrobiłoby się jedynie spięcie. Więcej do niej nie pójdę i tyle. Mój facet ma 32lata i mówił, że wiele jego starszych klientów zwraca się do niego na ty, i on również ich nie upomina z tego powodu

No i sama znalazlas rowiazanie i nie potrzebna Ci byla kafeteria:)

Gość ona oaona ona
Nie szukam rozwiązania na kafe, tylko pytam o to jakby ktoś się zachował w takiej sytuacji i w jakim wieku mówią do kogoś na pan/pani