Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaal.pl

Czy nastąpią takie poważne zmiany??

Polecane posty

Gość jaal.pl

Witam! Opiszę swój przypadek ii proszę może któraś z Was miała podobną sytuacje i się ze mną podzieli doświadczeniami. Mam 20lat, za wszelką cenę chcę zmienić swój wygląd, bo: -mam małe piersi -nie mam kobiecej sylwetki -zauważyłam nadmierne owłosienie(dosłownie wszędzie, twarz, broda, brzuch, a okolice intymne to koszmar po prostu) Na dodatek strasznie mam nieregularne miesiączki(aktualnie mam przerwę 52dzień, ale najwięcej to było ponad 90dni). Wyczytałam, że rozwiązaniem moich problemów będzie przyjmowanie estrogenu(ale nie w tabletkach antykoncepcyjnych) w innej postaci np. zastrzyki. Podobno znika owłosienie i cechy typowe dla męźczyzn po nim. Piersi też zbacznie rosną. Jestem umówiona na wizytę do ginekologa za 3tyg:) Proszę, jeśli macie podobnie lub wiecie coś na ten temat to piszcie, z góry dzięki:)

Gość jaal.pl
;)

Gość Do autorki tego tematu...
Na 99% jesteś tzw. typem androgenowym. Poczytaj o tym w google. Wszystkie twoje objawy wskazują na nadmiar w twoim organiźmie męskich hormonów - androgenów. Pewnie jeszcze dodatkowo wypadają ci włosy. Masz przerzedzone na czubku, z boku i tyłu głowy. Potwierdzają to twoje długie i nieregurane cykle. Same zastrzyki z estrogenem tutaj nic nie dają. Właśnie pigułki ci tylko pomogą - najlepiej takie, które w swoim składzie zawierają progesteron antyandrogenny (Jeanine są bardzo dobre). Sam estrogen, o którym piszesz niewiele da. Musi być "kompozycja" 2 żeńskich hormonów. Pigułki wyłączają pracę jajników, dzięki czemu nie są wydzielane androgeny. Dodatkowo regulują one ich pracę, dlatego warto je zastosować. Sam estradiol w zastrzyku może jeszcze bardziej pogmatwać sprawę. Myślę, że masz też problem ze zby wysokim LH. W drugiej części cyklu (po przebytym jajeczkowaniu) masz pewnie w górnej granicy lub ponad normę. To świadczy o problemach o których pisałam wcześniej. Moim zdaniem masz najprawdopodobniej policystycznej jajniki. Aby to potwierdzić lub wykluczyć musisz zrobić koniecznie USG dopochwowe. Powiedz lekarzowi, że masz nieregularne cykle, nadmierne owłosienie i podejrzewasz to schorzenie. Czyli : robisz usg oraz badasz nastepujące hormony: estradiol, progesteron, testosteron oraz androstendion, Lh (kilka dni po jajeczkowaniu). Są jeszcze jedne pigułki o działaniu antyandrogennym, jednak Jeanine są lepsze i sprawniej radzą sobie az androgenami. To nie znaczy, że biust ci od razu urośnie, ale chociaż będziesz leczyła schorzenie, na które zapewne cierpisz. No i pewnie jesteś typem nisko estreogennym. Reasumując twoje problemy to prawdopodobnie androgeny i zespół policystycznych jajników.

Gość Do autorki tego tematu...
* Dodatkowo regulują cykl - miało być.

Gość idz do gina i endokrynologa
bo ewidentnie nadmierne owołosienie to Twój najmniejszy problem ty musisz się zdiagnozować i zacząć leczyć zaburzenia hormonalne co do małego biustu: są faceci którzy taki uwielbiają, a oprócz tego są teraz dostępne genialne staniki push up, ja dawno się wyleczyłam z kompleksu, po prostu dobieram dobry stanik czy strój kąpielowy i jest ok