Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytającaaaaaaaaaaaaa

UP a poród

Polecane posty

Gość pytającaaaaaaaaaaaaa

Wiem ze był podobny temat ale podobno przepisy się zmieniły, ale nie mogę nigdzie tego znaleźć. Niedawno urodziłam dziecko a jestem zarejestrowana w UP. Po porodzie dostarczyłam do urzędu zwolnienie lekarskie za czas spędzony w szpitalu i zaświadczenie do udzielenia urlopu macierzyńskiego. Według mojej wiedzy powinnam mieć odroczony czas stawienia się w UP w celu podjęcia pracy na czas urlopu macierzyńskiego (czyli około 20 tygodni). W tym czasie UP nie ma prawa zaproponować mi pracy ani wzywać do stawiania się do podpisu. Jednak w UP poinformowano mnie że ten przepis został zniesiony niedawno i że czas "urlopu macierzyńskiego" dla bezrobotnych matek wynosi obecnie 30 dni!! W związku z tym wyznaczono mi termin stawienia się w celu podjęcia pracy 30 dni od dnia porodu. Czy ktoś się orientuje czy rzeczywiście te przepisy zostały zmienione bo nigdzie nie mogę tego znaleźć a szanowne panie urzędniczki nie potrafią przedstawić mi podstawy prawnej. Złośliwe komentarze pomarańczy na temat mojego życia i w ogóle spływają po mnie jak kaczka więc sobie odpuście. Jak ktoś może mi udzielić informacji na temat tych nowych przepisów to proszę o odpowiedź z góry dziękuję

Gość martuszka111111
A korzystasz może z MOPSu? MOże tam zapytaj? Bo przecież to normalne że teraz do pracy nie pójdziesz? A nie możesz w UP powiedzieć że nie możesz skorzystać z oferty pracy bo nie masz z kim dziecka zostawić? Ja tak mówiłam i mi nie proponowali.