Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrezygnowana i osaczona

zazdrość i osaczanie w związku

Polecane posty

Ja już nie wiem kto w moim związku ma rację, ja czy partner, więc proszę o ocenę z boku. Tak w skrócie: znamy się prawie rok, wszystko szybko się potoczyło, a tak naprawdę mój facet zakochał się we mnie tak jak to się dzieje w bajkach lub komediach romantycznych (podobno). Ja jestem bardziej sceptyczna i mocno stąpająca po ziemi. Problemy zaczęły się po jakiś dwóch miesiącach, kiedy to powiedziałam mu co nieco o swojej przeszłości (wiem, mój błąd, trzeba było milczeć, jak zaklęta, ale sprowokował mnie swoim głupim gadaniem jaki jest limit facetów w życiu kobiety, przy czym facet może ruchać ile wlezie). Zaczęły się chore awantury, jazdy, obrzucanie błotem i wykorzystywanie informacji, które o mnie posiadał. Sama się zastanawiam, czemu wtedy go nie rzuciłam, chociaż kilka razy próbowałam. W każdym razie w tym temacie już jest lepiej, chociaż wiem, że dręczy go patologiczna zazdrość o moją przeszłość i najbardziej błahe rzeczy kojarzą mu się z moją domniemana rozwiązłością seksualną w przeszłości. Zwykła rozmowa o chlebie może skończyć się zgryźliwością dotyczącą tego, że pewnie jakiś tam chleb kiedyś z kimś innym kupowałam :/ totalna masakra i to wszystko działa na mnie jak płachta na byka. Druga sprawą jest kwestia spędzania czasu. Mieszkamy osobno, ja najczęściej bywam u niego, ale postanowiliśmy ze sobą niedługo zamieszkać. Tylko porobiło się już tak, że z każdej mojej chęci wrócenia do siebie muszę się tłumaczyć. Ostatnie dwie noce spędziłam u siebie i zaczęły się jazdy, że mogłam do niego przyjechać, że to przeze mnie jeszcze nie mieszkamy razem (fakt, we wrześniu nie byłam gotowa podjąć takiej decyzji, ale w końcu się zgodziłam), że nie rozumie mojej potrzeby pobycia samej. Generalnie powinnam - tak jak on - wykazywać chęć spędzenia ze sobą każdej minuty :/ Abstrakcyjne jest to, że tyle dziewczyn narzeka na brak zaangażowania faceta. Wierzcie mi, druga strona też nie jest dobra. Kocham mojego faceta, ale to jego czepianie się o wszystko, patologiczna dla mnie zazdrość i wprowadzanie w poczucie winy, jeśli się z nim nie widzę, jest koszmarem. Czuję się zadręczona i osaczona, żadne rozmowy nie pomagają, bo w zamian słyszę co ja spieprzyłam w naszym związku i on się czuje przez to niepewnie i dlatego takie jego zachowanie. A może ja przesadzam? Może powinnam się cieszyć, że facet mnie kocha, chce ze mną zamieszkać i planuje naszą przyszłość bardziej niż ja? Szczerze, to nie wiem co z tym mieszkaniem będzie, bo problem nie zostanie rozwiązany, tylko ominięty. Ale wycofać się z tej decyzji nie mogę, bo to będzie oznaczać koniec naszego związku, wiem to. Jestem w totalnej kropce, poradźcie coś!

Nikt mi nie pomoże? :-(

Na tą chorobę takie lekarstwo nie działa :-)

Gość znam_to
mam podobną sytuację tyle że ja już mieszkam ze swoim chłopakiem. I również jest jak to określiłaś "patologiczna zazdrość" sama mam z tym problem i nie wiem jak go rozwiązać.

Gość znam_to
tzn mój chłopak ma z tym problem :) wieczne czepianie się o wszystko.

znam_to A o co dokładnie czepia się Twój facet? Co mówi i jak Ty reagujesz?

Gość znam_to
hmm np o zwyczajne wyjście z przyjaciółką gdzieś na miasto. zakłada od razu najgorszy scenariusz typu zdrada. generalnie chodzi o to że nie mam nawet chwili wytchnienia żeby pogadac ze znajomymi (bez niego) wszędzie musi być ze mną i nawet na chwile mnie nie odstąpić. Tłumaczyłam sobie że może jest jakiś przewrażliwiony ale to się robi wręcz obsesyjne zachowanie.

Gość JuliTynka
No z chęcią bym Ci coś poradziła tylko czytając Twoją historię czułam się jakbym czytała swoją własną... Tyle że ja do tego jestem w ciąży a on i tak potrafi mi zarzucić, że pewno szukam sobie innego albo piszę z kimś na necie (tak oczywiście w 6 miesiącu ciąży, chcąc stworzyć rodzinę miałabym wg niego uganiać się za innymi, tym bardziej że głównie siedzę w domu a jak już wyjdę to z przyjaciółką na zakupy najwyżej)... Potem przeprasza za te swoje chore jazdy ale niedługo po tym znowu jest to samo ehh szkoda słów

Gość znam_to
tego się nie da opowiedzieć tak w 10 minut. Zwyczajny temat rzeka. jestem ze swoim 2 lata i nadal jest sprawdzanie telefonu gdzie dzwonię z kim piszę itd. Czasem na prawdę brak słów.

Gość kalffior w bułce
facet bluszcz, co ty w nim widzisz?

Hmm to wy dziewczyny macie trochę inny problem niż ja. Chociaż też zdarzyło się, że kolega do mnie napisał i zaraz były teksty, że pewnie z nim spałam :/ Mój jest mega zazdrosny o przeszłość i nawet boję się mówić i pewnych rzeczach z mojego życia jak byłam w LO czy na studiach, zupełnie niewinnych, bo zaraz skojarzenia z kim to ja wtedy pewnie się wtedy nie zadawałam. Na szczęście nie posądza mnie o zdrady, jak idę gdzieś z przyjaciółką, to nie ma problemu w aspekcie mojej niewierności, tylko żal, że nie mam potrzeby być z nim - niby o tym nie mówi, ale ja to czuję! Najchętniej to by schował mnie do kieszeni i miał przy sobie 24/7. Nie umie zaakceptować mojej potrzeby przestrzeni. Ja wam bardzo współczuję, bo musi być ciężko słuchać o swojej domniemanej niewierności. Ja bym na waszym miejscu w ogóle nie reagowała na głupie zaczepki tylko robiła swoje. Może w końcu mu się znudzi.

kalffior w bułce To dobre porównanie, że to taki facet-bluszcz trochę. On zdaje sobie sprawę ze swojej zazdrości, tylko nie umie sobie z tym poradzić. Chciałabym mu pomóc, ale nie umiem być cierpliwa, bo te jego teksty doprowadzają mnie do szału. Co do kwestii spotkań to ja nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem jego potrzeby bycia ze sobą non stop, tak jak on nie może zrozumieć mojej potrzeby przestrzeni. I tu jest problem. A co w nim widzę? W pozostałych aspektach jest cudowny :-) nigdy nie spotkałam się z tym, żeby jakiś mężczyzna dbał o kobietę tak, jak on dba o mnie.

Gość LadyMakbet11
ja mam dokladnie tak samo !!! o PRZESZLOSC !!

Gość LadyMakbet11
sorryy wyslalam nie cala odpowiedz. On nie potrafi tolerowac mojej przeszlosci , tez sie boje cokolwiek powiedziwec, czesto pytania '' a czy z tamtym robilas tak jak ze mna?'' CO CHWILE sa o to klotnie , ja mu powiedzialam zeby on poszedl do psychologa bo to nie jest normalne... ale jak narazie sie nie zdecydowal...... co robic :/ ?

Gość jakataka12345
dziewczyny, nie rozumiem czemu macie pretensje o to...chłopak autorki już po tym jak się zaangażował dowiedział się dopiero że jego ukochana była kiedyś łatwa- miała wielu partnerów i on jest frustrowany, że jest zakochany w pannie którą miał nie jeden, nie dwóch lecz wielu. To proste i uważam ze on ma racje.

Gość moniuś4444
ja też tak miałam, to znaczy sam początek- mój facet zapytal mnie czy mogłabym mu powiedzieć z iloma spałam, popwiedziałam prawdę ze z dwoma, choć ma 26 lat, ale byłam w dwóch długoletnich związkach. powiedział że zawsze pyta bo nie zwiąże się z używaną szmatą i chwała mu za to że się ceni i szanuje. i ja też go o to zapytałam- miał 2. i uważam ze chłopak tej panny żałuje teraz ze jest z taką, co dała wielu oi dlatego się złości, że była ł;atwa..

Tylko czekałam aż tu pojawi ktoś, kto stwierdzi, że jesteśmy łatwe :-) Nigdzie nie napisałam ilu miałam i to nie jest przedmiotem dyskusji. Jeszcze zrozumiałabym jakby mój facet był święty i dlatego się czepia. Ale on ma na swoim koncie więcej niż ja i do tego trochę niechlubnych rzeczy, a czepia się moich poprzednich relacji, mimo, że byłam święta w porównaniu do niego. To hipokryzja! LadyMakbet11 - niech idzie do tego psychologa, przekonaj go, bo to chyba jedyne wyjście! Mój sam sobie wyznaczył czas na uporanie z tym problemem do końca roku, ale obawiam się, że nic z tego nie będzie skoro to trwa już tyle czasu :/

Gość jakataka12345
to nie była obelga, tylko stwierdzenie faktu..o dwóch raczej nie robiłby takich scen prawda? jednak jeśli miałaś ich więcej to jesteś łatwa, czyli łatwo Cię mieć w łóżku. i to Twoja sprawa, owszem. ale nie oczekuj że facet nigdy Ci nie wypomni, bo właśnie ma co:/ inna sprawa że skoro on też był łatwy, to rzeczywiście hipokryta

Gość fakirrr
No i racja, nikt nie chce szmat

Skoro jestem szmatą to niech mnie kopnie w tyłek a nie użala się nad sobą :-D

Gość maniek76
racja, i pewnie tak zrobi

Jejku ale zacofani ludzie są na tym forum. Popiera tezę, że kafe schodzi na psy :/