Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co to może znaczyć?:(

co to może oznaczać w ciąży?

Polecane posty

miałam robione przeciwciała różyczka IgM i IgG wynik w IgM-ujemny 0,119 a w IgG dodatni-13.2? co to oznacza ? jestem w 12tc

Gość zau
"IgG (+), IgM (-) oznacza, że osoba zetknęła się z wirusem już wcześniej i jest to późna faza toczącego się zakażenia lub przeciwciała pochodzą z zakażenia dawno przebytego. Niezwykle ważne jest odróżnienie tych dwóch sytuacji. W tym celu należy ponownie oznaczyć poziom przeciwciał po trzech tygodniach. Jeśli miano przeciwciał wzrośnie, to jest to przewlekła faza zakażenia (należy stosować leczenie). Jeżeli miano przeciwciał spadnie lub nie zmieni się, zakażenie różyczką zostało już przebyte i osoba taka ponownie nie zachoruje. Nie ma wówczas potrzeby powtarzania badań przed planowaną ciążą."

normy mam na wyniku i tak jak pisałam oznacza IgM ujemne i IgG dodatnie- ciekawa jestem jak to w praktyce wygląda.

załóżmy ze badam za 3 tyg. i wzrasta to jak sie to leczy w ciązy? nie mam żadnych objawów różyczki :( . Czy któraś tak miała w ciązy ?

zau dzieki- oby tak było jako dziecko byłam szczepiona, co do chorowania to najprawdopodobniej nie ale miałam sytuacje gdzie dostałam wysypki podobnej do różyczkowej byłam u 3 lekarzy dermatolog powiedział ze uczulenie które po dożylnym hydrocortisonie nie zeszło-czyli nie uczulenie, rodzinny powiedział różyczka a z pogotowia powiedział szkarlatyna bo różyczka nie schodzi na nogi a ja miałam na klatce piersiowej i na nogach-to było jakieś 9 lat temu

up

• NAJŚWIEŻSZE

• 3
      Hej