Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamillla012345678910

Urlop wychowawczy- zwolnienie- zasiłek?

Polecane posty

zatem będziesz mieć 3 lata stażu - co jak już zaznaczyłaś da Ci 3 miesięczny okres wypowiedzenia. Nie załapujesz się tezniestety na zasiłek wychowawczy (te 400 zł) gdybyś poszła na urlop wychowawczy. Ideałem byłoby, gdyby pracodawca zechciał Cię zwolnić sam, najlepiej z przyczyn niezależnych od pracownika. Wtedy z Twoim stażem poza okresem wypowiedzenia przysługiwałaby Ci odprawa w wysokości 2 miesięcznych pensji. Czyli miałabyś 3 miesiące okresu wypowiedzenia (3 pensje) plus 2 pensje odprawy. Przyczyny niezależne od pracownika to np. redukcja etatu. Pamiętaj, że w wypowiedzeniu musi zostać podany powód wypowiedzenia! Nawet jeśli masz umowę na czas nieokreślony. Zakładając jednak, że jak mówisz pracodawca nie będzie chciał Ci pójść na rękę, musisz się jakoś rozstać z nimi sama. Polecam na 14 dni przed końcem wypoczynkowego złożyć wniosek o urlop wychowawczy. Wychowawczy chroni przed zwolnieniem a również zapewnia na cały okres trwania ciągłość zatrudnienia (ważne przy obliczaniu stażu do emerytury). Możesz iść na 3 lata i co prawda nie masz kasy, ale masz ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne. No i w ostateczności możesz dorobić na czarno (ale tego nie mówię głośno :-) przez 3 lata wiele się w firmie może zmienić i być może wtedy będziesz mogła zwolnić sięza porozumieniem stron. Jeśli jednak zależy Ci na całkowitym rozstaniu się z pracodawcą już teraz, to niestety trzeba się zwolnić samemu i w okresie wypowiedzenia albo pójść na urlop bezpłatny albo na L4. Na 99% jak Ci już wręczą wypowiedzenie, to nie możesz pójść na wychowawczy na 3 lata, ale mogłabyś wtedy wystąpić z wnioskiem o wychowawczy do końca okresu wypowiedzenia. Więc od momentu wręczenia Ci wypowiedzenia i złożenia przed Ciebie wniosku musiałabyś pracować 14 dni i dopiero iść na wychowawczy (albo na L4, jeśli mialabyś nie wytrzymać). po rozwiazaniu umowy idziesz do UP i sie rejestrujesz. Jak coś jest niejasne, to pytaj, chętnie dopowiem - ciezko wytlumaczyc w jednym poscie rozne warianty. :-)

Gość mamamaaaa
ale dlaczego nie lapie sie na platny wychowawczy?

@mamamaaaa niestety część pracodawców wykorzystuje niewiedzę pracowników. Poniżej cytat z kodeksu pracy: Dział Ósmy - Uprawnienia pracowników związane z rodzicielstwem Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 4 roku życia. Do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia. Jeśli masz do czegoś prawo, pracodawca nie moze Ci tego odmówić http://kodeks-pracy.org/VIII-uprawnienia-pracownikow-zwiazane-z-rodzicielstwem/uprawnienia-pracownikow-zwiazane-z-rodzicielstwem począwszy od punktu 186 jest na temat wychowawczego.

Gość mamamaaaa
ja rozumie.ale co wtedy kiedy ma sie krotka umowe? np. ze miesiac po przejsciu na wychowawczymn konczy sie umowa? czy pracodawca ma obowiazek przedluzyc? czy poprostu zwalnia pracownika? bo z czego coo wiem to na wychowawczymm masz odprowadzane skladki spoleczne. i oplaca je pracodawca.

Gość kamillla012345678910
A będąc na wychowawczym mogę złożyć wypowiedzenie? Oczywiście wtedy tylko i wyłącznie z zachowaniem okresu wypowiedzenia? No chyba że po tym wszystkim będą mnie mięli już na tyle dość że nie będzie im zależało na tym okresie wypowiedzenia i zgodzą się na porozumienie stron ;) Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi lilith-marlie!

@mamaaa WYDAJE MI SIE (nie jestem pewna, bo nigdy takiego przypadku nie przerabiałam), że jeśli umowa jest na czas określony, to pracodawca musi podpisać następną umowę, która ulegnie rozwiązaniu automatycznie po zakończeniu wychowawczego. W trakcie trwania urlopu wychowawczego, to państwo (ZUS) opłaca za taką matkę składk i zapewnia jej ciągłość składek i, taka pracownica nie jest obciążeniem dla budżetu pracodawcy.

Gość beatka 133
Witam :) mam pytanie dziewczyny. wracam do pracy po macierzyńskim ,ale mój pracodawca coś kombinuje.... Czy gdy wrócę do pracy i po jakimś czasie będę chciała iść na wychowawczy , to czy mogę? Czy muszę deklarować urlop wychowawczy zaraz po powrocie do pracy ( ale tak naprawdę nie wiem czy nie chce mnie zwolnić) ....(

Gość gość
jeśli da Ci wypowiedzenie nie będziesz mogła iść na wychowawczy więc jeśli przeczuwasz lepiej złóż już wniosek

Gość gość
lilth niestety w ostatnim poście wprowadziła w bład. Jezeli masz umowę na czas określony i jesteś na wychowawczym a umowa ci się kończy to pracodawca nie ma obowiązku przedłużania ci umowy. Po prostu ty z pracownika zmeniasz status na niepracującego.