Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosia..........

8 miesiecy i chodzi samo?

Polecane posty

Gość gosia..........

A czy możliwe jest żeby 8 miesięczne dziecko chodzilo samo? Ale zupelnie samo. Nie ze ktos je trzyma za obie ręce albo ze się o cos opiera. Wydaje mi się ze to niemożliwe. 7 miesiecy to dopiero siedzi, a za miesiąc ma już chodzić?

Gość MamaCóreczki
Możliwe. Niektóre dzieci tak mają. Jeśli samo z siebie zaczęło chodzić, bez przymuszania itp, to widocznie było/jest gotowe i nie ma co zabraniać.

Gość jednak możliwe
mój brat tak zrobił-usiadł w wieku 7 mies, jak usiadł, to próbował wstawać, a jak wstał-to poszedł. W wieku 8 mies. właśnie :P

Gość gosia..........
Ale wtedy chyba jakis etap omija? Np racZkowanie?

Gość MamaCóreczki
Niektóre dzieci tak mają. Szkoda, że pomija raczkowanie, bo jest ono ważne dla rozwoju półkul mózgowych, ale spokojnie. To, że najpier zaczęło chodzić, nie znaczy, że np. za dzień, dwa, miesiąc nie odkryje razkowania:) A jak nawet pominie ten etap, to tragedyja się nie dzieje.

Ja mam 4 dzieci i zadno z nich nie raczkowalo,dwoje bardzo szybko zaczelo chodzic na przelomie 8/9 miesiaca pozostala dwojka tez przed roczkiem poszla,bez raczkowania :)

Moje dziecko jest dowodem na to że można chodzić samodzielnie mając 8 miesięcy. On szybko wszystko zaczął robić. Oczywiście raczkowanie też było, a pierwsze kroki zrobił właśnie mając 8 miesięcy