Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oonnaaa1010

czy chcac rodzic w Polsce musze miec E112?

Polecane posty

Gość oonnaaa1010

Jestem zatrudniona w UK ale aktualnie przebywam w Polsce na zwolnieniu lekarskim i prawdopodobnie bede musiala tu zostac. Nie mam polskiego ubezpieczenia. Do lekarza chodze prywatnie. Z tego co czytalam, to aby moc leczyc sie lub rodzic w Polsce, powinnam w UK zalatwic formularz E112. Nie mam tego dokumentu, gdyz nie wiedzialam o tym wczesniej. Wiem tez ze w Polsce kobiety w ciazy, ktore nie maja ubezpieczenia maja prawo do darmowej opieki medycznej i porodu. Czy wie ktos cos na ten temat? Prosze o jakies informacje, bo nie wiem juz sama co mam robic, a porod juz niedlugo.

Gość oonnaaa1010
???:)

Jeżeli nie jesteś ubezpieczona to ustawowo należy Ci się opieka w czasie ciąży, porodu i połogu. Tylko jak idziesz rodzić to musisz o tym powiedzieć, żeby wiedzieli skąd pieniądze ściągnąć. Poszukaj w google. Ja też byłam w takiej sytuacji i podają na niektórych forach tą formułkę, w jakiej jest ustawie i gdzie. Tylko nie wiem jak to się ma do tego jeżeli masz ubezpieczenie w UK. Musisz się dowiedzieć.

Gość oonnaaa1010
No wlasnie tez nie wiem co jesli jestem ubezpieczona za granica.. Nic na ten temat nie moge znalezc.. A wiesz moze gdzie mozna uzyskac jakies informacje na ten temat? Dzieki za odpowiedz:)

Gość zdrapka987
No wlasnie, tez sie zastanawiam czy majac E-Card z austrii moge sie leczyc w Pl??????????????????

Gość Adela850
Na E-cardzie przynajmniej austriackim na drugiej stronie- tej szarej sa informacje odnosnie ubezpieczenia europejskiego. To wlasnie zasteouje formularz E112. Tylko trzeba sprawdzic, czy sa tam wpisane wszystkie dane. Pierwsza taka karta wydawana obcokrajowcom nie zawiera tych danych. Wtedy trzeba udac sie do kasy chorych po papierowa wersje e112. A jesli sa tam dane ,to mozesz z tym isc dom lekarza na terenie uni i na Chorwacji.

Gość Adela850
Ocywiscie e-card jak i formularz e-112 upowaznia do leczenia w naglym wypadku. Ale to lekarz decyduje, czy jest to nagly przypadek i ponoc nikt tego nie kwestionuje.