Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rtyrtfurdu

Policja a przyjęcie do oddziału prewencji

Polecane posty

Gość rtyrtfurdu

Czy wniosek o przyjęcie do Policji w oddziałach prewencji można oddać w dowolnym terminie i w dowolnej jednostce Komedy Policji i czekać na zgłoszenie ? Jak wygląda cała procedura po oddaniu wniosku ile czeka się na decyzję ?

Gość flamencja
Ja składałam w Komendzie Głównej

Gość lopae
ja z wielkim poświeceniem poszukuję patrolu na ulicy, wręczam dokumenty i oddalam się w podskokach z gracją tancerza flamenco :classic_cool:

Gość flamencja
LOPAE 10/10 :D

Gość rtyrtfurdu
A mogę złożyć taki wniosek w Komisariacie Policji w moim mieście czy to musi być w Komendzie jakiejś większej ?

Gość facet taki.....
musisz złożyc dokumenty do wydziału kadr danej komendy wojewódzkiej/stołecznej

Gość flamencja
Łoł... szokujesz mnie... Tak głośno jest o rekrutacji do Policji.. Wejdź na portal policja.pl w zakładce masz wszelkie informacje.. wymagane dokumenty opis egzaminów wiedzy ogólnej , sprawnościowy i psychologiczny wszystko przejrzyście i szczegółowo jak przebiegają wszystkie etapy Składasz w Komendzie Wojewódzkiej ja składałam w Szczecinie bo tu podlegam. Czekałam ok miesiąca na telefon że mam do odebrania skierowanie na testy. Które odbyły się w Słupsku. Obecnie czekam na psychotesty.

Gość rtyrtfurdu
Czyli nie może to być miejska komenda tylko stołeczna albo wojewódzka ? Ja mieszkam na Śląsku Cieszyńskim, Komendy Policji są tutaj w Jastrzębiu-Zdroju, Bielsku Białej oraz Cieszynie czyli do żadnej z nich nie mogę składać papierów tylko muszę jechać do Katowic ?

Gość rtyrtfurdu
Bo przeczytałem takie coś " Dobór do służby kandydackiej w oddziałach prewencji Policji (za wojsko) prowadzony jest niezależnie od doboru do służby w Policji. Dokumenty można składać w każdej komendzie powiatowej/miejskiej Policji województwa. Złożone dokumenty są następnie przekazywane do komórki ds. doboru w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Bydgoszczy, gdzie prowadzone są postępowania kwalifikacyjne." Czyli wychodzi na to że mogę złożyć w swoim mieście i nie muszę jechać do Katowic ?

Gość flamencja
aaaaaaaaaaaaaa kandydacka możesz u siebie w Komendzie w swoim mieście.

Gość rtyrtfurdu
No to może tak napiszę krok po kroku. Mam 27 lat i posiadam wykształcenie zawodowe, mam wypełniony wniosek i chcę kandydować do przyjęcia mnie do policji prewencyjnej czyli być zwykłym krawężnikiem. Podobno formalnie trzeba mieć średnie wykształcenie ale z zawodowym też można składać bo jeśli testy przejdę dobrze to jest szansa że się załapię. Czyli jeśli mógłbym Cię prosić powiedz mi krok po kroku co mam zrobić i gdzie się zgłosić z wnioskiem ?

Gość flamencja
Widzisz to o co Tobie chodzi a to gdzie ja składałam to są dwie różne rzeczy... ty idziesz na służbę jak za wojsko. Ja składałam normalnie do pracy i tylko w Wojewódzkiej.

Gość rtyrtfurdu
Czyli wydział prewencji to jest tak jak by odrabianie wojska w Policji ? Ja mam kat, A i mam książeczkę wojskową ale nie mam w niej wbitej rezerwy.

Gość flamencja
Zgodnie z ustawą o Policji, służbę w tej formacji może "(...) pełnić może obywatel polski o nieposzlakowanej opinii, który nie był skazany prawomocnym wyrokiem sądu za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe, korzystający z pełni praw publicznych, posiadający co najmniej średnie wykształcenie oraz zdolność fizyczną i psychiczną do służby w formacjach uzbrojonych, podległych szczególnej dyscyplinie służbowej, której gotów jest się podporządkować, a także dający rękojmię zachowania tajemnicy stosownie do wymogów określonych w przepisach o ochronie informacji niejawnych". Podsumowując powyższe, kandydat do służby powinien posiadać: * posiadać co najmniej średnie wykształcenie, * posiadać polskie obywatelstwo, * posiadać nieposzlakowaną opinię, * być nie skazanym prawomocnym wyrokiem sądu za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe, * korzystać z pełni praw publicznych, * posiadać zdolność fizyczną i psychiczną do służby w formacjach uzbrojonych, podległych szczególnej dyscyplinie służbowej, której gotów jest się podporządkować, * dawać rękojmię zachowania tajemnicy stosownie do wymogów określonych w przepisach o ochronie informacji niejawnych, * osoby podlegające kwalifikacji wojskowej powinny posiadać uregulowany stosunek do służby wojskowej.

myslalam ze trzeba miec min srednie....U nas ogoszono nabor poprzez PUP

Gość flamencja
Postępowanie kwalifikacyjne rozpoczyna się z chwilą złożenia przez kandydata dokumentów. W toku postępowania kwalifikacyjnego kandydat składa w komórce ds. doboru w komendzie wojewódzkiej (Stołecznej) Policji następujące dokumenty: * podanie o przyjęcie do służby, * wypełniony kwestionariusz osobowy kandydata do służby, * kserokopie świadectw pracy lub służby - oryginały kandydat przedkłada do wglądu * kserokopie dokumentów potwierdzających posiadane wykształcenie i kwalifikacje zawodowe - oryginały kandydat przedkłada do wglądu * wypełnioną ankietę bezpieczeństwa osobowego, * książeczkę wojskową, jeżeli kandydat do służby objęty jest ewidencją wojskową, * inne, jeżeli ich złożenie jest określone w ogłoszeniu. Formularze kwestionariusza osobowego oraz ankiety bezpieczeństwa osobowego są dostępne na stronach internetowych komend wojewódzkich (Stołecznej) Policji oraz na stronie internetowej Komendy Głównej Policji

Gość rtyrtfurdu
Ale czytałem w internecie że zawodowe też można mieć, nie wiem czy to ściema.

ale gdzie to czytales??? na stronach forum?? wytyczne sa jasne, jak masz watpliwosci, to posprawdzaj na stronach KP

Gość jest napisane
tłuku:O

Gość rtyrtfurdu
Ale to chyba chodzi o to że żeby rozpocząć pracę w Policji to trzeba mieć średnie a jak ktoś chce rozpocząć pracę w Policji tylko że w oddziale prewencji to nie trzeba mieć średniego i wystarczy zawodowe. Dobrze myślę ?

nie... a kim jest ktos kto pracuje w prewencji? Policjantem, tak? No i na temat. Jak masz watpliwosci to zadzwon lub idz na KP, tam Ci rozwieja watpliwosci. Napisalam co wiem, a podany link jest z glownej strony policji

Gość rtyrtfurdu
"Wymagane jest posiadanie wykształcenia co najmniej średniego oraz zdolności psychicznych i fizycznych koniecznych do służby w formacjach uzbrojonych, podległych szczególnej dyscyplinie służbowej. Istnieje również możliwość przyjęcia do służby w oddziałach prewencji Policji kandydata nie mającego wykształcenia średniego. Zgodę na jego przyjęcie wyraża Komendant Wojewódzki Policji, jeśli w toku postępowania kwalifikacyjnego osoba ubiegająca się o stanowisko wykazuje szczególne predyspozycje do służby."

Gość rtyrtfurdu
Tylko skąd teraz pobrać taki wniosek ? :)