Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jadwigaaaa__

Zwolnenie lekarskie, a weekendy.

Polecane posty

Gość Jadwigaaaa__

Witam. Pewnie temat nie raz wałkowany ale gdzie nie wejdę na jakiś temat to w każdym co innego napisane. Na wielu stronach też czytałam i wszędzie inaczej napisane. Dlatego proszę kogoś w temacie o udzielenie jasnej odpowiedzi. Moja sytuacja wygląda tak. Zachorowałam w Piątek 23.11.2012r. zwolnienie lekarskie dostałam do dnia 27.11.2012r. Teraz jestem jeszcze chora i wybieram sie do lekarza. Nie wiem tylko czy bardziej będzie mi się opłacało brać zwolnienie do 30.11.2012 (Piątek) czy do 03.12.2012 (poniedziałek). Ogólnie pracuję na cały etat, umowa na czas nie określony od pn-pt na dwie zmiany po 8h dziennie. Aha wynagrodzenie mam 2000 brutto plus premia, która jest liczona w ten sposób, że np. dostaje 30 % wynagrodzenia do tych dni co jestem w pracy. Więc w sumie jak idę na zwolnienie lekarskie mam 20% mniej z wynagrodzenia normalnego i za ten dzień co jestem na zwolnieniu nie mam premii. Sobót ogólnie nie ma, a jak nie raz się zdarzy to są płatne jako nadgodziny 100%. Jak wspominałam słyszałam wiele wersji, że z weekendami na zwolnieniu wychodzi się lepiej bo pracodawca wypłaca dodatkowo do za te dni weekendu. Czyli dostajemy ilość dni przepracowanych plus ilość dni na zwolnieniu lekarskim włącznie z sobotami i niedzielami. Inna z kolei teoria mówi, że z weekendami się nie opłaca, bo wtedy biorą pod uwagę ileś tam dni w tygodni i z tego odejmują tą ilość dni na zwolnieniu lekarskim łącznie z dnia weekendowymi i wtedy tracimy na tym bo choć np. przepracowaliśmy 10dni w miesiącu to jak nam suma dni z zwolnieniem z pracy przekracza to wtedy z tych 10 dni na przykład jest 8 dni normalnie przepracowanych a te dwa dni są na poczet zwolnienia lekarskiego i tracimy wtedy 20% plus premie na każdym dniu. Mama nadzieję, że mnie Państwo rozumieją i doradzą. Ogólnie jest to dla mnie bardzo ważne, ponieważ mam obecnie ciężką sytuację finansową i każdy grosz więcej sie przyda. Pozdrawiam

Gość nie ejsteś taka chora
skoro napisałas takei wypracowanie :-O ja jestem chora od 2 tygodni, wszystko mnie boli a i tak chodze do roboty

Gość Jadwigaaaa__
Chcesz to chodzi, nie chcesz to idziesz do lekarza i masz zwolnienie. Czy naprawdę nikt nie wie?

Gość nie ejsteś taka chora
taki leń do rpacy a każdy grosz sie liczy :-O jakby sie liczył to byś latała do roboty a nie tylko patrzyła jakie zwolnienie ci sie opłąca nierobie :-O

Gość Jadwigaaaa__
Za "cienko" mam aby iść chora do pracy

Gość bbbbbbbbbbbbfdbd
Tez jestem ciekawa

Gość sestad4
ja też bo nie chodze na zwolnienia i nie wiem

Gość upssssssssssssssssssssss
za zwolnienie dostaniesz chorobowe za tyle dni ile jest na papierku, a za dni pracy obliczą ci faktycznie ile pracowałaś bez sobót i niedziel, czyli wydaje się że bardziej opłaca się być na zwolnieniu ale jest inna strona medalu, zakład pracy może nie wypłacić premii za to że chorowałaś, więc nie wiadomo co lepiej wybrać, ja bym nie ciągła tego zwolnienia jak nie musisz bo nie wiadomo co będzie