Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość raczek nieboraczek

porada ksiegowej potrzebna

Polecane posty

Gość raczek nieboraczek

Kilka miesięcy temu sprzedałam towar firmie z Litwy. Błędnie zakwalifikowałam to jako WDT, bo firma ta nie jest płatnikiem VAT. Zrobiłam korektę faktury, VAT to ok. 100zł. Robię korektę deklaracji i jestem w kropce, bo nie wiem jak zakwalifikować tę sprzedaż. Jeśli dobrze myślę to wydaje mi się, że ktoś musi VAT zapłacić. Skoro tamta firma nie jest płatnikiem VAT to nie zapłaci, a więc powinnam zapłacić ja. Tyle tylko, że przy wszystkich rubrykach w deklaracji VAT-7, które według mnie pasują do tej transakcji (poza terytorium kraju) pola do wpisania podatku należnego są "puste"-w tym sensie, że nie można tam nic wpisać. Z kolei zakwalifikowanie tak jak transakcji krajowej wydaje mi się błędne, no bo przecież skłamałabym w deklaracji, że dostawa odbyła się na terytorium kraju. Jest ktoś kto mógłby podpowiedzieć jak to rozwiązać?

Gość raczek nieboraczek
No jak mogę wystawić fakturę nievatowską? Przecież VAT musi zostać zapłacony. Gdyby kupujący był płatnikiem podatku VAT to ja wystawiam fakturę z cenami netto, a podatnik przy sprzedaży płaci VAT w swoim kraju. Ponieważ nie jest płatnikiem VAT to on VATu nie zapłaci. I czytałam, że w takiej sytuacji sprzedaż należy opodatkować tak jak sprzedaż krajową. Wystawiłam więc korektę faktury, dodając do cen netto VAT, który muszę zapłacić. Żeby zapłacić muszę zrobić korektę deklaracji VAT-7. Moje pytanie dotyczy tego gdzie mam tę sprzedaż wpisać. Boska Luiza-Tobie to w ogóle nie wiem o co chodzi.

Gość raczek nieboraczek
moja

Gość księgowaaaa
tam gdzie sprzedaż krajowa poz.29 deklaracji Vat-7

Gość raczek nieboraczek
Tak wypełniłam na początku, ale potem zaczęłam mieć wątpliwości. Ale zastosowanie mają obniżone stawki VAT i odpowiednio rubryki 25, 27 i 29?

Gość księgowaaaa
wspólpraca z Litwa akurat nic tu nie ma do rzeczy.Nie spelniono warunków do zastosowania stawki 0%, bo nie mają aktywnego NIP unijnego więc sprzedaż jest opodatkowana wg stawki krajowej.Ja bym to liczyła metodą w stu- kwota jaka Ci zapłacili to brutto więc wylicz z tego netto i vat, bo inaczej dolożysz do interesu.Oczywiście korekta VAT-7 i wyjasnienie obowiązkowo, ewentualnie dopłata/jesli nie było nadpłaty/ z odsetkami niestety.Powodzenia.

Gość raczek nieboraczek
Dziękuję za pomoc! Niech Wam Bozia albo Matka Natura czy cokolwiek w co wierzycie w dzieciach albo w czym tam chcecie wynagrodzi! ;)