Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tajemnica-Wiary

!!!!!!! MEGA Temat o BOGU !!!!!!

Polecane posty

Jak w temacie. Piszcie wszystko o Bogu o waszej wierze lub niewierze. Wszyscy moga sie wypowiedziec. chrzescijanie, ateisci, agnostycy itp itd. Nie jestto jakis konkretny temat. Poprostu piszcze co wy o Bogu myslicie, o wierze a takze religii. Wierzycie lub nie i dlaczego. jaka role wiara odgrywa w waszym zyciu itp. Wierze ze wywiaze sie ciekawa dyskusja. Zapraszam

Gość skcszkc zk czkimnc
z wypowiedzi fubu w takim razie ja wnioskuje, ze jestem wybrana, bo Bog jest ze mna zawsze i bez przerwy, nawet jak grzesze, nawet jak robie cos totalnie glupiego to on ratuje mi tylek, nawet jak cos odwale i wolam- prosze pomoz! nigdy nie odmawia, zawsze mi pomaga. wystarczy jak tylko poprosze. ON jest zawsze i wszedzie. Ja jakims super czlowiekiem nie jestem wiec to brednie o wybrancach. On jest z nami zawsze, z kazdym.

Gość zderrr
fubu jak zwykle ma swoje ciekawe teorie i obowiązkowo musi nawiązać do Hitlera. A tak poza tym zdaje się że jeszcze do niedawna Bóg według Ciebie nie istniał Co do mnie - Jezus (konkretna, realna osoba nie jakiś tam daleki Bóg) jest wszystkim. Chociaż czasem (no dobra często) zachowuje się tak jakby to wcale nie była prawda...niestety mamy grzeszną naturę i nic na to nie poradzimy. Jednak chcę Go poznawać, chcę się do Niego zblizać, miec w Nim przyjaciela - i On też tego chce. Już nieraz mi to udowodnił...to życie jest dla mnie tylko przystankiem - po nim dopiero zacznie się prawdziwe życie. Jezus naprawdę odmienia wszystko, wyciąga z najgorszego syfu, kocha do szaleństwa każdego człowieka. Ale sam nie wejdzie do Naszego życia, musimy otworzyć mu drzwi i zaprosić... Co do religii - uznaję tylko naprawdę szczerze, nie zakrapiane kłamstwem odłamy chrześcijaństwa. I jest wiele takich. Moim osobistym zdaniem KK do takich nie należy, ale to już temat na dłuzszą dyskusję...

Gość zderrr
Dużo myślisz fubu. Szkoda, że do takich beznadziejnych wniosków dochodzisz...czasem mam wrażenie, że albo jesteś psycholem, albo mega nieszczęśliwym człowiekiem, który szuka czegoś w życiu i nie potrafi znaleźć. Temat Boga bardzo Cię nurtuje i wypowiadasz się w prawie każdym temacie który o nim jest. Ok, jesteś niewierzący, uważasz że Bóg to tyran - spoko, w takim razie korzystaj z życia, bo po nim nic już nie będzie. Ale wierzącym daj spokój, każdy ma swoją bajkę i niech tak zostanie...

Bog to temat o ktorym mozna pofilozofowac,napewno nie jest cialem z krwi i kosci,ktory gdzies tam sobie siedzi ,Jest to energia o innej czestotliwosci ktorej nasze zmysly nie odbieraja,dlatego pozostaje tajemnica,my jestesmy wygnani z tego raju gdzie on przebywa,i tylko myslami mozemy sie z nim polaczyc,dobre mysli i dobre uczynki lacza nas coraz bardziej z ta energia,zlo nie laczy nas z Bogiem,oddala nas od niego,musimy przerabiac nasze zadania na tej ziemi w kolko,dopoki nie zaczniemy ndawac na tej czestotliwosci ktora nas z nim polaczy ,trzeba po prostu kochac to co Bog stworzyl,i zyc zgodnie z natura.zyc zeby niesc milosc ,tak jak nas JEZUS kochal i wybaczal.

Gość GŁOS LUDU!
jezdzicie po tym fubu a kazdy ma prawo wyglaszac swoje zdanie..ja z kolei mam pytanie skoro jest bóg który nas kocha i wgl pozwala na tyle zla i nie sprawiedliwosci na swiecie??

to ze zabijali i gwalcili to byl upadek ktory ludzkosc musiala przejsc zeby zrozumiec ze to zla droga,bo jestesmy wygnani z raju i uczymy sie od poczatku milosci ktora tam panowala,to co my na tej ziemi wyprawiamy to tylko dluga lekcja ktora sami musimy przejsc zeby znowu sie tam dostac,nawet za cene bledow.

Gość mentaI cut
Nie da się udowodnić, że Bóg istnieje, pozostaje w niego tylko wierzyć i mieć z tego korzyści.

Gość rety !!!!!!
Boże co za zabobonni ludzie 💤 🖐️

Gość GŁOS LUDU!
ale pieprzycie o tej naszej drodze . Mowi sie ze kazdy ma wolna wole ale pytam sie czemu jak odwroce sie od boga pojde do piekla? To ma byc wolna wola?

Gość rety !!!!!!
GŁOS LUDU! ale pieprzycie o tej naszej drodze . Mowi sie ze kazdy ma wolna wole ale pytam sie czemu jak odwroce sie od boga pojde do piekla? To ma byc wolna wola? DRINA DLA NIEGO CHLUŚNIEMY SOBIE PO JEDNYM ? ;)

Gość GŁOS LUDU!
Jesli o mnie chodzi to chlusniem bo usniem:d

Gość zderrr
Pytanie co to jest piekło? Dół pełen ognia, siarki i smoły? Wątpię. Niebo ---> to wieczność z Bogiem. Piekło ---> to wieczność bez Boga. Proste. Tylko obawiam się, że przebywanie w tym miejscu nie będzie należało do przyjemnych w tym sensie, że uświadomimy sobie co straciliśmy...a dlaczego sobie uświadomimy? Bo spotkamy się z Bogiem, twarzą w twarz. Ogarnie nas Jego nieskończona miłość i dobro. A potem nastąpi egzamin z całego życia - czy przyjęliśmy łaskę Jego Syna Jezusa, który umarł za Nasze grzechy, czy też odrzuciliśmy ten prezent i postanowiliśmy sami decydować o swoim życiu. Albo będziemy usprawiedliwieni przez Jezusa albo nie - jeśli nie, żaden grzesznik do nieba nie wejdzie...

Gość GŁOS LUDU!
a swistak siedzi i zawija sreberka

Gość Fubu11111111111111111111
Fubu ile w tobie nienawisci.. zal mi ciebie

Gość makarov vladimir
nie zabijam, nie kradne, nie wierze i dobrze mi z tym :)

Gość V - STYNA
Ktoś miał w ręku moją koronkę?

Gość taki jeden facet 28
Dla mnie BÓG jest równoważny z prawami , regułami ,aksjomatami występującymi we wszechświecie ,którego mechanizmy my jako ludzie odkrywamy nieustannie. Bóg jest światłem , grawitacją itp itd. Bóg jest w nas bo jesteśmy stworzeni z materii i energii którą on jest. Na drodze ewolucji jesteśmy na tyle inteligentni ,że jesteśmy świadomi swojego istnienia we wszechświecie znacznie bardziej niż np zwierzęta. Posiadamy wolną wolę i decydujemy o swoim losie. Dlatego też można powiedzieć ,że Bóg jest miłosierny bo to my sami decydujemy o tym czy się poddamy czy będziemy walczyć. Wierze w Boga i do niego dążę czyli do prawdy absolutnej do postrzegania świata takim jaki jest w rzeczywistości do samodzielnego odkrywania ,a nie do ślepego wierzenia. Dla mnie "wybrańcy" to nic innego jak szczęśliwy zbieg okoliczności ,że mózg i świadomość wybrańca jest jakby "fabrycznie" lepszej jakości i wydajności dlatego taki człowiek szybciej dojdzie do oświecenia niż przeciętniak. Czy to jest celowy plan Boży tego nie wiem

Gość taki jeden facet 28
Co do Religii to dla mnie jest to oddzielna sprawa. Bardziej tradycja wymyślona przez ludzi , inteligentnych ludzi niż jakaś prawda objawiona. Ortodoksyjni wyznawcy każdej z religii uważają siebie za ludzi ponad inne religie co jest niezgodne z prawdą absolutną. Jednak ma to inne pozytywne skutki/dla przetrwania masy ludzkiej jednak wyniszczające często jednostki/ np wysokie morale ,lepsza dyscyplina. Nic tak nie zrzesza ludzi jak właśnie religia nic nie jest tak silnym narzędziem psychologicznym dyscyplinującym ludzi jak religia. W imię Boga !! i już 10tyś ludzi buduje pałac dla faraona , cesarza ,itp W imię Boga , miecze w dłoń i atak na inny kraj na innowierców ;] Im bardziej ortodoksyjna religia tym większy podział na kasty nadane z góry przez ludzi dla ludzi. Im większe dążenie do prawdy absolutnej tym większa wolność dla pojedynczych jednostek. Z tym ,że już z samej natury nie mogą być wszyscy ludzie na ziemi inteligentni wszystko idzie zgodnie z krzywą Gaussa najwięcej średniaków , dużo matołów , motłochu i garstka inteligentnych którzy jakoś muszą rządzić mniej inteligentnymi nie ? No to wymyślili religię ;]

Gość mxjvlkzdjv olxzjvxzo
teraz chyba juz nikt nie ma watpliwosci czy fubu jest tak nieszczesliwy czy to po prostu psychol. oczywiscie, ze to bardzo nieszczesliwy psychol. fubu ciebie od razu trzeba zamknac. ty bedziesz bogiem i ty bedziesz decydowal i zlikwidujesz kazdego kogo nienawidzisz ? ty chyba nawet wlasnej matki nienawidzisz. ktos ci musial niezle psyche zryc gosciu.

Gość klklk
nie istnieje i tyle. a tak w ogóle, to tu jest działak życie uczuciowe, a nie religijne

- Udowodnię, że jeśli Bóg istnieje, to jest zły. Czy Bóg stworzył wszystko co istnieje? Jeśli Bóg stworzył wszystko co istnieje, to stworzył także zło. A to oznacza, że Bóg jest zły. - Przepraszam, czy zimno istnieje? - Cóż to za pytanie? Oczywiście, że istnieje. Czy nigdy nie było wam zimno? - W rzeczywistości, proszę pana, zimno nie istnieje. Zgodnie z prawami fizyki to, co uważamy za zimno jest brakiem gorąca. Profesorze, a czy istnieje ciemność? - Oczywiście, że istnieje. - Myli się pan, ciemność także nie istnieje. Ciemność jest w rzeczywistości brakiem światła. Światło możemy badać, a ciemność nie. Zło nie istnieje. To jest jak zimno i ciemność. Bóg nie stworzył zła. Zło jest wynikiem tego, co się stało kiedy człowiek nie miał w sercu miłości Boga. Ps. Historyjka przypisywana jest Einsteinowi, ale on tego raczej nie powiedział.