Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość swoja firma

zalozyl ktos swoja firme i ma wysoki zus i jest na zwolnieniu?

Polecane posty

Gość trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
sowja firma napisałam wyraznie IDZ DO PRAWNIKA przepisy sie non stop zmieniaja, ja sie dowiadywałam bezposrednio w zusie, bo były bardzo sprzeczne infomacje

Gość uuuuuuupiiii
ja bylam poltorej roku na wychowawczym , i rezygnacja z wychowawczego i zalozylam swoja firme -jest to inne stanowisko i licza mi srednia od zalozenia firmy ,to informacj aod zusu wiec nie ma co dyskutowac...

Gość uuuuuuupiiii
kurka wodna ale ja wszytsko wiem,szukam tylko osob ktore sa w takiej samej sytaucji, bo jestem ciekawa kiedy kontrola mnie odiwedzi

Gość nie zrobilam bo jeszcze sie
jesli prowadzilas to srednia juz masz wiec teraz zmiana skladki nic nie da. na pewno jak wiekszosc placisz najnizszy wiec dostaneisz grosze. do tego skladka chrobowa nie jest obowiazkowa jak jej nie placilas pol roku wczesniej(kazde opoznienie wstrzymuje wyplate) to nie dostaniesz nic. jak placilas przez pol roku to dostaniesz grosze teraz juz nic nei zrobisz za pozno. dodatkowo jesli jakas wplata skladki chrobowej nie byla w zusie 10 to wypadasz z choprobowego i nalezalo napisac podanie do zusu o przywrocenie oni sami o tym nie informuja i wiekszosci sie wydaje ze jak zaplaca po 10 to sie nic nie dzieje. nie dzieje sie dopoki nie chca od zusu kasy. jak chca to nagle sie okazuje ze kilak miesiecy wczesniej zaplacili po terminie.

nie zrobiłam bo jeszcze sie Z jednej strony Ciebie rozumiem,jeżeli chodzi o osoby, nigdy nie pracujace, a kombinujące, ale z drugiem mnie krew zalewa, bo pracuje od 14 lat (od liceum), podatki zawsze płaciłam, na zwolnienia nie chodziłam, mam taka pracę, że w jednej musiałam isc na zwolnienie z powodu warunków (sam szef mi kazał), a drugą mam na umowe zlecenie. Chciałam dalej pracowac na zlecenie. Myslisz, ze mogę? Nieee. A ta druga to praca w domu, spokojna. Przepisą są chore, a podstawa z tej na cały eteat to marne grosze, podwyzek, premii nie liczą....

Gość uuuuuuupiiii
nie zrobilam bo jeszczce... kurcze po co ty sie produkujesz? czytasz wogole co ja pisze?

a co jeżeli pracodawca płacił składki po 10tym? Tez mam przesrane? upiiii, wg mnie mozesz miec po 33 dniach, jak i 2mce póxniej, duzo zalezy od zusu. Ja mieszkam w duzym miescie i działaja bardzo prężnie

Gość swoja firma
nie zrobilam bo jeszcze sie rozmnazasz sie a na dziecko cie nie stac to powinnas odwiedzic psychiatre. najgorsza grupa spoleczna to matki albo ciezarne mysla ze wszystko im sie nalezy. twoja ciaza twoj problem niech cie ojciec dziecka utrzymuje a nie inni podatnicy. to tak na marginesie bo przez takich darmozjadow jak ty nigdy w tym kraju nie bedzie normalnych podatkow bo wyludzenia to rzecz normalna. gówno prawda, ze to tylko moja sprawa. Moje dziecko kiedys bedzie robilo na twoja emeryture, wiec twoim suczym obowiazkiem jest placic na nie!!!

a w którym mcu jestes? I jestes juz na zwolnieniu, czy dopiero idziesz?

licza premie i nagrody a rozmnazanie nie jest obowiazkowe teraz kombinujesz a co bedzie jak dziecko bedzie mialo nascie lat zebrac bedziesz ? ja po prostu nie rozumiem po co ludziom dzieci jesli ich na to nie stac. to nie zadna frustracja bo to nie moja sprawa dziwie sie ludzkiej glupocie. zadne dziecko nie chce zyc w biedzie a im starsze tym wyzsze naklady. nagrody powinni ci wliczac w srednia i srednia powinna byc z ostatnich miesiecy jesli nie bylas chora. problem jest jesli ktos wykonuje dzialalnosc na wlasny rachunek wtedy licza inaczej. jak nie wiem bo oni to robia jak chca.moja znajoma jest ginekologiem i wiem od niej ze srednai jest z ostatnich meisiecy bo pacjentki jej mowia ze na ten okres odkladaja w pracy wszystkie premie i nagrody a pracownicy szpitala zachodza w ciaze zawsze w tym samym kwartale wlasnie po rocznych nagrodach i 13-nastkach.

swoja firma wspólczuję dziecku ;)

tak bo 13taka jest opodatkowana, premie nie zawsze ;) Wliczy im się to, ale w srednia z 12mcy. Czyli ta 13tka itd, ale to będzie np: 9x1500 3x3500 i jeszcze liczą to na dniówki, wiec w lutym masz mniej. Wiem, że kazdy tak robi (dodatkowe dochody na koniec), bo niedawno była srednia z kwartału, ale to zmienili. Mam znajome w dwóch róznych zusach - nie znaja się, duze maisto. Kazda potwierdziła, ze 12mcy i to samo potem dostajesz na macierzynskim (12mcy), nie liczą już drugi raz średniej. Kazdy by podnosił nagle pensje na ostanie 3 mce...i tak robili i sie skończyło ;)

czytam ale kilka osob pisze o roznych sprawach nei wsytsko jest do ciebie. widac ze nie wiesz jak naliczane sa emerytury zanim twoje dziecko bedzie pracowalo na moja emeryture to system juz dawno sie zawali przez takich jak ty. to komunistyczne brednie ze dzieci beda utrzymywac emerytow. ten system juz sie zawalil po to powstaly ofe. twoje dziecko odziedziczy twoje geny i bedzie takim samym darmozjadem na lasce innych podatnikow to o wiele bardziej prawdopodobne. patologia ma po 10 dzieci i to reszta patologie utrzymuje a nie odwrotnie jak ruszysz glowa to dojdziesz do wniosku ze dzieci nie finansuja niczego a to dzieci sie finansuje.szkoda ze moim obowiazkiem nie jest wychowywanie twoich dzieci jeszcze bo moze wtedy nie bylyby tak glupie jak ty. pomijam juz ze moja emerytura bedzie wynosila 500zl jak kazdego prowadzacego dzialalnosc wiec i tak umre z glodu jesli nic nie odloze. tak jak pracodawca nie wplaci to tez nie dostaniesz ale mozesz cywilnie skarzyc pracodawce.

bardzo dobrze ze sie skonczylo poza tym jak dostaneisz jakies nagrody to srednia z 12 miesiecy tez podniesiesz juz nie trzykrotnie ale zawsze o te kilkadziesiat procent. premia jest opodatkowana musialabys dostac bony czy cos z funduszu socjalnego aby to nie bylo opodatkowane.

z reszta jest też ta informacja na stronie zusu: Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy albo z faktycznego okresu zatrudnienia za pełne kalendarzowe miesiące, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem tego okresu.

nie zrobiłam bo jeszcze sie... Dzięki za info. Jestem ciekawa, czy mój pracodawca płacił w terminie...wątpię.

mnie sie wydaje ze z ciaza moze byc inaczej niz z niezdolnoscia do pracy w wyniku choroby.jesli zmienili to dobrze ale musieli to zrobia niedawno. mozesz sprawdzic czy pracodawca oplaca za ciebie skladki i jak mu nie ufasz to lepiej to zrobic. problem bedzie jak nie bedzie oplacal wcale co tez czesto sie zdarza.

opłaca na pewno, ale jakoś wydaje mi się, że nie do 10. No własnie ja też byłam pewna ze 12mcy dot tylko chorobowego 80%, ale nie na ciąże też, jest tam nawet w tresci napisane, spróbuję wkleić link: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429 Koleżanki, które rodziły 1,5 roku temu miał srednią z 3 lub 6 mcy, nie pamietają, więc to się musialo zmienic jakoś 2011/2012

aktualizacja jest z maja 2012. Też szłam w zaparte, ze kwartalna srednia, dopóki 2 znajome powiedziały i dodatkowo byłam i zapytałam w Zusie. Wszędzie info, ze 12mcy, wlasnie w Zusie powiedzieli, że jest tez to na stronie i teraz juz nie obliczaja 2x sredniej do macierzyńskiego, bo tam bylo zawsze 12mcy

to do 10 bylo do kogos kto ma swoja firme za pracownika placi sie do 15.

ok, dzieki wielkie, z ciekawości sie zorientuje, jak u mnie płacą, bo płacą na pewno, ale wiem, że z terminowością jakichkolwiek wpłat u nich kiepsko.