Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elzbietausa

USA bez pobytu czy Anglia albo inny kraj

Polecane posty

Gość elzbietausa

jestem tu w USA bez papierow i na dodatek jestesmy juz starsi po 48 lat.Mamy dwoje dzieci 6 i 8 lat.Starsze dziecko juz na swoim.Ja jestem schorowana i nie moge pracowac fizycznie.Do biura mnie tu nie przyjma ze wzgledu na papiery.Ja mam tylko srednie wyksztalcenie,maz tez.W tym momencie zaczynamy byc w sytuacji patowej,brakuje na wszystko pieniedzy.Czy warto jechac do Europy,czy to jest juz sytuacja bez wyjscia i lepiej tutaj wegetowac.Znamy angielski bo mieszkamy tu 23 lata.

Gość gfgfgfgg
ciekawe jak ty sie tam dostalas :D:D:D

Gość paaalllaaaaammm
Nawet bym sie nie zastanawiala tylko wracala do Europy. Tutaj bedziesz miala zapewniona darmowa opieke zdrowotna i bedziesz legalnie, jesli przyjedziesz do Uk to na pewno znajdziesz prace, choc moze to zajac troche czasu.

Próbowałaś jakoś zalegalizować Wasz pobyt? Kontaktowałaś się z prawnikami w tej sprawie? Zajrzyj na forum USA info, tam czasem zagląda prawniczka, która specjalizuje się w tego typu sprawach. http://forum.usa.info.pl/ Jeśli byście chcieli jednak wyjechać, to nawet nie próbujcie bez jakiejś konkretnej gotówki na start. Szczególnie, że macie dzieci.

Gość buahahah
8 latek juz na swoim no no:P?

Gość elzbietausa
dostalam sie na wizie turystycznej i niestety wtedy nie mialam internetu i znajomych polskich,ktorzy by mi doradzili co robic.Myslalam,ze bedzie amnestia bo zawsze byly.Niestety 9/11 zniweczylo te plany.Starsze dziecko jest dorosle.Mam troje dzieci.

Gość elzbietausa
Nie moge chyba miec darmowej opieki,bo nie pracowalam w Europie.

Gość paaalllaaaaammm
Europa to nie Ameryka, jesli masz polski paszport to oczywiscie, ze nalezy Ci sie bezplatna opieka zdrowotna, czy to w Polsce czy UK. Musialabys tylko pozalatwiac pare formalnosci po przyjezdzie. Ale nikt by sie nie pytal gdzie i ile pracowalas.

Gość do elzbiety
a gdzie sie tak pochorowalas?wykonczylas sie pracujac po fabrykach?ja mieszkam w USA juz 9 lat i nerwy mi juz dawno siadly przez tych ludzi i ich kulture!

Gość do elzbiety
i jeszcze jedno jak po 23 latach nie macie oszczednosci nic?a w fabryce pracowac nie mozesz skoro biuro odpada?a jakis zasilek albo cos?

Gość do elzbiety
jest wam az tak zle?a twoj maz nie pracuje czy jak?

Gość ytuityuityui
a co ty niby chcesz robic w europie???? nie rozumie jak moglas zmarnowac tyle lat zycia w usa!!!!!!!!!!!!!! szok!

Gość do elzbiety
slyszalam tez ze w UK jest jeszcze gorzej;/

Gość ja nie moge w to uwiezyc
jak będąc tu przez 23 lata nie starać sie zmienić swojego statusu w glowie mi sie nie mieści jak trzeba być życiowo nie zaradnym

Gość do elzbiety
szkoda ze elka zamilkla;/trzebabylo tez isc na studia zdobyc papierek a nie tylko rodzic dzieci,sorry ale jestem szczera..ja tak zrobilam przez pare lat tuklam sie z cholota bez edukacji to tu to tam w koncu nie wytrzymalam i zapisalam sie na studia...bo ile mozna?

Gość elzbietausa
Dopoki bylam zdrowa to jakos szlo,mielismy firme,potem przyszedl krach budowlany i stracilismy wszystko:dom,firme,pieniadze.Ja bardzo zachorowalam i do tej pory mamy tysiace do oddania.Nawet forsy na bankructwo nie ma.Maz ma jakies dorywcze prace,starcza na oplacenie mieszkania i swiadczen.Internet mamy "przez sciane".Od poczatku mielismy biznes to nie poszlam do szkoly,potem nie mialam juz zadnego dokumentu,z polskim paszportem cie nie przyjma.Ja i bez szkoly moglabym tu znalezc jakas prace,ale nie mam ID i pozwolenia.

Gość elzbietausa
Zmiana statusu jest niemozliwa w naszej sytuacji.

Gość nyersejka
szukaj sprzatan i pracy pod stolem,moze pilnowanie dieci..tyle polakow mieszka w stanach,ale trzeba isc i pytac!!!!gdzie sie da a tu na forum to mozesz sie pozalic bo nic wiecej nikt ci nie pomorze.

Gość Do Eli
Wow jestem speechless ;/ nie wiem co ci doradzic;( ja zyje legalnie nie wyobrazam sobie patrzec za siebie I chowac sie...widzisz w Europe tez nie jest ciekawie..

Gość matka polka.......
to ja już wolę polish disaster niż ten wasz american dream :D :D :D

Gość Tez w USA
Jasne....w USA nadal jest duzo lepiej niz w polszy!!!

Gość Brygida C
Mój kuzyn żyje jak paczek w maśle od 28 lat w USA na nielegalu Nie wiem co i jak ale ma firmę, choc tez stracil na krachu nieruchomosci, dostęp do opieki ma, zostaje tam na zawsze Jeśli wam nie wyjdzie w EU to porażka Lepiej patrzcie jak sie tam lepiej urządzić - lepszy oswojony wróg Szukajcie porad

Gość elzbietausa
no to ludzie w moim wieku nie znajda niefizycznej pracy np w Anglii?boje sie,ze mimo wszystko tam bedzie gorzej,juz sama nie wiem mamy okolo $1700 na miesiac i z tego po oplaceniu mieszkania zostaje $500 na zycie i na oplaty

Gość Tez usa
Gdzie mieszkasz? Tzn w jakim stanie?

Gość elzbietausa
w Illinois

Gość Tez w USA
Bez papierka? W dzisiejszych czasach? Nie sadze...dlatego ja zdecydowalam sie na studia zeby miec szanse na normalne I na poziomie zycie;)

Gość sdfdfgfg
Elu ale jaka prace chcialbys wykonywac jak nmie fizyczna,biorac pod uwage twoje warunki..wiekowe jezykowe i fakt ze nie pracowalad od daawnaa ??

Gość sdfdfgfg
Moja ciotka mieszka w Illinois ,jest w stanach od ponad 15 lat.Dostala zielona karte.....ale pracuje sobie na lewo na sprzataniach bo jezyka nie zna..jej maz to samo jej syn to samo!!!!!!!!!!! Nie mam z niki kontaktu,bo jak wyjechali to sie im przewrocilo w glowach a nier wiem od czego :D nie stac ich na mieszkanie,na wyjazd na wakacje -jak tak mozna zyc??? co z ludzmi sie dzieje tam w stanach bo ja nie rozumie tego .

Gość tez usa
bo to sa life loosers!teraz jest mi dobrze wiec nie bede sie starala a jak dupnie..upadnie to rozpacz!

Gość Do autorki Elzbiety
Na poczatek chcialam Cie ostrzec, ze komentuje tu ciagle jedna i ta sama osoba, moze poza 2 postami. To taka nasza forumowa wariatka, ktora nie moze znalezc pracy w USA i udaje, ze wybiera sie na studia. Niewazne. Co do UK, to trudno mi porownywac ze Stanami, bo w Stanach bylam tylko na wakacjach i nie wiem jak tam jest z praca. Praca fizyczna w UK jest, choc potrzeba miesiaca lub dwoch by ja znalezc. Wiek nie ma znaczenia. Minimalna stawka to chyba 6.19 na godzine, to chyba wychodzi ok 900 funtow na miesiac. Wiec gdybyscie oboje z mezem pracowali to powinniscie miec te 1800 na miesiac. Moze z czasem znalazloby sie cos lepszego, a moze nawet na poczatku skoro znacie dobrze jezyk. Z mieszkaniami jest roznie, polnoc UK jest tansza niz poludnie, a Londyn to juz w ogole masakra i tam za najnzsza krajowa nie da sie utrzymac. Szkoly i opieka zdrowotna sa za darmo i nie musisz sie obawiac, ze nie pracowalas w Europie, liczy sie jedynie Twoj polski paszport, z nim masz dokladnie takie same prawa jak kazdy polski emigrant.