Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ToSwit

Maż stracił pracę, jak wyżyć z takiej pensji?

Polecane posty

Gość ToSwit

W tym miesiącu mąż stracił pracę, ja jestem na macierzyńskim. oszczędności poszły nam pół roku temu na okna i ostatnio na pokoik dla małej. Taka sytuacja może trwać do wiosny i na jedzenie zostanie nam około 700 zł. Mamy pulę 1200, ale z tego trzeba kupic pieluchy i chusteczki dla małej. Czasem jakiś kremik do pupy. Jak żyć? Co kupować do jedzenia? Wychodzi 25 zł dziennie. Jakieś pomysły? Mąż mało jada, 3 kanapki do pracy, z wędliną (wcześniej kupowaliśmy za 45 zl/kg, teraz bedzie trzeba zjechac), serem i warzywami, plus dwa owoce. W domu nie jada obiadow, lekka kolacje. Ja jem dość dużo, karmię piersią, więc nie mogę codziennie jeść placków ziemniaczanych. Macie jakieś rady jak zagospodarować kasę?

Gość uiiummm
a nie mkoze czegos znalesc.?

Gość majka 0227
mąz na zasiłek do urzedu pracy a ty do opieki na zasiłek docelowy

25 zł na dzien to dużo kasy.... Zaraz ci wkleje link do tematu jak wyżyc 100zł na tydzien tam masz propozycje na obiad za koło 10zł... i zobaczysz jakie fajne dania

Gość uiiummm
ale nie maz cos znajdzie dorywczego.Facetowi zawsze cos latwiej znalesc.

Gość ToSwit
Maz dostanie zasilek, ale mamy jeszcze kredyt na samochod. Wiec jak pisałam, zostaje 700 zł/ miesiąc na jedzenie na nas dwoje...

Gość ToSwit
Nie no,m moze znajdzie, szuka i wysyła, ale liczę się z tym, że w jego zawodzie może to potrwać. W ostateczności pojedzie do wiosny do innego miasta. Jednak pytam na wszelki wypadek, jakby nie znalazł tak od razu.

Gość uiiummm
kim jest z zawodu? w jakiej branzy pracowal?

Gość ToSwit
mąz z zawodu jest dyrektorem

Gość ToSwit
A o co chodzi z tym zasilkiem docelowym., bo czytam i niebardzo rozumiem - jakas nietomna dzis jestem... Jakie musza byc zarobki?

Gość uiiummm
znajdzie nawiet jakakolwiek prace. a w miedzy zcasie szukac w swoim zawodzie.

Gość ToSwit
No to super, ale ja rzadko tu bywam i nie kojarzę kobietki. :)

Gość bobo srut
?

W takiej sytuacji to niech nawet zahaczy się na jakiś czas chociażby na np sprzątaniu itp,i w między czasie niech szuka lepszej, w upatrzonym-swoim zawodzie pracy jak wam na prawdę jest ciężko,a żadne nie ma stałej pracy na obecny czas. Za tyle to będzie bardzo ciężko.

Gość bobo srut
mężczyzna do sprzatania? Napewno nie. Chłop sie do tego nie nadaje, oni nie maja ręki do porzadku, jak już niech idzie skrzynki dzwigac albo worki z piaskiem.

Gość ToSwit
Wiem, ze ciezko, wszystko jest cholernie drogie... do niedawna szlo nam 1200 - 1400 na samo zarcie, masakra w tej Polsce..

Gość fghjko67890
niech ruszy dupsko i na czarno do pracy-jak prawie kazdy polak a ty zamiast na kafeteri farmazony pisac mozesz na sprzataniu tez dorobic

bobo srut No sorry ale jej mąż akurat w takiej sytuacji powinien nawet i tego się chwytać, bo są w ciężkiej sytuacji. Mało to Panów poszukują do sprzątania... Dokładanie towaru w sklepie itp, na początek dobry i taki rodzaj pracy w ich sytuacji, w między czasie może szukać lepszej,w swoim zawodzie.

Gość bobo srut
ona niech siedzi na tym macierzyńskim i zajmie sie dzieckiem z kim ma zostawić opiekunke jeszcze opłacac? To co zarobi to pójdzie na niańke

Gość ToSwit
Mam 2 miesieczne dziecko - nie dam rady pracowac zawodowo...

Gość fghjko67890
mentalnosc polaka siedziec w domu,plakac i czekac az manna z nieba spadnie dla chcacego nic trudnego. ogloszen do dorywczej pracy cale szpalty, tylko trzeba chciec,

Gość bobo srut
na sprzataniu dużo nie zarobi, lepiej do budowlanki albo na magazyn do roboty

Gość fghjko67890
to co zamierzacie w domu dope plaszczyc???? mozesz i prace chalupnicza robic

Mnie właśnie to dziwi,dlaczego niektórzy tylko narzekają,zamiast ruszyć cztery litery i poszukać pracy, teraz nie ma co wybrzydzać. Jak się nie ma pracy w swoim zawodzie, a z kasą krucho to powinno się chwytać jakąś dorywczą,chociaż na tymczasowo,aby ta kasa była.

Gość ToSwit
Nie pisalam, ze nie pojdzie. Zapytalam jak wyzyc z tego jakby tak od razu nie znalazl. Mieszkamy w niewielkim miescie na podlasiu.

bobo srut Ale w budowlance ciężko znaleźć pracę zimą, budowlanka to najlepszy okres wiosna,lato a nie jak zaczyna się zima. Może i kupę kasy nie zarobi,ale chyba lepsze to niż siedzenie w domu i marudzenie,czekanie aż samo coś przyjdzie.

Jak wyżyć...kupować co tańsze i co bardziej też przydatne: np ziemniaki. Ciężko wam będzie. Wejdź na tamten temat co wyżej ktoś wkleił linka.