Gość agata542156 Napisano Listopad 29, 2012 Badania amerykańskiego Departamentu Rolnictwa na temat zawartości środków ochrony roślin w pożywieniu przynoszą niewiarygodnie niepokojące wyniki. Wielu ludzi wierzy, że importowane owoce i warzywa zawierać będą największe zawartości pestycydów. Tymczasem 11 z najbardziej trujących substancji znaleziono w rodzimych jabłkach, brzoskwiniach, winogronach, gruszkach, szpinaku, zielonej fasolce. Niektóre warzywa zawierały Dieldrin, środek owadobójczy o niezwykłej toksyczności, powodujący raka i wycofany z rynku 25 lat temu. Wciąż znajduje się w ziemi i czerpią go rośliny, które potem zjadamy. Średnio biorąc, jabłko zawiera około 4 różnych środków ochrony roślin, ale w niektórych znaleziono nawet 10 rodzajów pestycydow. Jedna z próbek szpinaku zawierała aż 14 różnych chemikaliów. Zgodnie z raportem Pesticide Action Network,w samej tylko Kalifornii użycie powodujących raka pestycydów uległo podwojeniu w ciągu ostatnich ośmiu lat. Od roku 1996 użycie pestycydów w tym stanie pozostaje na poziomie najwyższym z kiedykolwiek notowanych. W ciągu zaledwie 7 lat w samej tylko Kalifornii użycie środków ochrony roślin przekroczyło niewyobrażalną liczbę 1,5 biliona funtów. Nie zdajemy sobie sprawy, jak wielka ilość szkodliwych substancji dostaje się do organizmów naszych dzieci z tzw. „dobra dieta. Przeciętny przedszkolak zjadający kilka porcji warzyw i owoców dziennie narażony jest na spożycie nawet do 20 różnych środków chemicznych z pożywieniem. Uznaje się, że jabłka, truskawki, maliny i brzoskwinie z USA oraz kantalupy z Meksyku zawierają najwięcej szkodliwych pestycydów. Przynajmniej dla swojego dziecka kupuj organiczne owoce i warzywa. W 1989 roku pod wplywem wielu protestów usunięto z rynku Alar, który jako pestycyd był stosowany w wielkich ilościach i powodował raka. Do dziś na rynku jest równie szkodliwy methyl parathion, stosowany jako środek owadobójczy. Działanie uboczne pestycydów obejmuje: więcej: http://www.facebook.com/TransferFactorInfoPl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach