Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oreooreoo

Proszę o pomoc obecne i przyszłe mamusie

Polecane posty

Gość oreooreoo

Zaczynam 9 miesiąc, i dopiero od niedawna kompletuje wyprawkę. Żauje strasznie ze dopiero teraz, posłuchałam rad kraczek które twierdziły że nie należy dziecku za wcześnie nic kupować żeby nie zapeszyć i mam za swoje. Coraz cięzej trudniej mi się skupić nie wiem co kupować. Mąż całymi dniami w pracy wszystko na mojej głowie, i to na sam koniec. Boję się porodu i tego ze se nie poradzę przy dzidzi, i jeszcze te zakupy. Chciałam poradzić się co do ubranek,czy nie za mało ich mam. 7 body na długi rękaw 2 body na krótki 2 koszulki bawełniane 2 kaftaniki 4 bluzeczki takie pluszowe są od kompletów 3 PAJACE 3 śpiochy 1 półśpiochy Co dokupić, brakuję mi ubranka na wyjście musi być jakiś dresik? Kombinezon mam, Oprócz tego 2 ręczniki z kapturkiem 1 becik 1 kocyk akrylowy czapka zimowa 3 bawełniane cienkie rękawiczki bawełniane butelki 2 duża mała pieluchy tetrowe Czy powinam dokupić rożek jeszcze jeden bo kocyk to na pewno jakiś cienki. Dodam że wanienkę wózek łóżeczko i tam takie pierdołki to mam. A jeszcze środki higieniczne dla maluszka. Kupiłam szampon z hipp Oliwkę z hipp mydełko bambino sudokrem Nie wiem jaki krem kupić dla dzidzi na wyjście ze szpitala, i potem żeby mieć na spacery. Wiem haos w moim poście. Ale pomóżcie

Gość Weronika Odnowa Raz
Z tym szamponem i mydełkiem bym sie wstrzymała. Lepiej kupić jakieś emolium lub oilatium. Kąpiesz w tym dziecko a później nie potrzebujesz juz go oliwić. Sudokrem też nie za bardzo moim zdaniemjest dobry. Polecam zasypkę lub linomag. Z ubranek to chyba wszystko masz, w razie coś to dokupisz. Kocyk to ja bym jeszcze jeden kupiła. Sama miałam dwa. Jeden cienki drugi gruby. Pieluchy masz tzn pampersy? Coś do pepka, do czyszczenia noska. A pościel? Kupiłaś?

Gość oreooreoo
Poscieli jeszcze nie mam, z apteki dla maluszka też nie kupowałam jeszcze nic, jeśli chodzi emolium ponoć nie powinno się na poczatku stosować. A sudokrem kupiłam bo moja siostra używała i sobie chwaliła, zresztą od lekarza dostałam próbkę dlatego kupiłam.

Do pępka polecam octenisept. Nie brudzi i fajnie się pryska. W szpitalu tym pryskali małemu pępek i mi ranę po cesarce.

Gość razraz
pewnie, ze nie kupuj zadnych emolientów. ja myję mydełkiem bambino, a do wody wlewam pare kropel oliwki linuś i tak od pół roku :)

W szpitalu używali zwykłego żelu dla noworodków. Ja też do kąpieli wlewałam troszkę oliwki. Tak mi mama podpowiedziała. Stare a dobre sposoby. A jak dostanie uczulenia to wtedy będziesz szukać innych środków.

Gość nejkolop
koniecznie dokup body z krótkim rękawek z 5 szt, są dobre pod pajacyki...ja bym też dokupiła ze 2, 3 pajacyki i 2, 3 śpiochy...rożek też bardzo polecam, a nawet dwa...do smarowania buzi zwykła wazelina kosmetyczna.

Gość Używane to na pewno ekologiczn
7 body na długi rękaw - Kup więcej, najlepiej rozpinane kopertowo. 2 body na krótki - Nie kupuj. 2 koszulki bawełniane - Nie kupuj. 2 kaftaniki - Nie kupuj. 4 bluzeczki takie pluszowe są od kompletów - Nie musisz kupować kompletów. 3 PAJACE - Kup prawie tyle ile body, wybierz bez stop. 3 śpiochy - Nie kupuj. 1 półśpiochy - Lepsze spodenki bezuciskowe bez stóp. Co dokupić, brakuję mi ubranka na wyjście musi być jakiś dresik? - Nie, dokup tylko skarpetki bezuciskowe, no i koszule nocne niemowlęce. Kombinezon mam, - To dobrze. Oprócz tego 2 ręczniki z kapturkiem - Zwykle domowe wystarczą. 1 becik - Lepszy otulacz, albo flanela. 1 kocyk akrylowy - Ok, ale lepsze są z naturalnych tkanin. czapka zimowa - Ok. 3 bawełniane cienkie - Dwie na rozmiar spokojnie wystarcza. rękawiczki bawełniane - Możesz zakładać skarpetki, albo kupić pajace i body z zakładkami w rękawach. butelki 2 duża mała - Małe się nie opłacają. pieluchy tetrowe - Jeśli nie będziesz pieluchować naturalnie to nie przesadzaj z ilością. Czy powinam dokupić rożek jeszcze jeden bo kocyk to na pewno jakiś cienki. - W ogóle możesz odpuścić rożki. Dodam że wanienkę wózek łóżeczko i tam takie pierdołki to mam. - Ok. A jeszcze środki higieniczne dla maluszka. Kupiłam szampon z hipp - Może być, ale mydłem też włosy umyjesz. Oliwkę z hipp - Ok. mydełko bambino - Ok. sudokrem - Ok. Dokup szczotkę do włosów, patyczki i płatki kosmetyczne (duże), aspirator lub gruszkę, termometr do ciała (jeśli nie masz), sól fizjol. w ampułkach do nosa (i ewentualnie oczu, buzi), rumianek (do mycia dziecka zamiast mydłem w pierwszych dniach po urodzeniu), pieluchy (jednorazowe albo wielorazowe), chustki (jednorazowe albo wielorazowe), wkładki laktacyjne, prześcieradło i ewentualnie przewijak, a jak masz auto to i fotelik.

Chusta też ci się przyda (elastyczna).

I herbatka laktacyjna (NIE granulowana).

skarpetki - nawet nie chodzi o zimne stópki tylko o to, że ubranka mogą być za duże i czasem nóżka przejdzie z jednej nogawki do drugiej ;) albo po prostu się przesunie i będzie dziecku niewygodnie. Skarpetki przytrzymają ubranko w odpowiednim miejscu :) Ja pajacy miałam więcej i w zasadzie używam ich razem z body pod spodem albo body i półśpiochy. Kaftaniki jak dla mnie to niepotrzebny wydatek. Ubrałam raz i przy każdym podnoszeniu dziecka trzeba było poprawić bo wychodziły ze śpiochów. Zdarzyło mi się przebierać dziecko 4 razy dziennie więc pomyśl czy wystarczy ubranek (ja pajacy mam kilkanaście rozm 56-62). Najlepiej sprawdziły mi się te z tesco - zwykłe białe pakowane po 3 - dobrze skrojone a nie jak niektóre albo w nóżkach za duże albo w rączkach albo co gorsza ogromny dekolt. I według mnie nie warto kupować drogich, firmowych ubranek - mój ma 6 tygodni i już mam wielką reklamówkę z których wyrósł. Łapki niedrapki - na początku bardzo się drapał, mimo, że obcinałam pazurki.

U mnie sprawdzają się chłonne podkłady - zakładam na łóżko albo na przewijak i na to pieluszka - kładę dziecko po kąpieli. Zanim go wypielęgnuję i założę pieluszkę to czasem się zsika ;) a dzięki podkładowi nie zabrudzi łóżka albo przewijaka. I smoczek - jeżeli chcesz używać.

No właśnie, jeszcze smoczek. I unikaj ubrań zapinanych na plecach, z kapturem i na troki zamiast na napy.

Gość oreooreoo
Dziękuję za cenne podpowiedzi.

Gość to i moze i ja dolacze
moje dziecko tak rzygalo,ze mialam non stop kupe prania.na szczescie ubranek mialam sporo swoich,siostra pozyczyla i jeszcze od meza siostry

Gość Adela850
To ja jeszcze dodam swoje 2 grosze: Polecam goraco body kopertowe z firmy Ewa Klucze. Maja ogromna zalete, ze sa dodatkowo zapinane pod szyjka, co jest ogromna zaleta zwlaszcza w zimie. Od szwagierki dostalam body z H&M ale dekold ukladal sie w serek. I po drugim dziecku byly juz troche rozciagniete. W lecie mi to nie przeszkadzalo, ale w zimie, to nie moglam sie na to patrzec. I znalazlam wlasnie takie bodziaki i jestem z nich baaaardzo zadowolona. Super jakosc, bardzo mila bawelna, po praniu nic sie z nimi nie dzieje i teraz posluza drugiemu dziecku. I wlasnie uwazaj na bluzy z kapturami. Nie wiem dlaczego producenci je robia tak nagminnie. Ciezko jest kupic jakas bluze bez kaptura. Wiem, ze z kapturem wyglada ubranko super, ale jak ci przyjdzie zalozyc bluze z kapturem i na to kombinezon z kapturem i jeszcze czapke, to idzie sie zalamac. I nie kupuj za duzo rzeczy na poczatek. Kazde dziecko jest inne. Porozgladaj sie, poszperaj w internecie, zebys wiedziala co gdzie dokupic. Mezowi pokaz sklep i powiedz co ma kupic, jesli zabraknie.Ja tak np. uniknelam kupna laktatora. Poczytalam opinie, wybralam jeden model i pokazalam go w sklepie mojemu M. On zrobil sobie zdjecie i mial kupic w razie jakby mi bym potrzebny. A nie byl :-)

Gość uspokoj sie kobieto
ja mam inne zdanie na temat wyprawki, gdybys chciala sie dowiedziec powaznie czego potrzebujesz napis maila wiekszosc rzeczy ktore Ci tu doradzaja nie przyda sie! tosiopawc@gmail.com