Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aldonka88

Proszę o szybką radę!

Polecane posty

Gość aldonka88

biorę Marvelon już z 3 lata i pierwszy raz zdarzyło mi się w tą środę zapomnieć wziąć tabletki.( jest to 3 tydzień brania tabletek z tego opakowania). Skapnęłam się po 14 godzinach i ją wzięłam. Dziś, czyli w czwartek zażyłam normalnie kolejną z opakowania( zostały mi jeszcze 3 do końca). Wg. ulotki Marvelonu, jeśli w trzecim tygodniu przyjmowania tabletek spoznioną(powyżej 12 h) tabletkę zażyło się, to trzeba nie robić przerwy po skończonym opakowaniu, tylko od razu zacząć kolejne opakowanie. dziś jednak byłam u ginekologa i powiedział, że po skończeniu tego opakowania mam zrobić przerwę taką jak zawsze- 7 dniową. I że zabezpieczona będę dopiero gdy zacznę pierwszą tabletkę z kolejnego opakowania (po tej 7 dniowej przerwie oczywiście). więc kto ma rację- gin czy ulotka? i czy faktycznie już pierwsze tabletki z następnego opakowania po przerwie dadzą normalne zabezpieczenie? i czy seks z 3 dni temu był bezpieczny? będę wdzięczna za odpowiedz

Gość Perw mobilna
Jeśli postąpisz wedle ulotki to skuteczność antykoncepcyjna ani przez moment nie będzie obniżona. Jeśli postąpisz tak jak powiedział lekarz wówczas skuteczność antykoncepcyjna może być obniżona aż do przyjęcia 7 tabletek z kolejnego opakowania. Brak przerwy między opakowaniami niczym nie grozi, nie jest szkodliwe dla zdrowia, a zabezpieczenie dzięki temu nie będzie zmniejszone.

Gość Perw mobilna
"i czy seks z 3 dni temu był bezpieczny?" Jeśli postąpisz zgodnie z ulotką tak, jeśli posłuchasz lekarza jest niewielkie ryzyko ciąży.

Gość aldonka88
Bardzo dziękuję za odpowiedz!