Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trantula

Facet i komputer.

Polecane posty

Gość Inżynier serwisowy /a /aa/
Ludzie prosty przykład. Potrzebujesz trymer 3,2k ale z inną ilością obrotów. I co będziesz zamawiała w necie ? Jeśli chodzi o firmowe sprawy masz zazwyczaj komplet potrzebnych elementów i go uzupełniasz tak. A przynosi ci sąsiadka cos do naprawy i gdzie ten element kupisz ano w sklepie. Chyba że jest znacząca różnica. Po co miałą byś kupować 10 takich trymerów jak nigdy ich nie użyjesz?

Nie umie. Zawsze rozpierdzielam wodę po całej kuchni :P Przecież nie raz tu pisałem że w żywności jestem niegospodarny. Gotować umie. Ale do zakupów i sprzątania by się przydała.

MÓWIĘ O NIETYPOWYM ELEMENCIE NIE WĄZNE JAKIM. Nawet w pracy. masz standardowy zestaw. Ale np naprawiasz produkt konkurencji. Albo zepsuł się element który się nie psuje. COKOLWIEK. Nawet rezystor. Bo w urządzeniach med masz często z innych typoszeregów. I musi być np 354ohm 1% a nie tylko standardowe. I co będziesz zamawiać 50 sztuk na przyszły tydzień? Czy wpiszesz w neta sklep elektroniczny podjedziesz i kupisz.

No, ale Ty mowisz mi tu o nietypowych sytuacjach, wiadomo ze 50szt sobie nie zamowisz jak Ci nie trza, toc ba ;)

Mówiłe o sytuacjach w których NIE SIEDZE PRZED KOMPEM i nie da się tego podciągnąć pod pracę. Bo jw sąsiadka itd.

No juz mniejsza, sie nie bedziemy tak wymieniac częsciami ;) Ale to Twoja praca nie sprawia Ci satysfakcji, czy jak? Ze mowisz ze siedzisz tyle godzin przy kompie?

Czy siedzisz, bo lubisz? No i w sumie jako serwisant to raczej przy architekturze kompa siedzisz nie przy kompie w sensie stricte ;)

sprawia JA TYLKO STWIERDZIŁEM ŻE NIEKTÓRYM TO ODPOWIADA więc nie ma co na siłę faceta zmieniać. Mi odpowiada i praca i komp. Poza schizami w służbie zdrowia czasem. I totalnym podkórwieniem jak wjezdzam do wawy. Nienawidze tego miasta. Na dzień dobry. I białego stoku. Więc niektórych patrz -ja NIE ZMIENISZ Co wiecej przysługując się do sprzątania zwiększysz ilośc przy kompie :P

Nie siedze w architekturze kompa i nikt tego przeciez dziś nie robi. Jedynie rebballing. Kompy robie prywatnie. Znudziło mi się po tylu latach. Ale jakiś tam dodatkowy dochód jest. Praca = jezdzenie, hotele, i naprawy sprzętu. Z kompami nie wiele ma wspólnego.. W usg było więcej. I usg jest podobne do kompa. Też na zasadzie kart

A architekrura kompa to w/g Ciebie co? Ze skoro jako serwisant w tym nie siedzisz? No chyba, ze Ty w ogole kompow nie naprawiasz to inna kwestia.

trantula jestes jebnieta idz spac

Znam tylko co tam jest skomplikowanego...... Kompa 1 rozebrałem mając 9 lat. I potem z czasem się składało serwisowało ludziom itd. Co w kompie masz trudnego?? NIC Napisałem że cały czas w branży med. I tak jak napisałem najbliżej kompa było usg. Bo tam masz w zasadzie kompa + karty rozszerzeń. Trochę zabezpieczeń producenta. Przypisanie czesci do biosu itd itd. Zresztą w rehabilitacji też często masz kompa z przystawkami z tensometrami czy tam czymś. Nawet w tej dentystyce był jakiś komp dołączony do kam czy cmos na usb. ALE JW Co tam masz trudnego? W normalnym użytkowaniu nic. Trudną to masz np kalibracje CT

Podszywa się już dorobiłem. SMD to przecież określenie elementu. I co będziesz wymieniać jeden rezystorek czy coś ? Przy koszcie elementu 200pln np? Nawet oficjalne serwisy płyt głównych się w to nie bawią. Odsyłają do chin na odzysk. Serwis mechaniczny w kompach / lapach. To kable, gniazda, reballing lub wymiana części nic innego.

Ty myslisz, ze jak fachowymi nazwami strzelisz to nie wiadomo o co kaman? ;) Czy faktycznie branza medyczna tak nam padla?

scalak zasilania ? Nie ma czegoś takiego Pójdzie przetwornica to ja wymienisz nawet jak poszedł tylko bezpiecznik w niej. Bo kosztuje 20pln.

W branży medycznej masz jedną zasadę klient i tak zapłaci. Więc pomyśl. 1h pracy to 100pln > Więc będziesz 3h wymieniał element i szukał usterki czy wymienisz część. W takie bawienie to tylko w stomatologi się bawią. Albo małe 5 osobowe firmy. PODOBNIE JEST Z CAŁĄ ELEKTRONIKĄ. Według ciebie ktoś naprawia jeszcze płyty telefonów? Wymienia się tak samo cześć. A to wyświetlacz a to płytę. Jedynie gniazda się wymienia JESZCZE

Czyli bardziej sie oplaca wymienic uklad BGA niz pojedynczy element na plycie, tak? To gratuluje wiedzy :D

nie mam siły ide spać........... Reballing robiłem prywatnie dwa lata temu sprzedałem automat. Cała możliwa konkurencja poszła w to ceny spadły do 150pln to po co się jeszcze w to bawić. Teraz tak samo z napraw zdalnych odchodzę bo już to przestaje być opłacalne. Cena spada < 20pln /h

To jakos marnie marnie sie znasz, skoro 3godz musisz usterki szukac :D Ty tam po znajomosci trafiles, czy jak? Bo o elektronice bladego pojecia widze nie masz, poza wujkiem google i ciocia wikipedia :D

Czyli bardziej sie oplaca wymienic uklad BGA niz pojedynczy element na plycie, tak? To gratuluje wiedzy Bardziej opłaca się wymienić płytę niż element. z perspektywy serwisu. A nikt jw nie będzie grzebał za elementem by zarobić 50pln. Chyba że jw 5 osobowe firmy. I to tez nie bardzo ma sens chyba że nowy lap. Ile byś np wzioł za wymianę czego kolwiek na płycie głównej? 100pln? To lepiej wziąść 50 za montaż demontaż i za 200 wymienić płyte. I nikt nawet nie będzie chciał wymiany elementu.

W sumie to nic dziwnego, ze sluzba zdrowia tak cienko przedzie jak ludzie, ktorzy pojecia o elektronice nie maja tam pracuja.