Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama z gorączką

czy nurofen 120 to to samo jak 2 razy po 60 mg??

Polecane posty

Gość mama z gorączką

nie mam zamiaru dziecku dawać 2 czopków naraz nie o to chodzi .. tylko lekarz kazał dać nurofen (byłam wczoraj na pogotowiu córka ma gorączkę ) 120mg a miałam w domu 60mg co zobaczyłam po fakcie i gorączka obniża się na parę godz a potem dalej jest i nie wiem czy to przez to, że czopki 60 są za słabe, dziecko ma 22 miesiące

Gość a ja myslee
tak to to samo

Gość mama z gorączką
na opakowaniu pisze, że nastepny czopek po min 6 godz ale skoro lekarz zalecił 120 to mogę tą 60 dac szybciej np po 4 godz?

Jesli lekarz zalecil 120mg, to znaczy, ze nalezy je podac w jednej dawce, mniejsza dawka jest po prostu za slaba, zeby trwale zbic goraczke. Jesli nie masz mozliwosci pojsc do apteki po wlasciwa dawke, podaj te 60mg i sprawdzaj goraczke co godzine, jak zacznie sie podnosic od razu podaj kolejna dawke.

Gość niuniaaaaa.
Ale w czopku nie chodzi tylko o obnizenie goraczki, ale tez to, ze a jakis tam sposob podraznia on blone, wiec nie nalezy dawac czesciej niz w ulotce napisane.

Gość ojtam ojtam
mój synek ma 22 m-ce i dałam mu czopka raz w życiu i wiecej nie - na gorączkę daję 5ml ibumu a jak gorączka jest nadal duża to po 4 godz daje 5ml paracetamolu i po 4 godz znów 5 ibumu itd