Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuchenna pomoc2012 12

Prośba o poradę: piernik domowy

Polecane posty

Gość kuchenna pomoc2012 12

Witajcie, proszę Was o poradę:pierwszy raz mam zamiar upiec piernik-w przepisie jest napisane by wyrobić ciasto(mąka+miód+mleko oraz olej i kakao) i pozostawić je do następnego dnia a potem dodać jaja, proszek do pieczenia i orzechy, no i wiadomo wymieszać i upiec.Moje pytanie brzmi: czy wyrobione ciasto mogę zostawić na nieco dłużej niż do"następnego dnia"?I na jaki okres czasu najlepiej?Pozdrawiam serdecznie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marcysia 12
Oj.to bardzo skomplikowany przepis. Nigdy nie piekłam takiego i niestety nie mogę Ci doradzić:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchenna pomoc2012 12
To szkoda ;/ ale txs za zainteresowanie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa___
ja bym tak nie eksperymentowała - ciasto może bardzo stwardnieć i być może ciężko będzie je potem zmieszać z jajkami wymieszaj składniki dzień przed pieczeniem,tak jak jest w przepisie, przecież to się robi błyskawicznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchenna pomoc2012 12
I tak zrobię jak mówisz.Najwyżej upiekę jakoś w tym tygodniu i ciasto poleżakuje do Świąt :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość roladinia
i o to chodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aka121
Poszukaj w necie przepisu na piernik staropolski .Ciasto surowe leżakuje nawet 3 tyg ,a wtedy pieczesz kilka dni przed świętami.Robiłam nieraz i zawsze się udawał,tylko ,że ciasto surowe musi lezeć w chłodnym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchenna pomoc2012 12
Ok, a nie masz pod ręką jakiegoś przepisu?Bo tym z netu to nie zawsze można"wierzyć"?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aka121
Jutro napiszę przepis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Na piernik staropolski jest
juz za póxno. Ciasto musi leżakować 5-6 tygodni, a nie 3:O A ten autorki przepis na piernik jakis dziwaczny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aka121
może,ale nie musi 5-6 tyg.Robiłam i tak i tak ,w zalezności od tego ile miałam czasu.Jesli autorka zrobi teraz tez wyjdzie.Więc jak podać ,czy nie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulka_____
ja co roku robię ciasto na piernik albo na pierniczki, które teoretycznie ma stać np. 5 albo 6 tygodni przed pieczeniem, ale jak stoi 2 albo 10 tygodni też wychodzi najważniejsze w tych przepisach jest chyba odstawienie ciasta na dłuższy czas, a nie to, jak długo ma stać,po prostu ma postać i tyle przy okazji poleacm ten przepis: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2001 wychodzą z niego pyszne pierniczki i to ciasto też zostawiałam albo na krócej albo na dłużej niż w przepisie i nic się z nim złego nie działo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchenna pomoc2012 12
aka121 będę Ci bardzo wdzięczna jeśli podasz przepis :) tak czy inaczej piernik będzie :) Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aka121
Przepis pochodzi z gazety . 500g miodu pszczelego,2 szkl cukru,kostka masła,1 kg mąki pszennej,3 jajka,3 płaskie łyżeczki sody,pół łyżeczki soli,2 torebki przyprawy do piernika,,2 łyżki orzech ów wloskich,2 łyżki skórki pommarańczowej smazonej w cukrze,3figi,2 łyzki migdałów,powidła sliwkowe do przelożenia(ja robię czasem bez bakalii). Drobno posiekaj bakalie. Miód,maslo i cukier podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania.Do przestudzonej masy dodawaj stopniowo mąkę,jajka,rozpuszczonej w małej ilości przegotowanego mleka sodę i przyprawę korzenną.Cały czas wyrabiaj ciasto dodając bakalie.Starannie wyrobione ciasto zawiń w lnianą ściereczkę i umieść w chlodnym miejscu ,żeby dojrzało ,nawet na kilka tygodni.Dojrzałe ciasto podziel na 2-3 części ,rozwałkuj placki na blaszki i upiecz je .Piecz ok.60min,nie ruszaj piekarnika ,ponieważ ciasto łatwo opada.Po ostygnięciu przełóż placki ciepłymi powidłami i przygnieć jakąś deskę ,żeby były proste.Piernik jest najlepszy upieczony kilka dni wcześniej i przechowany w chłodnym miejscu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchenna pomoc2012 12
Dzięki wielkie za przepis :) ja zrobię bez przekładania powidłami, chyba też można ;) może pokuszę się o szaleństwo i zrobię wg Twojego przepisu, jak i wg mojego :) Pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchenna pomoc2012 12
aka 121- czy b.trudno rozwałkowuje się takie ciasto?(po leżakowaniu, powiedzmy 2 tygodni)...jeśli chciałabym bez przekładania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aka121
No ,trochę siły trzeba włozyć,ale naprawdę warto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchenna pomoc2012 12
Tyle przepisów- jest w czym wybierać :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mało tego że jest pyszny ma dwie fajne i też pycha masy i fajnie pokazany krok po kroku z fotkami jak i co robić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchenna pomoc2012 12
"Prawdziwy piernik musi dojrzewać przynajmniej 4 - 5 tygodni. A potem musi jeszcze leżakować, też przynajmniej 2 tygodnie, aby stać się prawdziwą gwiazdą na bożonarodzeniowym stole"..... to ja się mocno spóźniłam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie szkodzi zrób na próbę najwyżej będzie na sylewstra a za rok zrobisz wcześniej jak spodoba ci się ten akurat przepis zobaczysz jaka zadowolona będziesz ze swojego dzieła super sprawa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×