Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ivvy

Nie wyciaga raczek. :(

Polecane posty

Gość Ivvy

Dziecko 3.5 miesiąca nie wyciąga rączek do zabawek, samo nie bierze, czasem coś złapie jak zacisnę rączkę. Nie interesuje się za bardzo zabawkami na macie, leży i je rączki. Czy to normalne jeszcze?

Gość natmik
pewnie że normalne. niczym sie nie martw

Gość to nie jest normalne
ale twoje dziecko, twoja sprawa co z tym robisz w koncu :O

Gość monika0909
Nie martw się, to normalne. Każde dziecko rozwija się w swoim tempie.

Gość roladinia
to jest normalne jeszcze za wcześnie by wiedziało że trzyma i ma się bawić !

spokojnie, nic mu nie jest, mój też jeszcze wtedy nie wyciągał, a teraz to i owszem hehe

Gość Ivvy
Dzieki, robie glupote bo jak zwykle te porownania "a moj synek to juz potrafi, jak to Twoja jeszcze nie?"

Gość Polecam Avent Natural
a podawałaś mu zabawki jak było mniejsze?

Gość trzymiesieczne dziecko???
nie sluchaj bab na kafeterii, to twoje dziecko, skonsultuj to z lekarzem!!!!!

taaak leć do lekarza i przebadaj gruntownie od stóp do głów, bo napewno coś z dzieckiem jest nie tak

Gość Ivvy
[podawalam

Gość do asiamt
3,5 miesieczne dziecko nie posiadajace odruchu chwytnego jest wedlug ciebie zdrowe? Szkoda, ze kretynki sie moga rozmnazac bo powielaja swoje kretynskie geny w swoich dzieciorach. Autorko, idz do pediatry, powiedz dokladnie o swoich obawach. Dobrze aby malucha obejrzal neurolog bo dziecko juz dosc spore. A jak trzyma glowke? Czy oprocz braku odruchu chwytnego jeszcze cos cie niepokoi? Moze to i nic ale lepiej niech lekarz sie zajmie malym. Lepiej wczesnie niz pozno.....jakby co :-)

Mój synek też w takim wieku jeszcze nie bawił sie zabawkami, a jak mu sie cos wlożyło w rączkę to trzymał ale wcale sie nie interesowal. Zabawkami zaczął sie bawić dopiero kiedy miał jakieś 5 miesięcy, teraz ma dwa lata i rozwija sie bardzo dobrze więc to z zabawkami musiało też być normalne :) Zresztą siadać też nie chciał, do chodzenia był leniwy :p ale za to bardzo wcześnie umiał sam jeść łyżeczką i mówić też zaczął szybko i od razu ładnie :) Tak że autorko nic sie nie martw, każde dziecko rozwija się inaczej i na pewno wszystko będzie dobrze

nooo rozmnożyłam sie niestety piszę, żeby nie panikowac i nie trzymać sie kurczowo wszystkich garnic, niedługo będziecie latały z noworodkiem do neurologa bo nie siedzi ja pierdykam mój ok końcówki 4 miesiaca zaczął chwytać, i wszystko z nim ok gdyby dziecko autorki miało 5 miesięcy sprawa wyglądąłaby inaczej, ale u niej w każdym momencie moze juz zajarzyć i tak, wszystko u was musi isć idealnie, bo inaczej neurolog mojej koleżanki córka do końca 4 missiaca głowki na brzuchu nie podnosiła a teraz pannica, ze hej i uwaga: nie ma porazenia mózgowego, poza tą główka rozwija sie świetnie

Gość Ivvy
Glowke na brzuchu trzyma i godzine, tak samo podczas pozycji w pionie - calkowicie samodzielnie. Wyglada na silna. Za raczki probuje sie podciagac do siadu - oczywiscie nie pozwalam. Przewraca sie z plecow na boki i z bokow na plecy, raz czy dwa sie udalo z plecow na brzuch. Tylko to chwytanie. Zero zainteresowania czymkolwiek. Moge przed nosem machac grzechotka i nic. Ps. mam corcie. :)

daj spokój dziecko interesuje sie zabawkami i ich chytaniem w 4 miesiącu, ale nigdzie nie jest powiedziane, ze ma być to 1 tydzień 4 miesiaca, moze być i ostatni, albo początek następnego w 3 miesiacu dziecko nie wyciąga rączek i koniec kretynka nie ma pojęcia o rozwoju dzieci

słuchaj możecie przecież sobie poćwiczyć ja miałam taką grzechotke na dłuższym drążku czy jak to nazwać i dawałam młodemu do rączki na zmianę do każdej, po 1 dniu załapał, a później już sam próbował z pozycji półsiedzącej w foteliku, przymocowałam mu do obręczy kolorowe zabawki i w końcu sam złapał

Gość autorka to przecież joanna!!
znowu wymyslila problem z dupy mowie wam ona ma zespol Munchhausena!Zrobi jeszcze temu dziecku krzywde żeby udowodnic ze jednak cos mu jest

Gość kolasroczkaaa127
co za idiota nie potrafi odróżnić odruchu chwytnego od świadomego chwytania zabawki!!!!! odruch chwytny kretynko ma noworodek a chwytanie zabawki to co innego! przepraszam ale jak czytam debilne wypowiedzi to mnie bierze. a teraz do autorki- twoje dziecko ma jeszcze czas na chwytanie- moje zaczęły świadomie chwytac w 5 miesiącu

Gość Ivvy
Ooo, dzieki. Nie, nie Joanna, Iwona.

Gość autorka to przecież joanna!!
jasne, jestes joanna i wymyslasz kolejne choroby dziecku

Gość ale macie glupie
te bachory :D Potem laza takie ciamajdy po placach zabaw i spierdalaja sie z hustawek, zjezdzalni :D Wezcie trzymajcie te uposledzone bachorzyska z daleka od normalnie rozwijajacych sie dzieci. Latem wlasnie taki przyglup zlecial ze zjezdzlani bo pewnie sie rozwijal jak te kretynki co majac 3 miesiace czy (o zgrozo!!!) piec nie potrafia wziac do lap zabawek :D Durnie macie a nie dzieci. Hahahahaha!

Gość Ivvy
Ty za to zabłysnęłaś wyjątkową inteligencją.

Gość dannawojcik
uwarzam ze twoje dziecko ma jeszcze czas a do tej co pisze o bachorach sama masz bachory pop*****lo zaslugujesz by w zyciu spotkalo cie cos strasznego i tak sie stanie pamietaj cokolwiek robisz zlego powraca to do ciebie z nawiazka ludzie tacy jak ty nie zasluguja na dar zycia jestes smieciem i spotka cie w zyciu kara pozniej przypomnisz sobie swoj koment i bedziesz zalowac pozdrowienia dla ciebie i twoich niezdar

Gość gość
Noworodek swoim wyglądem bardzo różni się od dorosłych czy starszych dzieci. Ma różową i bardzo cienką skórę. Jego główka jest duża w porównaniu z resztą ciała. Może być zniekształcona po trudach porodu. Jego ciałko przyjmuje pozycję płodową tzn. ze zgiętymi kończynami. Po kilku tygodniach twój maluch będzie podobny do ślicznego bobaska. Twoje dziecko rodzi się z odr****mi bezwarunkowymi. Zapewne już lekarz sprawdził je w szpitalu, ale możesz sama w domu sprawdzić te odruchy. Brak jakiegokolwiek odruchu bądź też utrzymywanie się jakiegoś przez dłuższy okres wymaga konsultacji pediatrycznej. Czas występowania odruchów - do 4-6 miesięcy. Typowe odruchy dziecka w tym czasie: Odruch Moro: Dziecko leżąc na plecach reaguje silnym wyprostowaniem kończyn i palców, jeżeli zbyt szybko zmienimy mu pozycję lub usłyszy hałas. Następnie wraca do wyjściowej pozycji. Odruch Babińskiego: połaskotane w piętkę ku palcom, wyprostowuje palce i napręża je, a stopa wykrzywia się do środka. Odruch zanika do 6 miesiąca. Odruch Rootinga: jeżeli dotkniemy policzek noworodka, odwróci on głowę w kierunku bodźca, otworzy usta i będzie chciało ssać. Odruch występuje do 3-4 miesiąca. Odruch “chodzenia”: trzymając malucha pod pachami, podniesie on jedną nogę, wysunie ją do przodu, po czym wykona to samo drugą nogą. Wygląda to jakby chodził. Odruch występuje jakieś 2 miesiące. Odruch chwytania: gdy położymy palec na wewnętrznej stronie dłoni dziecka, dziecko tę dłoń silnie zaciśnie tzn. chwyci. Odruch ten występuje przez 3-4 miesiące. Kiedy maluszka uniesiemy do pozycji siedzącej, nie utrzyma swojej główki, która będzie opadać do tyłu.