Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebna pomoc, szybko!

PROBLEM! INFORMATYKA CZY PRAWO? PO CZYM PRACA?

Polecane posty

Jak w temacie... zastanawiam się nad wyborem drogi życiowej... studiuję i to i to... jestem z obu tych kierunków na pierwszym roku. Obydwa mi się podobają w takim samym stopniu, ale jednak za trudno je ciągnąć naraz. Proszę, powiedzcie mi... co wybrać? Czy prawo czy informatykę? Co wy byście wybrali? Pomocy!

!!

Gość 4t4r532wetgfe
ja bym wybrała informatykę. ja jestem po prawie a mój brat po studium informatycznym, ja pracy nie mam a on nie ma czasu się wysrać

4t4r532wetgfe a co Twój brat robi?

Gość Żelisław
po jednym i po drugim będziesz wykładała chemię w Biedronce, idź do policealnej 🖐️)))

jestem załamana :( nie wiem na co się zdecydować! co teraz daje pewną, konkretną prace?

Gość ssdsaddfefefffe
Po niczym nie będziesz mieć pracy jeśli cię to nie interesuje. Wybierz hobby i się temu poświęć, a zarobisz. Myślisz, że tak sobie mozna przeskoczyć prawo - informatyka? To zupełnie różne dziedziny i predyspozycje.

Gość ssdsaddfefefffe
Wybierz finanse i bankowość. w kryzysie banki zawsze zarabiają, a kryzys nie minie przez dziesięciolecia. prędzej Polska zbankrutuje. A najlepiej iść na studia za granicą.

Gość ula ula
studiować informatykę, a mieć blade pojecie o programowaniu, to 2 różne sprawy po prawie tez sa dobre zarobki, jak masz własną kancelarię

Gość 4t4r532wetgfe
22:27 [zgłoś do usunięcia] ssdsaddfefefffe Myślisz, że tak sobie mozna przeskoczyć prawo - informatyka? To zupełnie różne dziedziny i predyspozycje. tak trudno pojąć, że niektórzy mają różnorodne predyspozycje? nie wiem, dokładnie co robi bo nie znam się na tym, coś z projektowaniem

Gość 4t4r532wetgfe
nie z projektowaniem a programowaniem miało być :-D 22:31 [zgłoś do usunięcia] ula ula studiować informatykę, a mieć blade pojecie o programowaniu, to 2 różne sprawy po prawie tez sa dobre zarobki, jak masz własną kancelarię :-D no co ty nie powiesz? po prawie kancelaria mhmmmm...

właśnie interesuje mnie i to i to, tylko chyba informatyka jest dla mnie trudniejsza do ogarnięcia (mata)... chociaż wiem, że jak się temu poświęcę w pełni to spodoba mi się- na pewno. a w prawie przeraża mnie trochę w przyszłości podejmowanie różnych moralnie wątpliwych decyzji. (niestety tak jest) studiuję i to i to... więc nie będzie problemu z przeskokiem... musze tylko zdecydować się na jedno- bo już "nie wyrabiam" brzydko mówiąc.

Gość ssdsaddfefefffe
4t4r532wetgfe 22:27 [zgłoś do usunięcia] ssdsaddfefefffe Myślisz, że tak sobie mozna przeskoczyć prawo - informatyka? To zupełnie różne dziedziny i predyspozycje. tak trudno pojąć, że niektórzy mają różnorodne predyspozycje? nie wiem, dokładnie co robi bo nie znam się na tym, coś z projektowaniem - Ja nie muszę tego pojmoewać. studiowałem Handel zagraniczny, studiowałem na Politechnice, studiowałem filologię slawistykę i studiuję informatykę. więc mam praktyczne doświadczenie, jak różnią się te studia. Studia informatyczne, to myślenie. Prawo to dużo nauki na pamięć.

Gość nie wiem czy chcesz pozniej
zostav w polsce. mieszkam w niemczech i mam 4 znajomych po informatyce. zaden z nich nie zarabia ponizej 4000 eur. jedna z nich nawet studiow do konca nie skonczyla a zarabia powyzej 4000 i to netto, nie brutto.

Gość ssdsaddfefefffe
I jeszcze jedno. Nie wiem jak sobie wyobrażasz informatykę, ale na polskich studiach informatycznych informatyki prawie nie ma. Za to jest cały czs matematyka na wysokim poziomie. Szczególnie na Politechnice.

poza tym... niestety nie mam żadnych znajomosci... ani w prawie, ani w informatyce. a szczególnie po prawie- jest to niestety ważne przy szukaniu, nie oszukujmy się. a na własną kancelarię- bez nazwiska i bez pieniędzy... no cóż... pomarzyć można

Gość ula ula
no, niestety , prawo..wiąże się z finansami, pasuje jakaś specjalizacja lub praktyka

Gość 4t4r532wetgfe
widać nei potrafisz opierać się na autopsji skoro mając takie doświadczenie wypisujesz takie teksty. co z tego, że na informatyce jest myslenie a na prawie pamięć skoro autorka ma widocznie predyspozycje do jednego i drugiego?

Gość ssdsaddfefefffe
Ale jak chcesz mieć pewny zarobek, to skończ wydział matematyki na UW. Zawsze będziesz miała pracę + co najmniej ze 2 tys. z korepetycji. W UK będą cię całować po rękach, bo tam maja potworny deficyt ludzi znających matematykę.

właśnie dlatego tutaj przeraża mnie matematyka- ale aż taką nogą nie jestem- nauczę się, jak przysiądę, tylko czy w Polsce jest perspektywa po informatyce? bo po prawie- różnie... już sama nie wiem i tak- ssdsaddfefefffe- niestety te dwa kierunki tak się różnią, że nie daję rady- uczenie się na pamięć nie jest dla mnie przeszkodą, a mata- wymaga u mnie więcej poświęceń, ale też satysfakcja jak się uda jest większa :)

Gość 4t4r532wetgfe
22:38 [zgłoś do usunięcia] ula ula no, niestety , prawo..wiąże się z finansami, pasuje jakaś specjalizacja lub praktyka chyba masz na mysli aplikację

Gość ssdsaddfefefffe
4t4r532wetgfe widać nei potrafisz opierać się na autopsji skoro mając takie doświadczenie wypisujesz takie teksty. co z tego, że na informatyce jest myslenie a na prawie pamięć skoro autorka ma widocznie predyspozycje do jednego i drugiego? Szkoda ci odpowiadać. Widać masz ociężały umysł. dlatego to nie ty studiujesz informatykę i nie miała byś tam szans.

Gość 4t4r532wetgfe
po informatyce perspektywy są niestety dużo większe. teraz prawników jest od groma, trudno o pracę po studiach , trzeba robić aplikację a i po niej jest obecnie cieżko, zobacz jak teraz wzrosły chociażby wymagania na asystenta sędziego. teraz jest tyle osób po aplikacji że bez niej na głupiego asystenta cię nie wezmą :-(

matematyka na UW to już wyższe loty... jestem ambitna, ale nie czarujmy się- to przekracza niestety moje kompetencje- ale fajnie by było...

Gość 4t4r532wetgfe
22:40 [zgłoś do usunięcia] ssdsaddfefefffe 4t4r532wetgfe widać nei potrafisz opierać się na autopsji skoro mając takie doświadczenie wypisujesz takie teksty. co z tego, że na informatyce jest myslenie a na prawie pamięć skoro autorka ma widocznie predyspozycje do jednego i drugiego? Szkoda ci odpowiadać. Widać masz ociężały umysł. dlatego to nie ty studiujesz informatykę i nie miała byś tam szans. wow po co ci te studia skoro taka z ciebie zajebista wróżka? nie nerwuj się tak, tylko przyczytaj to co piszesz i nie dziw się że cię ludzie tak odbierają

Gość ssdsaddfefefffe
Max, nier ma już zapotrzebowania na kolorowe kółeczka na Atari :D🖐️ Dziś się liczy biznes. programujesz w PHP, JAVA, C? Zarabiasz. Umiesz pisać gry -zarabiasz. do gier trzeba być mistrzem matematyki przekształecenia Laplace'a, transformaty Fouriera, całki krzywoliniowe oznaczone i nieoznaczone i inna abstrakcyjna matematyka np. taka jak liczby zespolone.

4t4r532wetgfe właśnie wiem, mam kilku znajomych po studiach, którzy non stop narzekają, a droga do ich wymarzonego zawodu jest żmudna i trudna, jednak mówi się, że jeżeli ktoś to doskonale umie... to i praca się znajdzie... już sama nie wiem. te wszystkie układy, układziki w polskim sądownictwie. to też trudno obejść. ta otoczka mnie przeraza

Gość ssdsaddfefefffe
Możesz jeszcze pójść w kierunku sieci i administracji sieciami. 2 lata szkolenia na routery Cisco, inne kcertyfikaty po 5 tys. za kurs. Znajomość protokołow sieciowych, warstw transportowych, bazy danych i jedziesz, jako informatyk - elektonik, a właściwie elektryk. Grzebiesz w wielkich pękach kabli i spinasz sprzęt.