Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość izulietta

rovamycyna w ciąży

Polecane posty

Gość izulietta

Witam. Jestem w 20 tyg. ciąży i dopadło mnie okropne przeziębienie. Byłam u lekarza. Zapalenia nie było. Lekarka dała mi jakiś sterydowy lek wziewny ale bałam się go wziąć no i dodatkowo następnego dnia doszedł okropny katar zatykający nos. Leczyłam się domowymi sposobami ale czułam się coraz gorzej i poszłam do innego lekarza. Nie stwierdził zapalenia ale miałam zatkane górne drogi oddechowe, uporczywy kaszel, powiększony migdał i podrażnione gardło. W nocy nie mogłam spać, ciężko mi było oddychać. Dostałam Rovamycyne 3mj. Kazał dawkować 3 razy po jednej tabletce ale zastanawiam się czy to nie za duża dawka bo w ulotce jest dawka podstawowa 2 razy dziennie ale można ja zwiększyć do trzech razy. Wczoraj wzięłam 3 razy ale tak co 6,5 godz. i czy to nie za mały odstęp? Czy powinnam w ogóle zmniejszyć dawkowanie do 2 razy na dobę? Boję się że to zbyt duża dawka dla mojego dziecka i że może mu zaszkodzić bo lek przenika przez łożysko. Czy któraś z Was miała do czynienia z tym antybiotykiem? I jeszcze jedno pytanie, czy mucosolvan można zażywać w ciąży?

Gość izulietta
ponawiam