Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lewaczka magda

Jestem skrajną lewaczką i tęsknie za komuną mimo ze bylam wtedy dzieckiem

Polecane posty

Gość Lewaczka magda

niezle co ? moja rodzina zyla wtedy w dostatku dobrobycie teraz standard znacznie sie pogorszyl moje poglądy są skrajnie lewicowe czysto komunistyczne jest tam 1% prawicy i kapitalizmu

pod niektórymi wzgledami komuna nie byla nawet taka zla :-D Niektórzy wspominaja ja z lezka w oku

Gość ngmghk
w kazdym systemie jest cos dobrego i zlego wtedy ludzie mieli chy bardziej godne zycie, nie byla takiego ubóstwa, emeryci mieli za co leki kupic a teraz maly procent sie bogaci az srają kasą, wiekszosc dziaduje na kredytach od pierwszego do pierwszego a reszta zyje jako tako i nie wie czy jutro bedzie co do gara wlozyc

Gość semiorita madame itp
głupota ludzka nie zna granic jak możesz tęsknić za czyms skoro czegoś nie znasz z własnej perspektywy!!! do roboty a nie narzekać- komuno wróć!!! Odmieniło by Ci się jakbyś musiała błagać o rolke sraj taśmy- z tego dobrobytu to w dupie sie wam poprzewracało!!!

Gość ofofodsa
Witam w klubie Siostro:) Obywatelko:) Towarzyszko:) Też byłam wtedy mała, było nam dobrze, praca, pieniądze w sam raz, nadzieja... Teraz totalna BEZNADZIEJA:( Nie chcę wiedzieć co czeka nasze pokolenie... Pozdrawiam:)

Gość 000111010
a ja widze ze coraz wiecej ludzi chce komuny

nie martwcie się, wciąż zyjemy w komunie, nic się nie zmieniło. no co najwyżej paru przy korycie. macie taki ustrój o jakim marzycie.

Problem jest nie tyle z ustorjem co z włazidupstwem:O.Gdyby był sensowny rząd to bęzx względu na to czy by był socjalizm czy kapitalizm czy typowa monarchia czy dyktatura powinno być znacznie lepiej niż teraz:P.

Gość ofofodsa
do: !offerma, teraz mamy kapitalizm = wyzysk człowieka przez człowieka.

Gość Lewaczka magda
ee tam bo nie jest jak dawniej chce PRL-u :) i zeby po drogach jezdzily znow same Fiaty 125p wołgi i maluchy a widok zagranicznego wozu byl rzadkoscią jak dzis mercedes S klasy czy jaguar :)

"Też byłam wtedy mała, było nam dobrze, praca, pieniądze w sam raz, nadzieja" 123 no niestety wiecznie na kredyt się żyć nie da. PRL zbankrutował a obecnie bankrutuje "eurokomuna". z tych samych powodów. zastawiono wszystko, sprzedano dzieci w niewolę i już więcej sprzedać i zastawić się nie da. teraz te dzieci i ich dzieci muszą ciężko pracować żeby spłacić długi rodziców. w ekonomii nie ma nic za darmo. można co najwyżej komuś innemu wystawić rachunek.

Gość Lewaczka magda
i zeby kinematografia sie odrodziła... tyle wtyedy powstalo wspanialych filmow, seriali co jak co ale władza nie załowala na kulture wylaczylabym wszystkie pierdoly typu discovery TLC comedy central i znacjonalizowala tv i radio, mlodziez by chodzila na ciekawe edukacyjne filmy, na produkcje patriotyczne a nie chłam o Lejdis czy innych sikach z hollyłud

Gość tdkkdgjd
Ile mialaś lat w 1989 r.?

Pewnie z tym poziomem wiedzy co dzisiaj to SB by mnie prześladowało, bo otwarcie mówiłbym, że PZPR to banda zdrajców a NSZ to najbardziej chwalebna polska organizacja, bo tępiła komunistów.

Gość Lewaczka magda
urodziłam sie w 1987 roku ale ogladalam chyba wszystkie prlowskie filmy i seriale, duzo czytalam i fascynuje mnie tamten okres:) rodzice go chwalą i tesknią a takze dziadkowie..dobrze ze chociaz oni mają wysokie emerytury dziadek byl w partii :) rodzice tez chcieli ale juz sie wszystko sypało

"Lewaczka magda ee tam bo nie jest jak dawniej chce PRL-u i zeby po drogach jezdzily znow same Fiaty 125p wołgi i maluchy a widok zagranicznego wozu byl rzadkoscią jak dzis mercedes S klasy czy jaguar " Z tym 2 zdecydowanie się zgadzam ale posunałbym się dalej:classic_cool:.Tak samo powinno być w USA,Australii,Angli Pakistanie,czy Maroku:D.

"do: !offerma, teraz mamy kapitalizm = wyzysk człowieka przez człowieka." 123 a komuna to co? nie "wyzysk człowieka przez człowieka"? oaza wiecznej szczęśliwości w której z nie wiadomo jakiego powodu nie było nawet papieru toaletowego. komunistyczna propaganda już was zupełnie odmóżdżyła. kapitalizmu to wy na oczy nie widzieliście. komuna wyzyskuje ludzi w sposób niewiarygodny a jak szykuje się do jeszcze większego "przykręcenia śruby" to propaganda nazywa to "kapitalizmem". czyli jak komuna roztrwoni fundusz emerytalny na bieżące wydatki to jest "dobry komunizm" a jak następne pokolenie musi płacić horrendalne podatki żeby utrzymać emerytów których fundusz roztrwoniono to jest "zły kapitalizm", taka jest wasza logika? mimo że poza koniecznością utrzymania dwóch pokoleń praktycznie nic się nie zmienia.

"dziadek byl w partii rodzice tez chcieli ale juz sie wszystko sypało" 123 czyli po prostu kradliście. żyliście z okradania społeczeństwa a do "nowej nomenklatury" się nie załapaliście i dlatego wam "żal komuny".

Gość tdkkdgjd
Skoro ten okres tak Ciebie fascynuje, spróbuj dowiedzieć sie o nim czegoś więcej. Jak na razie masz w głowie raczej karykaturę tamtych smutnych lat...

Gość Lewaczka magda
rodzice nie kradli, mama byla kierownicza jednego duzego zakładu w Radomiu , Radoskor ktory robil buty a tata w RWT - wytwornia telefonow potem przeniesli sie do Wwy a tu dziki kapitalizm , jakos sie ustawili ale to nie to co dawniej...

Gość ja tez cos powiem.!
Ludzie byli bardziej zyczliwi, pomocni a teraz kazdy mysli jak sie dorobic :(

Gość ofofodsa
Do: !offerma Wybacz, ale z Twoim poziomem wiedzy o ekonomii i zależnościach międzyustrojowych nie mamy o czym dyskutować...

"Wybacz, ale z Twoim poziomem wiedzy o ekonomii i zależnościach międzyustrojowych nie mamy o czym dyskutować..." 123 pewnie że nie mamy bo ja się akurat na tym znam. ale poczytaj co piszę, zapytaj o to czego nie rozumiesz a może się czegoś nauczysz.

Wtedy był problem, bo grupa partyjnych okradała społeczeństwo. Teraz jest podobnie, bo Ci co okradają społeczeństwo to potomkowie cwaniaczków z PZPR.

Gość dwq djqwkdnwq
bo komuna jest dla leniwych ludzi ,którzy w kapitalizmie nie potrafia sie wybić :p a w kapitaliznie jest jak w dzunglii najsilniejsi maja najlepiej :P a lewaki sa za slabi poprostu na to

"zeby po drogach jezdzily znow same Fiaty 125p wołgi i maluchy" Aż mnie zemdliło:( A co do komunistów, to chyba Piłsudski, jako jedyny umiał z nimi porządek robić, zamykając w Berezie . . .

"rodzice nie kradli, mama byla kierownicza jednego duzego zakładu w Radomiu" 123 oczywiscie ze kradli i dlatego ten system upadł. bo "kierownikami" zostawali "mierni, bierni ale wierni" z nadania partyjnego. tak samo jest zresztą obecnie. jest cała masa "uwłaszczonej nomenklatury" która mają odpowiednie koneksje pasożytuje na społeczeństwie tworząc system zwanym "kapitalizmem kompradorskim", który się od komuny różni tym że zamiast oficjalnego "nadania" z ramienia partii rządzą koneksje rodzinno-towarzyskie.

Gość dwq djqwkdnwq
koneksje rodzinne i towarzyskie są nie uniknione ,ale w kapitalizmie jestesmy wolni , nikt nas nie zamknie za to ,ze sie sprzeciwiamy partii ,możemy wyjechac dokad chcemy i kiedy chcemy , możemy kupować co chcemy i ile. Tyle ,że nikt nie da nic za darmo ,a to lewaczkom juz nie odpowiada . Bo lepiej stawic się za partia i tak uzyskac dobre stanowisko , po co sie wysilac i samemu do czegoś dojść :)

"bo komuna jest dla leniwych ludzi ,którzy w kapitalizmie nie potrafia sie wybić" Nic dodać nic ująć "mama byla kierownicza jednego duzego zakładu w Radomiu , Radoskor ktory robil buty " Czytaj buty, w których nikt nie chciał chodzić i na które wtedy nie było popytu. To dlatego zaraz po 89 te wszystkie "zakłady" poupadały . . .

Gość dwq djqwkdnwq
A w PRL-u można było nagle ,, zniknac" jak było sie nie wygodnym jak moj pradziadek np. Teraz przynajmniej rząd nas nie morduje i nie trzyma na sile w kraju