Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lewaczka magda

Jestem skrajną lewaczką i tęsknie za komuną mimo ze bylam wtedy dzieckiem

Polecane posty

!offerma-Mulaci to pokrzyżowanie genów z różnych kontynetów i pomiędzy rasami ludzkimi. Dlatego dziś powstają dziwne choroby, choćby takie HIV, które wcześnie w Europie nie istniało, kiedy biali zalczli sie łączyć z podludźmi, to ta sama choroba ich teraz trapii, a HIV pochodzi od małp i pochodzi właśnie od murzynów, którzy z małapami kopulowali i wszystko to się zmutowało, kopulacja Aryjczyków z innymi rasami prowadzi do następnych dziwnych chorób, na których nie ma lekarstwa.

Gość zizzzzzzzzzzziz
Drogi offermo i inni forumowicze BARDZO BYM PROSIŁ BEZ AGRESJI, BEZ WYZWIZK, BEZ OBRAŻANIA !!! (i trzy wykrzykniki :) bardzo też bym prosił by nie nazywać tuaj różnych ras ludzkich "małpami" i innymi obelżywymi epitetami, bez wszględu jakimi ludźmi są osoby tych ras ;) nie można też uogulniać Poziom dyskusji świadczy o danym człowieku. Pisanie (to do offermy) , że jestem komuchem, wielbicielem socjalizmu i tym podobne określenia to po prostu mnie obrażasz, nie wspominając, że to gigantyczna nadinterpretacja z Twojej strony, wieletnie pisałem że komunizm to zbrodniczy i antyludzki system totalitarny. Swoją drogą czasem w innych tematach wielokrotnie broniłem (posd innymi nickami) twoich tez jeżeli pisałeś o zbrodniczym komuniźmie i gdy lewactwo cię atakowało Że widze pewne dobre strony, państwa opiekuńczego to tak zgadzam się - i wciąż będę stwierdzał, że wiele państw bez takiego systemu by nie mogło przetrwać. offerma: "to nie "utopie" tylko idee, koncepcje. idee które jak sama nazwa wskazuje są IDEALNE i jako takie w rzeczywistości nie istnieją." i krótko pisząc zgadzasz się z tym co wcześniej napisałem, i nie da się też ukryć, że w wielu kwestiach po prostu się gubisz, i sam sobie zaprzeczasz "a coś tak debilnego jak to: "rządzili by takim państwem fachowcy - społecznicy, ludzie którzy mają w "genach" dobro społeczeństwa a nie dobro i troske o swoje kieszenie" to się w ogóle nie nadaje do komentowania. takie rzeczy to "tylko w erze" albo w ogóle na "tamtym świecie". ale dla twojego nieszczęścia obecnie żyjemy na tym i ludzie są właśnie tacy" rozumiem, że uważasz mimo, że jak coś jest złe to trzeba się z tym pogodzić i nie próbować zmieniać i walczyć !!?? "Mamy gigantyczną korupcje - no cóż - nic się nie da zrobić" "mamy chory system państwo dla kolesiów, pociotków - nic się z tym nie da zrobić" " mamy państwo urzędasów pasożytów - nic się z tym nie da zrobić" Problem jest w tym, że to coraz bardziej narasta, co będzie dalej "jak nic się nie da z tym zrobić"?? Sam sobie odpowiedz - mi nie musisz.... samo na pewno się nie naprawi

Gość zizzzzzzzzzzziz
a te twoje "państwa socjalistyczne które działaja" działają tylko dlatego ze mają "elementy kapitalistyczne" i im więcej tych elementów tym lepiej działają. w tym przypadku można bardzo polemizować Mamy np państwo które bierze z wora budżetowego i buduje za to i wielokrotnie przepłaca za autostrady, muzea i inne niepotrzebne obiekty tak by pociotki i kolesie mogli "robić biznes" Reszta biznesu musi działać w coraz bardziej krwiożerczy i dziki by przetrwać w tym kolesiowym państwie Państwo takie też coraz bardziej się zadłuża (u braci bankowców) bo biznes nie jest w stanie narobić na tych pasożytów z władzy i ich kolesi którzy chcą się dorabiać okradać państwo I co z tym zrobić? Wierzyć że niewidzialna ręka kapitalizmu i biznsesu obroni państwo i jakoś to będzie czy może jedyną opcją na jaką trzeba postawić jest przegonienie pasożytów niszczących kraj Odpowiedz sobie

zizzzzzzzzzzziz-Odpowiedź mi na pytanie czym jest socjalizm, bo dla mnie socjalizm to ma ten sam sens, ci sprzedanie do sklepu zmieniaków po 60 groszy i odkupienie ich za 80 grodzy... czyli tracimy 20 groszy na kg ziemniaków. Pytanie, gdzie w tym sens i gdzie logika? Co do muzeów, to mogę ci pokazać prywatne muzea, muzea bez dotacji i bez jakiś składek, muzea tworzone przez ludzi z pasję, gdyby był kapitalizm, to więcej ludzi mogło by sobie pozwolić na prywatne muzea, ale ludzie sa biedni i wielu na pasję nie stać, bo żyją niestety w socjalizmie.

"Że widze pewne dobre strony, państwa opiekuńczego to tak zgadzam się - i wciąż będę stwierdzał, że wiele państw bez takiego systemu by nie mogło przetrwać." no to jesteś komunistą i tyle. sorry stary ale jak ktoś mi wali tekst w stylu "ja tam rasistą nie jestem ale asfalt to ma leżeć tam gdzie jego miejsce" to wybacz ale mu nie uwierzę. tak samo z tobą. twierdzisz że nie jesteś komunistą i obrażasz się jak cię tak nazywam ale chcesz systemu socjalistycznego. albo masz rozdwojenie jaźni, albo nie wiesz o czym piszesz albo sam jeszcze nie wiem co. ty chcesz "walczyć" z korupcją dokładnie tak jak ci co mieli na transparentach "socjalizm tak, wypaczenia nie". 123 "rozumiem, że uważasz mimo, że jak coś jest złe to trzeba się z tym pogodzić i nie próbować zmieniać i walczyć !!?? " równie dobrze możesz sobie "walczyć" z grawitacją. korupcja wynika z natury ludzkiej i zawsze będzie pojawiała się tam, gdzie człowiek decyduje o nie swojej własności. zawsze wtedy będzie dochodziło do korupcji, marnotrawstwa i nadużyć. a ponieważ "społeczny nadzór nad gospodarką" to są właśnie takie decyzje - urzędnik "w imieniu państwa" decyduje o cudzej własności, to ten system zawsze będzie patologiczny. zresztą w kapitalizmie też jest korupcja bo tam też są urzędnicy. też są sędziowie mogący nadużywać władzy, też jest policja i wojsko w których może dochodzic do patologii. ale w kapitalizmie ten obszar jest wielokrotnie mniejszy niż w socjalizmie bo w kapitalizmie zakres działalności państwa i uprawnień urzędników jest wielokrotnie mniejszy. a skoro jest mniejszy to: 1 straty i nadużycia są proporcjonalnie mniejsze 2 kontrola jest łatwiejsza 123 "może jedyną opcją na jaką trzeba postawić jest przegonienie pasożytów niszczących kraj" no właśnie tego rodzaju bzdetami się ośmieszasz. bo z jakiej niby racji uważasz że "pasożyty" które nastaną po "przegonieniu" obecnych będą od obecnych lepsze? uważasz że jak zmienisz ekipę to nastąpi jakaś trwała poprawa? niby na jakiej podstawie biorąc pod uwagę że "ekip" w historii to zmieniło się co niemiara a poprawy jak nie było tak nie ma. wynika z tego wprost ze ty chcesz dokładnie tego co mamy teraz tylko z inną ekipą "fachowców-społeczników". i jeszcze ośmielasz tu twierdzić dwie rzeczy: 1. nie jesteś komunistą 2. "twoja" ekipa "fachowców-społeczników" się "sprawdzi" 123 no po prostu zenada. jak można tak uparcie twierdzić że "po przegonieniu" obecnych to nastaną jacyś "lepsi ludzie", tacy co to nie będą kradli i kombinowali a tylko myśleli jakby tu nam "przychylić nieba"? skąd ty ich chcesz wziąć, z olimpu? to jest właśnie "problem" który pogrąża komuchów. ich przekonanie o tym że "ludzie muszą się zmienić" bo to że ich system nie działa to nie jest wina złego systemu tylko "złych ludzi" i zgodnie z twoich hasłem "jak coś jest złe to trzeba z tym walczyć" ty nie chcesz walczyć ze złym systemem tylko ze "złymi ludźmi". zachowujesz się tak jakby konstruktor wadliwego samolotu twierdził że "samolot jest dobry tylko grawitacja zła" i trzeba "walczyć z grawitacją". no i skoro chcesz pisać rzeczowo i merytorycznie to prosiłem żebyś opisał tę swoją "trzecią drogę". jak do tej pory jedyne co tu opisałeś to zeby "przegonić obecnych" i zastąpić ich "twoimi". no sorry ale tak to każda kanalia która chce się dorwać do władzy twierdzi.

Gość zizzzzzzzzzzziz
przecież pisałem że dotacje rolnicze, dla firm, dla "wybranych" to zło bo konsument idąc do sklepu płaci za te ziemnikaki i płacąc podatki też płaci za ziemniaki ;) to jest chore muzea te prywatne też są dotowane - bo "cały interesik" muzealniczy trzeba by było zamknąć

Gość zizzzzzzzzzzziz
przecież pisałem że dotacje rolnicze, dla firm, dla "wybranych" to zło bo konsument idąc do sklepu płaci za te ziemnikaki i płacąc podatki też płaci za ziemniaki ;) to jest chore muzea te prywatne też są dotowane - bo "cały interesik" muzealniczy trzeba by było zamknąć

no ale jakimi zasadami ma się kierować ten twój system? bo to że napiszesz że "dotacje rolnicze to zło" to akurat nic nie znaczy. bo skoro widzisz "dobre strony państwa opiekuńczego" a dotacje do rolnictwa to ewidentnie "państwo opiekuńcze" to dlaczego niby "to zło". dlatego że akurat nie jesteś rolnikiem i nie masz na nie szans?

zizzzzzzzzzzziz-W Polsce są muzea prywatne-nie dotowane, takie muzea tworzą pasjonaci, sa muzea starych traktorów i innych rzeczy, było chyba w Warszawie muzeum powstania Warszawskiego, prowadzone przez żołnierza tego powstania, robił to społecznie, uważał że ma misję uczenia dzieci o tych czasach. Ale niestety socjaliści wpadli i mu broń zarekwilowali, mimo że ta broń to była "deko"(niesprawna), ale brakowało papierka i cała broń poszła w pizdu na rzecz państwa a mu groziło 8 lat odsiadki, nie wiem jak się sprawa skończyła, ale za PRLu to temu gościowi nikt problemu nie robił, bo nie głosił haseł antyPRLowskich, a teraz nawet tacy ludzie socjalistą przeszkadzają.

Gość zizzzzzzzzzzziz
offermo do żadnej władzy ja się nie rwe - daleko mi do tego naprawde Cię zapewniam i już pisałem nie obrażaj, bo dajesz świadectwo tylko sobie Popieram państwo opiekuńcze w jakimś tam zakresie a nie komunizm i socjalizm - potrafisz to odróżnić. Państwo opiekuńcze to nie koniecznie musi być PAŃSTWO TOTALITARNE. Państwo opiekuńcze powinno być też w minimalnym stopniu, dla tych najbardziej potrzebujących by mogli wyjść z biedy i ubóstwa i tylko to, następnie niech radzą csobie sami - dać grabki i wypożyczyć kawałek ziemi a nie dać marchewke z której zrobią bimber marchwiowy :classic_cool: ;) i będą chlać do nieprzytomności będąc dalej patologią byczącą się za państwowe. Dzisiaj rozrost socjału panstwowego doszedł do patologiicznego stanu, tylko się daje i daje i nic z tego nie ma, ale wynika to też ze stanu gospodarki i stanu rynku pracy który jest katastrofalny i to wręcz na całym świecie ale wynika to też z łatwości brania wszystkiego na kredyt... "wziąć kredyt przeznaczyć na byle co a potem jakoś tam będzie" inni niech się martwią, np wezmą kolejny Władze Pasożytów trzeba przegonić i pilnować tych nowych by nie zamienili się w takich samych - walka z korupcją, prawdziwa walka z korupcją a nie udawana, nepotyzmem, jak najmniejsza kasta urzędnicza która ma być dla obywatela a nie obywatel dla urzędnika itd itd trudne, bardzo trudne ale wierze, że wykonalne - podawałem przykład Nowej Zelandii

zizzzzzzzzzzziz-Zgadzam sie z tobą że państwo opiekuncze nie musi być totalitarne i na odwrót, totalitaryzm nie znaczy opiekuńczość, ja jestem za totalitaryzmem a nie za opiekunczością.Augusto Pinochet był właśnie takim przywódcą totalitarnym, który popierał kapitalizm i kraj za jego rządów był najbardziej rozwiniętym krajem w Ameryce południowej.

"Państwo opiekuńcze to nie koniecznie musi być PAŃSTWO TOTALITARNE." wg mnie musi. 123 "Państwo opiekuńcze powinno być też w minimalnym stopniu" a kto określa jaki stopień jest "minimalny" a jaki nie? 123 "dla tych najbardziej potrzebujących by mogli wyjść z biedy i ubóstwa" kto określa kim są "najbardziej potrzebujący" a którzy to "potrzebujący" mniej? 123 "dać grabki i wypożyczyć kawałek ziemi" jeszcze przed chwilą pisałeś że dotacje do rolnictwa to zło, zmieniłeś zdanie? 123 "Dzisiaj rozrost socjału panstwowego doszedł do patologiicznego stanu" ja to wszystko wiem ale to jest cecha państwa opiekuńczego którego jesteś zwolennikiem. dlaczego więc nim jesteś skoro widzisz te patologie? 123 "ale wynika to też z łatwości brania wszystkiego na kredyt" nie, to wynika z socjalizmu. z "brania na kredyt" który mają inni spłacać. bez kredytu jest to samo tylko na mniejszą skalę bo trwonione są pieniądze obecnych podatników a nie przyszłych. 123 "Władze Pasożytów trzeba przegonić i pilnować tych nowych by nie zamienili się w takich samych" no i kto ma to robić, ty? a może jakiś pan bóg? bo jak na razie to się cały czas dzieje a efekty marne. 123 "walka z korupcją, prawdziwa walka z korupcją a nie udawana" a skąd weźmiesz tych co będą "walczyć naprawdę a nie udawać". czy ty kurwa mać nie widzisz jakie brednie wypisujesz czy naprawdę jesteś takim debilem?

Gość zizzzzzzzzzzziz
>>>to nie jest wina złego systemu tylko "złych ludzi" tak, tak twierdze :) dlaczego uważasz że wszyscy muszą być źli.... ja uważam, że są źli i dobrzy (a dobrych trzeba pilnować by nie mieli ciągotów by stać się złymi) pasjonaci mają naprawde niewielkie szanse na utrzymanie muzeów szczególnie cennych eksponatów. Jakieś tam traktortki czy inne sztuki ludowe w domowym ogródku spoko, ale jak ktoś chciałby trzymać eksponaty za miliony to musiałby zainwestować gigantyczne pieniądze w zabiezpieczenia a także stworzyć warunki tym okazom a potem z czego mu się to zwróci jeżeli np nie będzie zbyt dużej ilości zwiedzających więc trzeba ciągnąć kase od państwa by to jakoś utrzymać ;) Przy okazji - Muzeum solidarności Gdańsk budowa 200mln zł, muzeum zydfów Warszawa 200 mln zł - kiedy to się zwrócą te inwestycje? - nigdy ;) - ps odbiegamy od tematu - to nie temat o muzealnictwie

"tak, tak twierdze dlaczego uważasz że wszyscy muszą być źli...." a po czym odróżniasz "złych" od "dobrych"? mamy pana A i pana B, który z nich jest "zły" a który "dobry"? 123 jak rozumiem ci "dobrzy" to ci którzy nie myślą o sobie tylko o tym jakby tu innym "nieba przychylić". to którzy to są? może podawaj nazwiska od razu to będziemy wiedzieć pod czyimi rządami będziemy się pławić w rozkoszy.

hallo, kolego zizzzzz. czekam z niecierpliwością na nazwiska tych "dobrych". tych którzy zamiast myśleć o własnej korzyści kombinują tylko dzień i noc jakby tu innym przychylić nieba. już mam ołówek zaostrzony a ty nie podajesz ich nazwisk. dlaczegóż to? nawiasem mówiąc jeżeli podasz mi te nazwiska to obiecuje że na tych ludzi zagłosuje w następnych wyborach. któż by nie chciał żeby władzę w kraju zamiast oszustów i karierowiczów sprawowali "społecznicy-fachowcy"? ja chcę na pewno.

Gość zizzzzzzzzzzziz
Odpowiedź brzmi prawo, można stworzyć takie prawo, taki system prawny by ograniczył swobode tych którzy chcą kraść korumpować itd itd "Państwo opiekuńcze to nie koniecznie musi być PAŃSTWO TOTALITARNE." wg mnie musi. oczywiście, istnieje ryzyku że państwo opiekuńcze zmieni się w totalitarne, gdy rozrośnie się aparat kontrolujacy i nadzorujacy - jednak można tworzyć mechanizmy które temu przeciwdziałają. Jednak nie jest to jednoznaczne. Kraje Skandynawskie nie są krajami totalitarnymi. Jeszcze raqz powtórze państwo opiekuńcze nie jest równoznaczne z totalitarnym 123 "Państwo opiekuńcze powinno być też w minimalnym stopniu" a kto określa jaki stopień jest "minimalny" a jaki nie? prawo "dla tych najbardziej potrzebujących by mogli wyjść z biedy i ubóstwa" kto określa kim są "najbardziej potrzebujący" a którzy to "potrzebujący" mniej? prawo to określi ;) "dać grabki i wypożyczyć kawałek ziemi" jeszcze przed chwilą pisałeś że dotacje do rolnictwa to zło, zmieniłeś zdanie? nie nie zmieniłem, wypozyczenie (czy wydzierżawienie) kawałka ziemi biedakowi by sobie zasadził marchewke i kartofla to nie są dotacje, to pomoc państwa by ten biedak zaczął żyć dla siebie i za własne "Dzisiaj rozrost socjału panstwowego doszedł do patologiicznego stanu" ja to wszystko wiem ale to jest cecha państwa opiekuńczego którego jesteś zwolennikiem. dlaczego więc nim jesteś skoro widzisz te patologie? trzeba ukkracać to co złe - prosta odpowiedź i taki stworzyc system opiekuńczy by działał rzeczywiście potrzebującym "ale wynika to też z łatwości brania wszystkiego na kredyt" nie, to wynika z socjalizmu. z "brania na kredyt" który mają inni spłacać. bez kredytu jest to samo tylko na mniejszą skalę bo trwonione są pieniądze obecnych podatników a nie przyszłych. nie zgadzam się !! :) łatwośc brania kredytów bez zastanowienie napędza całą tą spirale, ze weźmie się następny, następny i następny... "Władze Pasożytów trzeba przegonić i pilnować tych nowych by nie zamienili się w takich samych" no i kto ma to robić, ty? a może jakiś pan bóg? bo jak na razie to się cały czas dzieje a efekty marne. od czego jest policja i inne instytucje kontrolujące państwo i urzędników - chyba że to tylko taka ozdóbka ma być?.... "walka z korupcją, prawdziwa walka z korupcją a nie udawana" a skąd weźmiesz tych co będą "walczyć naprawdę a nie udawać". czy ty k**wa mać nie widzisz jakie brednie wypisujesz czy naprawdę jesteś takim debilem? no weź ;) :P :P

Gość zizzzzzzzzzzziz
Ty się nie nadajesz :P ;) PS ide zrobić sobie kolacje, na razie, zmęczyłem się już tym pisaniem :) Jak chcesz jeszcze coś wnieść do dyskusji to zapraszam ale bez agresji i bez obrażania - dyskusja ma być na poziomie ps2: przepraszam za błędy i literówki - klawiatura mi szaleje jak szybko pisze :classic_cool:

zizzzzzzzzzzziz-Pasja zależy od majątku, wielu prywatnych ludzi ma w swoim domu dzieła sztuki warte wiecjej niż ich dom, wiec gdzie wejście do muzeum jest darmowe? Ja pamiętam jak żeśmy z szkoły chodzili po różnych muzeach i zazwyczaj pragnienie było takie, aby z niego wyjść, bo to na zasadzie zmuszania, bo tak działa socjalizm, chcesz czy nie, ale musisz i szlus. A ty mi nadal nie odpowiedziałeś na pytanie, skoro pieniądź to to samo co praca i towar, to po co pracującemu człowiekowi ten "socjalizm" jest potrzebny? Normalny człowiek powie ci tak, pracuję, zarabiam, to sobie kupię to co potrzebuję. Więc wyjaśni mi, do czego jest potrzebny zwykłemu człowiekowi socjalizm, chyba tylko do tego aby mu za dobrze nie było i aby za dużo nie zarobił, bo przeciż dużo mieć kasy to źle, bo może się zapić, albo dostać raka z palenia i przejedzenia... A socjaliści chcą dbać o nasze zdrowie, bo kto będzie na nich charował?

to nie podasz mi nazwisk tych "dobrych" co to nam mają nieba przychylać? jak to? to skąd się weźmie owo "prawo" co to ma wszystko określić oczywiście dla naszego dobra? z sufitu? to nie ci "dobrzy" mają je pisać? a jak mają je napisać skoro ty nam tu nie chcesz podać ich nazwisk? a teraz to nie mamy "prawa"? przecież mamy. co roku nasi dobroczyńcy produkują kilkanaście tysięcy stron dziennika ustaw. to mało? czy to jest to "prawo" o które ci chodzi? niezłym jesteś debilem, koleś.

"na poziomie"? dyskusja z tobą? nie rozśmieszaj mnie. skoro ty na pytanie kto ma określać kryteria mi odpowiadasz "prawo" tak jakby to był jakiś samoistny byt określający co jest dobre a co złe a nie zwykłe ustawy pisane przez posłów. jesteś zwykłym ścierwem komunistycznym i dyskusja na poziomie nie jest z tobą możliwa.

Gość zizzzzzzzzzzziz
bardzo proste odpowiedzi: państwo opiekuńcze - nie socjalizm, nie komunizm, nie faszyzm jest po to by jak się tworzą zalążki patologii to państwo je rozbijało "dawało te grabki" - patologia która zostaje pozostwiona sama sobie rozwija się coraz i coraz bardziej, patologia społeczna, rodzinna rozejdzie się na całe państwo. A w dzisiejszych patologia którą trzeba rozbijać i niszczyć jest po prostu utrzymywana.... dlaczego, tu prosze sobie odpowiedzieć samemu. Druga sprawa biznes, wielki biznes który ma pełną swobode zaczyna niszczyć świat, niszzczyć ludzi (choroby cywilizacyjne, niszczenie środowiska itd itd) Obowiązkiem państwa opiekuńczego jest stawianie granic biznesowi, przemysłowi by to co stworzy ten wielki biznes czy przemysł nie obróciło się przeciwko człowiekowi, bo później koszty są gigantyczne a zniszczenie nie do naprawienia. Wyjaśniłem?? Kapitalizm sam w sobie nie jest w stanie zapobiegać temu wszystkiemu co powyżej napisałem - dlaczego dlatego, że kapitalizm nigdy nie kieruje się dobrem człowieka, kieruje się tylko zyskiem finansowym

Gość zizzzzzzzzzzziz
są uniwersalne zasady etyczne - ale ty ich najwyraźniej nie znasz i nie rozumiesz. Chamidło z ciebie wychodzi więc na tym skończe, bo takiej dyskusji nie mam ochoty prowadzić . Dziękuje za uwage papa :) :)

Gość zizzzzzzzzzzziz
ostatni wpis do offermy

czyli chcesz opodatkować pracujących ludzi a te pieniądze dawać patologii, tak? i nie nazywasz tego socjalizmem. ciekawe. i jeszcze do tego "stawiać granice biznesowi, przemysłowi", czyli powołać urzędy do represjonowania przedsiębiorców. i to ma być te "klucz do szczęścia". bardzo ciekawe. 123 "kapitalizm nigdy nie kieruje się dobrem człowieka, kieruje się tylko zyskiem finansowym" a kto się kieruje "dobrem człowieka"? urzędnik? dlaczego w takim mrowiu urzędniczym jakoś tego nie widać?

Gość bulka z maslem i ogorem
Teskbicie za komuna, bo bylyscie dziecmi i teskni waam sie za dziecinstwem. ja zylam i pracowalam w tamtych czasach i wiem jakie byly frustrujace, bez perspektyw, bez nadziei na to, ze ciezka praca czegis sie mozna dorobic. Lubicie filmy z tamtych czasow, ale chyba ich nie rozumiecie, bo one prawie wszystkie osmieszaja komune, ukazuja jej absurdy. Komuna to ciezki okres dla intelwktualistow, ludzi z ambicjami czy po prostu uczciwych ludzi, ale wspanialy okres dla leni, obibokow i cwaniakow. Co tu w ogole wam dzieci bede opowiadac.

zizzzzzzzzzzziz-Co to jest biznes? Dla mnie biznesem jest pozbieranie jabłek z mojego ogrodu i sprzedanie je chętnym, którzy jabłek nie mają. Dla mnie to biznes, ale w socjalizmie nieopłacalny, bo nie mogę sobie tego sprzedawać na chodniku, bo kara pieniężna by mnie więcej kosztowała, niż sprzedaż paru kilo jabłek, dlatego jabłka maksymalnie przerabiam, także na wino, bo nie umiem ich sprzedać, a na chodniku handlować nie wolno, a jak wolno to opłaty są takie że się nie opłaca. Skutek jest taki, że ludzie muszą kupować pryskane jabłka z wielkich sadów, które trafiają do supermarkietów. Tak samo jest z kiełbasą, mam warunki do prowadzenia rzeźni, ale sanepid pozwolenia mi nie da, bo nie mam norm "Unijnych". To też tym samym w socjalizmie nie opłaca się robić biznesu na małą skalę, jak już to masowa korporacja, która 'wyzyskuje ludzi". W kapitalizmie to każdy wyzyskujący mógł by założyć swój biznes, robić to samo co u pracodawcy z tym że na swój rachunek, a w socjalizmie tak się nie da, trzeba być robotnikiem i to "wyzyskiwanym robotnikiem", bo mały biznes finansowo się nie opłaca w socjalizmie. Więc uwierz mi że wielkie korporacje cieszą się że jest socjalizm, bo dzięki temu umieją wyzyskiwać ludzi, płacić im grosze, molestować i szantażować, wiedzą że jest bezrobocie a oni w socjalizmie bez nich sobie nie poradzą. W normalnych krajach nie ma bezrobocia, przecież ludzie na wsi mogli by chodować warzywa, owoce i inwentarz, a potem to sprzedawać, no ale w socjalizmie nie mogą, to też tego nie robią i ludzie muszą kupować w supermarkietach. Byłem świadkiem w Katowicach, jak sprzedawcy pietruszek. marchewki i pieczarek uciekali przed strażą miejską, widok żałosny, bo wyglądali jak złodzieje co kradną, a oni tylko sprzedawali swoje produkty aby żyć,przecież to takie ludzkie i jednocześnie antysocjalne....

Gość zizzzzzzzzzzziz
do bezimienne - masz racje Biznes ma to do siebie, że szuka wszelkich możliwości by zwiększyć zysk a zmniejszyć koszty i tam gdzie jest możliwość to będą dążyć do zawładnięciem rynku, monopolizacą czy robienia korupcji. Oszust ciągnie i obstawia się oszustami Tak naprawde to nie ma znaczenia czy to wielki biznes czy mały lokalny

"Biznes ma to do siebie, że szuka wszelkich możliwości by zwiększyć zysk a zmniejszyć koszty " 123 i dlatego mamy rozwój i postęp. wymyślane są nowe maszyny, nowe technologie i ludziom żyje się coraz lepiej. 123 "tam gdzie jest możliwość to będą dążyć do zawładnięciem rynku, monopolizacą czy robienia korupcji." ale da się to zrobić tylko tam gdzie "państwo opiekuńcze", tak jak chcą tego socjaliści, będzie "stawiać granice biznesowi, przemysłowi", przez wymyślanie rozmaitych przepisów, pozwoleń, koncesji i norm. w kapitalizmie zawładnięcie rynkiem nie jest możliwe bo wszędzie tam gdzie pojawi się tylko "nadmierny zysk" pojawi się też nowa konkurencja. 123 "Oszust ciągnie i obstawia się oszustami" i tworzy system socjalistyczny, dokładnie taki jakiego ty chcesz.

"jak sprzedawcy pietruszek. marchewki i pieczarek uciekali przed strażą miejską, widok żałosny, bo wyglądali jak złodzieje co kradną" 123 i to jest chyba najhaniebniejszy skutek socjalizmu. to że "państwo opiekuńcze" na piedestale stawia różne kanalie i złodziei a uczciwych ludzi prześladuje i gnębi. tak właśnie jak komuch chciał wcześniej: nakładać na uczciwych ludzi podatki a potem dawać dotacje patologii.

Gość W kapitliazmie
też są kolejki, ale U LEKARZA (NIE KILKUGODZINNE, ALE WIELOMIESIĘCZNE) I ZA PRACĄ.