Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

migotka_a

Czy możliwy jest ślub kościelny między kuzynem i kuzynką?

Polecane posty

Mam problem czy możliwy jest ślub kościelny między kuzynem i kuzynką? Może wytłumaczę: mojego dziadka mama jest rodzoną siostrą dziadka mojego kuzyna, w którym jestem zakochana i jesteśmy para. chciałabym się zorientować jakie są szanse na ślub. gdyby ktoś udzielił mi odpowiedzi byłabym bardzo wdzięczna

Gość Czesławe
to chore, nie wstyd wam przed rodziną? :classic_cool:

nie nie jest nam wstyd. czy to cos złego ze zakochaliśmy się w sobie? wydaje mi się że nie, przecież nie zawsze mamy wpływ na własne uczucia.

Gość tak dostaniesz ślub
każdy wie, że jeśli odpowiednio wynagrodzisz finansowo sakramentodawcę, to udzieli Ci ślubu nie tylko z kuzynem, ale i z Fafikiem od sąsiadki. Płacisz i masz. Tylko pozostaje pytanie o sens takiego wydatku.

Gość lukakalu
moim zdaniem tak, nie jestescie wlasciwie kuzynami

ale czy kościół godzi się na takie związki? (pomijając już to że jak się zapłaci to wszystko można)

Gość hjhukh
Jacyśtam znajomi moich znajomych pisali do biskupa o to, żeby wziąć ślub więc chyba można :P

czyli szansa jest :) a czy ktoś orientuje się czy gdyby z tego związku pojawiły się dzieci to czy jest ryzyko że dzieci urodzą się chore?

Gość przy tak dalekim
pokrewieństwie, ryzyko jest zerowe. Nawet przy bardzo bliskim pokrewieństwie (np rodzeńctwo cioteczne) wbrew temu co się mówi ryzyko nie jest zbyt duże.

chyba pokrewieństwo już będzie już zbyt małe aby były z tym problemy. najlepiej poszukaj przepisów w prawie cywilnym o tym czy może być taki ślub to będziesz wiedzieć ;)