Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hoxaas

adres zameldowania w dowodzie

Polecane posty

Gość hoxaas

czy według was urząd sprawdza czy rzeczywiście jest się zameldowanym pod tym adresem?

Gość hoxaas
chodzi mi o sytuację gdy przy wyrabianiu dowodu osobistego podaje się adres zameldowania- czy ktoś to sprawdza czy wpisują to co wpiszemy we wniosku pod rygorem odpowiedzialności karnej

Gość gggrazzza
Sami sprawdzają aktualność zameldowana, bo to połączony urząd. Mają to w komputerze po wpisaniu pesela.

Gość gggrazzza
Nawet nie musza specjalnie sprawdzać, po prostu dane same wyskakują po wpisie pesela

Gość rjukilkjhygtrertyki
urząd meldunkowy i wydający dowody jest zawsze jednym i tym samym urzedem to są połączone rzeczy

No wpiszą ci ten adres jaki faktycznie masz. A jeśli podasz inny, to zwyczajnie będziesz wyjaśniać skąd rozbieżność. W dowodzie nie umieszczą ci innego, niż faktyczny, czyli ten, który jest u nich.

Gość hoxaas
no to chyba jestem w domu :) pisałam ostatnio i w sumie nikt mi nie odpowiedział sprzedałam w piątek mieszkanie i chciałam skorzystać z tzw. ulgi meldunkowej- czyli żeby nie płacić podatku gdyż sprzedałam przed upływem 5 lat- muszę być zameldowana minimum rok w tym mieszkaniu - a ja nie pamietam jak się meldowałam, ale świtało mi że chyba tak po wtedy też dowód wymieniałam i w dowodzie od 3 lat mam zameldowanie na tym właśnie mieszkaniu, ale nie wiedziałam czy możliwe że wpisałam z marszu we wniosku czy oni to weryfikowali

Gość ddkdkkd
to właściciel nie sprawdził, czy tam jest ktoś zameldowany? chyba żartujesz, przecież takie rzeczy sprawdza radca prawny sporządzający umowę. No to się nowy właściciel zdziwi:(

Gość ddkdkkd
tzn nowy właściel, rany, no nie kupuje się mieszkania z kimś tam zameldowanym!

Gość co wy tu...?
mam 2 mieszkania i tylko w jednym jestem zameldowana wcale nie muszę sie meldować w każdym

Gość wrocka semiramida tak naprawde
oczywiscie nie musisz byc zameldowana na mieszkaniu ktore sprzedajesz mozeszmmiec 10 nierychomosci a na jednym byc zameldowana a na reszte miec oczywiscie pismo od notariusza z ksiegi wieczystej ze to twoje jest mieszkanie...tak???

Gość hoxaas
eh ludzie jeszcze raz ja już się z tego mieszkania wymeldowałam!!! bo musiałam to zrobić przed podpisaniem aktu notarialnego ale żeby nie płacić podatku który płaci się do US przy sprzedaży przed upływem 5 lat notariusz poinformował mnie że muszę dostarczyć do US zaświadczenie że w mieszkaniu które sprzedaje byłam zameldowana przez minimum rok. pomyślałam sobie spoko- od 3 lat mam w dowodzie właśnie taki meldunek, ale potem coś mnie tknęło i tak sobie pomyślałam że nie pamietam faktu jak to było kiedy się meldowałam. no ale myślę sobie skoro w dowodzie mi wpisali przy wymianie dowodu( wtedy też chyba się meldowałam tam) to raczej w dokumentach jest adnotacja że ja tam byłam zameldowana

Gość hoxaas
tez mam dwa mieszkania i nie nie muszę się meldować w każdym ale nie mogę się w kazdym zameldowac bo adres zameldowania można miec jeden! i nie o to chodzi w temacie!