Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sadasd

Śluby tylko dla praktykujących!!??

Polecane posty

Gość sadasd

Ten pomysł mi się podoba, welon tylko dziewic!!!

Gość ratkaduza
Tak jak u Anglikanów, że biała suknia tylko dla dziewic!

Gość asdsdf
No ale wtedy przy każdej parafii musiałby być zatrudniony ginekolog, który-by oceniał a poza tym takie zaświadczenie od ginekologa musiałoby być jednym z warunków przystąpienia do ślubu ( w białej sukni z welonem w przypadku dziewicy w ,czarnej w przypadku nie-dziewicy)

Gość asdds
A mnie się podoba szariat powiesic dziewkę jak puszczalska na środku miasta ku przestrodze!!

Gość ratkaduza
Nie potrzeba ginekologa. Każda panna młoda chyba wie czy jest dziewica czy nie. I założy sukienke zgodnie ze swoim sumieniem.

Gość kkkiiikkkaaa
Dobry pomysł. W sensie, żeby ślub kościelny mogli wziąć tylko ci, którzy chodzą regularnie do kościoła. Ukróciłoby to ten durny pęd do ślubów kościelnych i chrzczenia dzieci. Chrzest oczywiście tylko dla tych, którzy mają ślub kościelny (czyli chodzą regularnie do kościoła). Bo po co chrzcić dziecko, jak się nie wychowa i tak w wierze? Wszystkim by to na dobre wyszło:D A do łóżka nikt nikomu zaglądac nie powinien. Są dużo gorsze grzechy niż seks z ukochana osobą. Nie zapominajmy, że wstrzemięźliwość przed ślubem miała dużo sensu dawniej, kiedy kobiety wychodziły za mąż mając lat np. 18, a o antykoncepcji nie słyszano. Ale teraz? Sorry, ale ludzie biora śluby mając np. 27 lat, kto tyle czasu będzie żył bez seksu??

Gość po co ginekolog?
ks. proboszcz będzie sprawdzał do spólki z wikarymi.

Gość po co ginekolog?
wyniki badań będą publikowane w ogłoszeniach parafialnych ;)

Gość asdds
mama mnie ciagnęła za siusiaka jak byłem mały i od tego popieprzyło mi się we łbie na reszte zycia 😭

Gość a jak ktoś chodzi
do innego kościoła niz parafialny, to wolny związek?????!

Gość kkkiiikkkaaa
Jak ktoś chodzi regularnie, to chyba nie będzie problemem otrzymanie zaświadczenia od tamtejszego księdza, że chodzi, nie?

Gość od którego księdza?
ktoś ci da zaświadczenie bo cie zna z widzenia? nie doceniasz formalizmu naszego Koscioła Katolickiego. Zresztą w miastach jest tyle kościołów że chodzi się do różnych, bo są lepsze kazania, piękniejszy wystrój, bo godzina mszy najbardziej pasuje itd.

Gość takkkaaa
Masz racje dziewica ;) Też zyję bez seksu i daję radę :D

takkaa->po to są przykazania żeby ich przestrzegac, a niby-katolicy uprawiają masowo seks, potem idą do spowiedzi - obiecuja poprawę by wieczorem znów isc do łóżka a potem świętokradzko przyjmowac komunię św. tak samo z antykoncepcją - to grzech a niewiele osób sobie z tego zdaje sprawe, zresztą ten świat oszalał, mnie juz nic nie zdziwi, ja tam wolę byc dziewicą niż uprawiac seks tylko dlatego ze wszyscy to robia

Gość takkkaaa
dziewica, zgadzam się z tobą w 100 procentach. Chociaz niekiedy mam wrazenie że zostanę starą panną, ale no nic.

takka->a ile masz lat?ja już się pogodziłam z tym, że będę sama do końca zycia, no cóż trudno, skoro żaden mnie nie chce to prosic się o miłosc nie bede

ja uważam że ślub kościelny powinien dostawać każdy ochrzczony, nie wazne czy praktykujacy czy nie. Ja np nie jestem praktykujaca ale chce wziac slub koscielny

Gość takkkaaa
Ja jeszcze względnie młoda bo 20 lat. Można znaleźć kogoś kto uszanuje pewne sprawy, ale to jak 1 na 1000000. Może nam się akurat taki trafi?

Gość Jjhsdj
ślub dla praktykujących- to jest świetny pomysł. Skoro nie chodzisz do kościoła to na co ci ślub kościelny? Bo tak wypada? :o

Gość ixyyyyyyyyyyy
rozumiem, ze po kazdej mszy ksiadz proboszcz ma sprawdzac obecnosc, bo niby jak oceni czy ktos praktykuje czy nie? rozumiem takze, ze nieobecnosci usprawiedliwia tylko zwolnienie lekarskie, a nadprogramowe trzeba odrobic?

Gość szukampracyyaa
Parrrraaaarraaaarrraa benc!

Gość verrrithy
hahha